Έρχονται 200 κροκόδειλοι

Η γη αγοράστηκε, ο κτηνίατρος προσλήφθηκε, ένα ειδικό κτίριο περιμένει στις αποθήκες για να στηθεί και οι 200 κροκόδειλοι του Νείλου θα είναι εδώ. Μια επένδυση πέραν των έξι εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή της, με τη μορφή θεματικού πάρκου.
 

 

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Θεριστής: "Δεχθήκαμε σφοδρή επίθεση"
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Θεριστής: "Δεχθήκαμε σφοδρή επίθεση"

 

Μετά τη σφοδρή επίθεση, που δέχτηκαν από φιλοζωικές και άλλες οργανώσεις, οι επιχειρηματίες, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Θεριστής και ο Ισραηλινός Gadi Bitan, άλλαξαν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία φάρμας με 1000 και πλέον κροκόδειλους για εκτροφή και βυρσοδεψία, στην Κύπρο. Θα φτιάξουν ένα θεματικό πάρκο κροκοδείλων και όλα είναι σχεδόν έτοιμα, για να προχωρήσουν με την εταιρεία τους, την TSA Crocopark LtD. Τα 60 δεκάρια άγονης γης, μεταξύ Τόχνης και Ψεματισμένου, που αγοράστηκαν για 1.9 εκατομμύρια ευρώ, προετοιμάζονται για δεντροφύτευση 12.000 φυτών, ντόπιων και εισαγόμενων. Ενήλικες κροκόδειλοι, 170 θηλυκοί και 30 αρσενικοί, αξίας τεσσάρων (4) εκατομμυρίων ευρώ περιμένουν στο Ισραήλ, στις φάρμες που ήδη έχουν οι επιχειρηματίες. Ένα ειδικό κτίριο που μοιάζει με θερμοκήπιο, αξίας 650 χιλιάδων ευρώ -και το οποίο θα φιλοξενεί τους κροκόδειλους- περιμένει στις αποθήκες για συναρμολόγηση. Τα σχέδια για τις λίμνες, τους ειδικούς μηχανισμούς, τα φωτοβολταϊκά, τους γεωθερμικούς μηχανισμούς και τα βοηθητικά κτίρια που θα περιστοιχίζουν τους κροκόδειλους, έχουν ήδη σχεδιαστεί.
 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις λεπτομέρειες του σχεδίου
 
 
Σύμφωνα με τους κανόνες

Η σχέση του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Θεριστή -διευθυντή των εταιρειών Arezita Grain Company Ltd και Caga Farming Equipment Ltd, Decosta Labs Ltd- με τους κροκόδειλους, ξεκινά το 1994 κατά τη διάρκεια των σπουδών του στις ΗΠΑ. «Σπούδαζα χημικός περιβάλλοντος στην Αμερική, όταν ασχολήθηκα με μελέτη στο θέμα της εκκόλαψης αλιγατόρων όπου και γνώρισα τον Ισραηλινό συνέταιρό μου με τον οποίο δημιουργήσαμε τα πάρκα κροκοδείλων στο Ισραήλ», ανέφερε στον «Ρεπόρτερ». Όλες οι ενέργειες για τη μεταφορά των κροκοδείλων, όπως διαβεβαιώνει ο επιχειρηματίας, γίνονται σύμφωνα με τη CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), που ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας, που απειλούνται με εξαφάνιση. «Για να φέρουμε τους κροκόδειλους στην Κύπρο χρειαζόμαστε έγκριση από τη CITES. Τα είδη χωρίζονται σε CITES 1 και CITES 2. Δηλαδή, είτε πρέπει να μεταφέρεις από την Αφρική τους κροκόδειλους με άδεια της CITES 1, είτε να μεγαλώσουν σε φάρμα με άδεια της CITES 2. Τα δικά μας ανήκουν στη CITES 2», εξήγησε.
 
Το πάρκο θα μοιάζει με το Πάρκο Κροκοδείλων της Γαλλίας

Το πάρκο θα μοιάζει με το Πάρκο Κροκοδείλων της Γαλλίας

Λιτοδίαιτοι…

Αναφορικά με τις αντιδράσεις πολιτών για πιθανή δυσοσμία, για πιθανότητα να δραπετεύσουν οι κροκόδειλοι, την εισαγωγή μεγάλου αριθμού κροκοδείλων και για την υποβάθμιση της περιοχής, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι σκόπιμα αγόρασαν μεγάλη έκταση γης, ώστε να δημιουργηθεί το πάρκο στο κεντρικό τεμάχιο και να μην ενοχλείται κανείς. «Το πάρκο θα καταλαμβάνει μόνον τα 25 κεντρικά δεκάρια. Δεν θα υπάρχει δυσοσμία, γιατί αυτό το είδος του κροκοδείλου τρώει πολύ μικρές ποσότητες φαγητού. Αυτή είναι μια από τις ιδιαιτερότητές του. Και δεν υπάρχει περίπτωση να δραπετεύσει κάποιος από αυτούς, διότι έχουμε τουλάχιστον τέσσερεις ειδικές περιφράξεις. Πέραν τούτου, σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε κάνει σχέδια για περιπτώσεις κρίσεων, ακόμα και για την περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να μην παίρνουμε τα μέτρα μας και ν’ αφήσουμε κροκόδειλους, που θα μας στοιχίσουν τέσσερα (4) εκατομμύρια ευρώ, να διαφύγουν», συμπλήρωσε.

 

Το πάρκο θα γίνει μεταξύ Τόχνης και Ψεματισμένου

Το πάρκο θα γίνει μεταξύ Τόχνης και Ψεματισμένου

5% αύξηση στον τουρισμό

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, έχει ήδη γίνει επικοινωνία με πανεπιστήμια στη Γαλλία και την Κύπρο, ώστε να φιλοξενούνται στο πάρκο φοιτητές για να μελετούν και να ερευνούν. «Αυτό προϋποθέτει να υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός κροκοδείλων, για να μπορούν να παρατηρούν τη συμπεριφορά τους. Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας και παράλληλα προσεγγίσαμε τουριστικά γραφεία. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε τον πρώτο χρόνο 120,000 τουρίστες, με μια αύξηση 5% κάθε χρόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή, βασικά δεν υπάρχει τουρισμός τώρα. Παράλληλα, θα εργοδοτούμε τουλάχιστον 30 άτομα, όπως μάγειρες, σερβιτόρους, λογιστές κλπ., θα φυτέψουμε στην άγονη γη 12.000 δέντρα δημιουργώντας νέο βιότοπο, που με τη σειρά του θα ελκύσει αρκετά είδη πουλιών», πρόσθεσε. Όσον αφορά στον πληθυσμό των κροκοδείλων, συνέχισε, θα εκκολάπτονται μόνον ένας μικρός αριθμός αυγών για σκοπούς αντικατάστασης, ώστε να διατηρείται σταθερός αριθμός κροκοδείλων στο πάρκο.

 

Το πάρκο θα καταλαμβάνει μόνον τα 25 κεντρικά δεκάρια

Το πάρκο θα καταλαμβάνει μόνον τα 25 κεντρικά δεκάρια

Θέαμα και γνώση

Σκοπός του πάρκου είναι να προσφέρει τόσο θέαμα όσο και ενημέρωση. Εκτός από το κτίριο με τις λίμνες, που θα μοιάζει με θερμοκήπιο και θα φιλοξενεί τους κροκόδειλους, θα υπάρχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με απολιθώματα, ένας ευχάριστος παιδότοπος, αμφιθέατρο για τις διαλέξεις των φοιτητών που θα έρχονται για μελέτες, μονοπάτια με παγκάκια ανάμεσα σε δέντρα για μια παρατεταμένη και ευχάριστη διαμονή των επισκεπτών, καφεστιατόριο, κατάστημα με αναμνηστικά είδη, χώροι στάθμευσης, και άλλοι χώροι για το προσωπικό και την ιδιαίτερη φροντίδα των κροκοδείλων από τον κτηνίατρο. Από τη στιγμή που θα δοθούν οι σχετικές άδειες, το όλο πάρκο χρειάζεται έξι μήνες για να στηθεί.

 

Το πάρκο χρειάζεται έξι μήνες για να στηθεί
Το πάρκο χρειάζεται έξι μήνες για να στηθεί

Ο κροκόδειλος του Νείλου

Ο κροκόδειλος του Νείλου (crocodylus niloticus) είναι ο πιο μεγάλος κροκόδειλος μετά τον κροκόδειλο του αλμυρού νερού, με μήκος που μπορεί να φτάσει και τα 5,5 μέτρα, ενώ το βάρος του φτάνει τα 750 κιλά. Προσαρμόζεται πολύ γρήγορα σ’ ένα νέο περιβάλλον, είναι παρατηρητικός, μαθαίνει τα άτομα που βλέπει συχνά. Είναι κοινωνικό ον, και στις ομάδες τους υπάρχει αυστηρή ιεραρχία. Μπορεί να ξεπεράσει τα 80 χρόνια ζωής.

 

Ο κροκόδειλος του Νείλου είναι ο πιο μεγάλος κροκόδειλος μετά τον κροκόδειλο του αλμυρού νερού

Ο κροκόδειλος του Νείλου είναι ο πιο μεγάλος κροκόδειλος μετά τον κροκόδειλο του αλμυρού νερού.

 

 
 
 

Δειτε Επισης

Οπαδοί της ΑΕΚ κινήθηκαν απειλητικά προς τους Ομονοιάτες μετά τον αγώνα-Τραυματίστηκε αστυνομικός
Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Η Λευκωσία γιόρτασε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τα Χριστούγεννα
Πάνω από δυο χιλιάδες οι καταγγελίες για χρήστες σκούτερ σε ένα χρόνο-Αυξημένες κατά πολύ σε σχέση με πέρσι
Συννεφιές και βροχές στο μενού του καιρού-Στους 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Στο ακουστικό οι αγροτικές οργανώσεις, περιμένουν κλήση για σύσταση Συμβουλευτικής για λαϊκές αγορές
Πιθανές νέες συλλήψεις για το κύκλωμα με τις οικιακές βοηθούς-Ψάρευαν τα θύματα μέσω social media
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Οι άσπονδοι εχθροί, η αδυναμία της Αστυνομίας και τα Νομοσχέδια που... σιγοψήνονται
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς λόγω γρίπης Α