Θα δει ηγέτες και ΔΕΑ ο Χάμοντ

Με τη μεθαυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα που εγκαινιάζεται σήμερα με την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο νησί. Ακολουθούν, εντός Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι (3 Δεκεμβρίου), και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Στην κορυφή των συναντήσεων των τεσσάρων ΥΠΕΞ είναι το Κυπριακό, θέματα Ενέργειας, καθώς και τρομοκρατίας, μετά και το πολλαπλό κτύπημα του ISIS στο Παρίσι.
 
Σημειώνεται ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, που φθάνει στην Κύπρο αύριο, θα έχει την Πέμπτη χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Χάμοντ θα επισκεφθεί και το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η Βρετανία ενδιαφέρεται για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος.
 
Στις 9 Νοεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας, συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον και συζήτησαν το συντονισμό των δύο χωρών σε σειρά διεθνών θεμάτων, μεταξύ των οποίων την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τη συριακή κρίση. Όπως είχε πει ο κ. Χάμοντ, στις κοινές δηλώσεις τους πριν τη συνάντηση, μεταξύ των θεμάτων που επρόκειτο να συζητήσουν ήταν και το Κυπριακό. Και οι δύο μας μεταβαίνουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες στην Κύπρο, μια χώρα που είναι διαιρεμένη για δεκαετίες και η οποία είναι πλέον, κατά ένα δελεαστικό τρόπο, κοντά στην επίτευξη μιας διευθέτησης και στο να βρεθεί ένας τρόπος προς τα εμπρός για την επανένωση του νησιού, είχε δηλώσει ο Βρετανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι γνωρίζει πως όλοι κάνουν ό, τι μπορούν, για να ενθαρρύνουν αυτή τη διαδικασία.
 
 

Δειτε Επισης

Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών
Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025
Τα τρία μέτρα του Υπουργείου Εσωτερικών για στήριξη του προσφυγικού κόσμου-Οι στόχοι που βρίσκονται στο κάδρο