Σύσκεψη για εφαρμογή προγράμματος στειρώσεων σε αδέσποτα

Σύσκεψη με θέμα τη δημιουργία και εφαρμογή προγράμματος στειρώσεων ζώων και ιδιαίτερα γάτων, με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, στόχος της προσπάθειας είναι η έναρξη ενός προγράμματος στειρώσεων, το οποίο θα συμβάλει στον έλεγχο του πληθυσμού αδέσποτων, κυρίως γάτων, αλλά και σκύλων (σε μεταγενέστερο στάδιο) για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας και για λόγους προστασίας και ευημερίας των ζώων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Ευημερίας των Ζώων και των Προέδρων των Επαρχιακών Επιτροπών.
«Η μη αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των ιδιοκτητών και των τοπικών αρχών, η οικονομική κρίση και η ασυνειδησία όσων αφήνουν τα ζώα τους στη φύση όταν δεν επιθυμούν πλέον να τα έχουν στην κατοχή τους έχει δημιουργήσει ένα υπερπληθυσμό αδέσποτων σκύλων και γάτων που η πολιτεία και η κοινωνία πρέπει να διαχειριστεί, αφού ως παρελκόμενο αυτού παρατηρούνται συχνά φαινόμενα μαζικής δηλητηρίασης, κακοποίησης και εξαθλίωσης των ζώων».
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος υποδεικνύει πως ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου μας έχει καθήκον, αν δεν μπορεί να φροντίσει επιπλέον αριθμό ζώων ο ίδιος, να στειρώνει το ζώο το οποίο έχει στην κατοχή του.
Υποδεικνύει τέλος ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια που αρχίζουν οι Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζώων με τη στήριξη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.


 

Δειτε Επισης

Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου