Νοράτλας: Ενημέρωση των ελληνικών αρχών για τους Έλληνες αγνοούμενους

Θέματα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας συζήτησε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, με αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας στην Αθήνα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ήταν εκείνο με τους αγνοούμενους από την πτώση του πολεμικού αεροσκάφους τύπου Νοράτλας, που μετέφερε καταδρομείς από την Κρήτη και κατερρίφθη στις 22 Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία από φίλια πυρά. Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους αξιωματούχους ότι έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή και ότι στην παρούσα φάση άρχισαν έργα για την αποκατάσταση του χώρου που χρειάστηκε να σκαφτεί.
 
Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρέπει να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές εξετάσεις, γενετικές και ταυτοποιήσεις, από τις οποίες θα προκύψει ακριβώς πού πρέπει να δοθούν τα οστά, δηλαδή σε ποιες οικογένειες συγγενών.
 
Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων ανάφερε στους συνομιλητές του ότι «αυτό που γυρεύαμε από την αρχή στο Νοράτλας, το βρήκαμε».  Δηλαδή, όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων, οι οποίοι είναι δεκαπέντε.
 
Στο αεροπλάνο επέβαιναν 28  καταδρομείς και 4 χειριστές. Επέζησε ο ένας καταδρομέας, Θανάσης Ζαφειρίου, άρα αναζητούνταν τα οστά 31 ανθρώπων. Από αυτούς, οι 16 είχαν ανευρεθεί και ταφεί στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμιας στη Λευκωσία. Και από αυτούς τους 16, οι 13 ταυτοποιήθηκαν.
 
«Εμείς πηγαίναμε εκεί για να βρούμε 15, και τους βρήκαμε. Οι πρώτες ενδείξεις τουλάχιστον δείχνουν ότι μιλούμε πράγματι για 15 διαφορετικές περιπτώσεις. Άρα, επιβεβαιώθηκαν όλες οι πληροφορίες, μαρτυρίες, που είχαμε από την αρχή», συνέχισε ο Επίτροπος.
 
Ακόμα ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την ελληνική ηγεσία του Επιτελείου Εθνικής Αμύνης ότι μόλις ολοκληρωθούν οι ταυτοποιήσεις των 15 τελευταίων αγνοουμένων του Νοράτλας, θα γίνει συντονισμός μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κυπριακής κυβέρνησης, “ώστε να πραγματοποιηθεί μια σεμνή τελετή για να παραδοθούν τα οστά στις οικογένειες για να ταφούν με τις ελληνοχριστιανικές μας παραδόσεις και τις πρέπουσες τιμές».
 
Στη συνέχεια ο Κύπριος Επίτροπος ζήτησε από τον κ. Βίτσα και το Ναύαρχο Αποστολάκη τη συμβολή και βοήθειά τους ώστε να επιστραφούν τα οστά 13 ανθρώπων, που διαπιστώθηκε πλέον δίχως αμφιβολία, είπε, πως λανθασμένα είχαν σταλεί στην Ελλάδα από την Κύπρο σε οικογένειες Ελλήνων αγνοουμένων, την περίοδο 1979-1981.
 
Δυστυχώς, είπε, το θέμα άπτεται μιας ευαίσθητης και ανθρωπιστικής πτυχής, γιατί για να γίνει εκταφή των οστών και να επιστραφούν στη Κύπρο, χρειάζεται και η συνεργασία των συγγενών στην Ελλάδα που θεωρούσαν μέχρι τώρα ότι είχε τελειώσει το δικό τους μαρτύριο του να μην γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους και τουλάχιστον μπόρεσαν να τους θάψουν και να τους έχουν κοντά τους, όπως λένε.
 
«Η νεότερη επιστημονική εκτίμηση είναι ότι τα 13 λείψανα που εστάλησαν τότε, δεν ανήκουν σε πρόσωπα των συγκεκριμένων οικογενειών στην Ελλάδα, και επείγει η επιστροφή τους στη Κύπρο, ώστε να γίνουν νέες επιστημονικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί σε ποιες άλλες οικογένειες ανήκουν και να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα εκταφών», είπε ο κ. Φωτίου.
 
Υπάρχει, προς τούτο, ένας συντονισμός ενεργειών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, τόνισε, καθώς και με τη συνδρομή της Επιτροπής Ελλήνων Αγνοουμένων της Κύπρου, που εδρεύει στην Αθήνα.
 
Συζητήθηκε ακόμα το θέμα της λήψης γενετικού υλικού από κάποιους συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων, για το οποίο επίσης υπάρχει άρνηση, και πρέπει όμως να πειστούν. Αυτό, υπογράμμισε ο Επίτροπος, θα διευκολύνει τις επιστημονικές έρευνες και γενικά το έργο της επιτροπής διερεύνησης των αγνοουμένων.
 
Άλλο θέμα που συζητήθηκε σήμερα στην Αθήνα ήταν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 7 λείψανα εξ Ελλάδος αγνοουμένων που έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως και είναι έτοιμα να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ο κ. Φωτίου ζήτησε από το ελληνικό  Υπουργείο Άμυνας να καθοριστεί ημερομηνία ώστε να πραγματοποιηθεί μία σεμνή τελετή στον Τύμβο στην οποία, με την παρουσία και εκπροσώπων της κυβέρνησης, να παραδοθούν τα λείψανα στους συγγενείς των αγνοουμένων και να τα πάρουν πίσω στην Ελλάδα.
 
Ο Κύπριος Επίτροπος ενημέρωσε επίσης τους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος για το λάθος που αφορά την ταυτοποίηση τουλάχιστον 15 περιπτώσεων. Οι 7 από αυτούς τους αγνοούμενους είναι Ελληνες, είπε ο κ. Φωτίου. Δώσαμε τον κατάλογο για να ενημερωθούν οι συγγενείς τους, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
 
Ετέθη ακόμα υπ όψιν των στελεχών του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας πόσο δύσκολη αποδεικνύεται η προσπάθεια που καταβάλουν οι κυπριακές αρχές για να πείσουν τους Τούρκους να συνεργαστούν ουσιαστικά για να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν τα λείψανα και των υπολοίπων αγνοημένων της κυπριακής τραγωδίας.
 
Συγκεκριμένα, να δώσει η Αγκυρα πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για τα πεδία μαχών (battle fields). Μπορεί να έγινε ένα θετικό βήμα, δηλώνει ο κ. Φωτίου στο ΚΥΠΕ, με την πρόσβαση που έδωσαν τώρα οι Τούρκοι για έρευνες στις στρατιωτικές ζώνες, αλλά σε αυτές οι πληροφορίες των κυπριακών αρχών αναφέρουν πως είναι μικρός ο αριθμός των αγνοουμένων που υπάρχουν, συγκεκριμένα 130.
 
Η μεγάλη μάζα των αγνοουμένων βρίσκεται στα πεδία των μαχών πέριξ της Κερύνειας, αφού εκεί έγιναν από τον τουρκικό στρατό οι εκκαθαρίσεις και περισυλλογές, πρόσθεσε.
 
Θέλουμε ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές για όλα αυτά, όπως και για πιθανή μετακίνηση οστών από αυτές τις περιοχές, αναφέρει ο Επίτροπος.
 
Αυτό το θέμα, της άσκησης πιέσεων στην Άγκυρα προκειμένου να συνεργαστεί στο να δώσει πληροφόρηση για τους αγνοούμενους που χάθηκαν στα πεδία των μαχών, συζήτησε ο κ. Φωτίου και στο ΥΠΕΞ  με τον Διευθύνοντα της Διεύθυνσης Κύπρου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ιωάννη Παπαμελετίου.
 
Οι Τούρκοι δεν συνεργάζονται, τόνισε ο Κύπριος Επίτροπος στους Έλληνες αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε στην Αθήνα, και συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός Ελλάδος και Κύπρου ώστε, μέσω  και της διπλωματικής οδού, να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί.
 
Η τύχη των δύο τρίτων των αγνοουμένων της Κύπρου δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.  Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, αυτήν την στιγμή από τους 1508 αγνοούμενους της εισβολής των Τούρκων στο νησί, έχουν ταυτοποιηθεί 469. Για τους υπόλοιπους 1039, δεν γνωρίζουμε τίποτα.
 
«Ας μη ξεχνούμε και την κοινή έκκληση των δύο ηγετών, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κυρίου Ακιντζί, να δοθούν πληροφορίες για την τύχη αυτών των ανθρώπων που αγνοούνται. Οι εν ζωή πληροφοριοδότες είναι πλέον λίγοι, και συνεχώς λιγοστεύουν. Κι ας θυμίσουμε ακόμα ότι ο Πρόεδρος, από την πρώτη του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, έθεσε πρώτα το θέμα των αγνοουμένων, και του ζήτησε ως ανθρωπιστικό θέμα να τεθεί στην κορυφή της λίστας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Φωτίου, ο οποίος αύριο, Πέμπτη, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα αυτά και με εκπροσώπους της Επιτροπής Ελλήνων Αγνοουμένων.
 
Το απόγευμα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) κ. Γιώργο Συλλούρη και με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.).
 
Αύριο, Πέμπτη, θα εκφωνήσει  λόγο σε ειδική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το πώς μπορεί να συντονίζονται οι εξ Ελλάδος και Κύπρου Έλληνες της διασποράς στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Ο Επίτροπος Αποδήμων θα τονίσει στην ομιλία του ότι το στοιχείο που αξίζει να προβάλλεται από τους όπου γης αποδήμους, δεδομένης δε και της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ίσως οι μόνοι σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.  

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης