ΠΑΡΙΣΙ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Συνέλαβαν τον 8ο καταζητούμενο δράστη 

 

 

Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ένας ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Πρόκειται για τον Γάλλο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, που καταζητείτο ως βασικός ύποπτος. Η σύλληψη έγινε στη διάρκεια εφόδου της βελγικής αστυνομίας σε κτήριο της συνοικίας Μόλενμπεεκ.  

Το βελγικό δίκτυο RTBF μετέδωσε ότι ο καταζητούμενος δεν συνελήφθη. Ωστόσο, το βελγικό δίκτυο διαψεύδει η γαλλική εισαγγελία.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ είναι αδελφός του 31χρονου Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, ο οποίος ανατινάχθηκε στη λεωφόρο Βολτέρ, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Ένας άλλος αδελφός τους, ο Μοχάμεντ, τέθηκε υπό κράτηση στο Βέλγιο.

Ενός λεπτού σιγή σε όλη την Ευρώπη 

Η Γαλλία μετρά ακόμη τις πληγές της και οργανώνεται για την επόμενη μέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, που αλλάζει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο στο ζήτημα της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους. Σε όλη τη γαλλική επικράτεια, αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13.00 ώρα Ελλάδος) για τα θύματα των επιθέσεων.
Το απόγευμα της Δευτέρας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να μιλήσει ενώπιον των Γάλλων βουλευτών προκειμένου να "ενώσει το Έθνος γύρω από αυτό το σκοπό", την αντιμετώπιση δηλαδή της τρομοκρατίας. Όλο το βράδυ οι γαλλικές αρχές προχώρησαν σε ελέγχους και συλλήψεις σε μια σειρά από πόλεις της χώρας. Όπως αναφέρουν οι αρχές πρόκειται για προαγωγές στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που δεν σχετίζονται άμεσα με την έρευνα για τις επιθέσεις αυτές καθεαυτές στο Παρίσι. Παράλληλα, η γαλλική πολεμική αεροπορία προέβη σε μαζικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ρακά της Συρίας.

 

Η αντιτρομοκρατική “σκανάρει” όλη τη Γαλλία

Δεκάδες αντιτρομοκρατικές επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Γαλλία, όπως επιβεβαίωσε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς στο ραδιόφωνο RTL, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν υπόπτοι ισλαμιστές.

Οι επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη της Τουλούζης στη Νότια Γαλλία. Τουλάχιστον 200 ένοπλοι αστυνομικοί κυρίως της GIGN (Γαλλική Εθνική Αστυνομία) και της RAID έχουν αναπτυχθεί στην πόλη του Παρισιού, σύμφωνα με την εφημερίδα La Depeche.

Τα social media έχουν πλημμυρίσει με φωτογραφίες δεκάδων ένοπλων αξιωματικών και πολυάριθμων αστυνομικών οχημάτων που κινούνται στην πόλη.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι είναι υπό κράτηση μετά από επιδρομές στην Τουλούζη την Κυριακή. Οι επιδρομές δεν συνδέονται άμεσα με τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά αφορούν άτομα που φέρονται να έχουν σχέση με εξτρεμιστικές ομάδες.

Αντιτρομοκρατικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και στη Γκρενόμπλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Dauphine. Τουλάχιστον 15 σημεία ερευνήθηκαν από την αστυνομία στην πόλη και τα προάστια. Η επιχείρηση άρχισε γύρω 1:00 τοπική ώρα, κυρίως στις συνοικίες Teisseire και Mistral στην Γκρενόμπλ. Η αστυνομία φέρεται να έκανε αρκετές συλλήψεις, κατασχέσεις όπλων και χρημάτων. Το ραδιόφωνο RTL ανέφερε ότι επτά ή οκτώ άτομα συνελήφθησαν μετά από αυτές τις επιδρομές.

 

Οι Anonymous κύρηξαν πόλεμο στους τζιχαντιστές (VIDEO)

 
Η ομάδα Anonymous κηρύξε «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά των τρομοκρατών, μετά και τις αιματηρές επιθέσεις στη Γαλλία, ενώ υποσχέθηκε να κυνηγήσει κάθε υποστηρικτή των τζιχαντιστών.
Η αποστολή των Anonymous κατά της τρομοκρατίας ανακοινώθηκε μέσω ενός βίντεο που ανέβασε η ομάδα ακτιβιστών με τις χαρακτηριστικές μάσκες στο YouTube, στο οποίο εκπρόσωπος τους, φορώντας τη μάσκα-σύμβολο, υποσχέθηκε να "ξεκινήσει η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ" ενάντια στον ισλαμικό κράτος (IS, πρώην ISIS / ISIL).
Υποσχόμενοι να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητές τους για να "ενώσουν την ανθρωπότητα», προειδοποιούν τους τρομοκράτες να "περιμένουν μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο".
"Οι Anonymous από όλο τον κόσμο θα σας κηνυγήσουν" είπε ο εκπρόσωπος τους στο βίντεο. «Θα πρέπει να ξέρετε ότι θα σας βρούμε και δεν πρόκειται να σας αφήσουμε». "Ο πόλεμος ξεκίνησε. Να είστε προετοιμασμένοι. Ο γαλλικός λαός είναι ισχυρότερός από εσάς και θα βγει από αυτή τη θηριωδία ακόμη πιο ισχυρός."
Οι Anonymous ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ήταν σε θέση να εντοπίσουν ένα προ-IS hacking γκρουπ (CyberCaliphate) το οποίο χρησιμοποιεί τουλάχιστον 10 λογαριασμούς στο Twitter από μία μόνο διεύθυνση IP στο Κουβέιτ.
 

Οι Γάλλοι βομβάρδισαν το προπύργιο του ISIS στη Συρία

 

 
Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 20 βόμβες σήμερα στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, την πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, καταστρέφοντας ένα διοικητικό κέντρο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

"Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Νταές (σ.σ. το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών" ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο.

Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν δέκα αεροσκάφη.  

 

Θωρακίζεται η Ευρώπη μετά το κτύπημα στο Παρίσι

Οι χώρες της G20 θα λάβουν μέτρα εναντίον της "αυξανόμενης κυκλοφορίας ξένων τρομοκρατών", τα οποία θα εκτείνονται από "τη διαχείριση των συνόρων" μέχρι "την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας", σύμφωνα με ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου σχεδιάζουν να μοιράζονται "επιχειρησιακές πληροφορίες", μια "διαχείριση των συνόρων για να εντοπίζονται οι μετακινήσεις", άλλα "προληπτικά μέτρα" και "μια αρμόζουσα νομική απάντηση".
 

"Θα εργαστούμε από κοινού για να ενισχύσουμε τη διεθνή αεροπορική ασφάλεια", τονίζεται στο κείμενο αυτό.


Εν τω μεταξύ, Αμερικανός βουλευτής υποστήριξε πως οι επιθέσεις στο Παρίσι προετοιμάστηκαν στη Συρία, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος ένα "άδυτο" και "πολύς χρόνος" για να σχεδιάσει μια τέτοια επίθεση.
 
"Εάν αυτό δεν αλλάξει στρατηγικά, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες επιθέσεις σαν αυτήν" εξήγησε ο Aνταμ Σιφ, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και κατά συνέπεια έχει επαφές με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Στο μεταξύ, η Βρετανία θα ενισχύσει το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών της κατά 15% και θα υπερδιπλασιάσει τη χρηματοδότηση της ασφάλειας στην αεροπλοΐα, για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των ισλαμιστών, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε γραπτή δήλωση από την Τουρκία, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο Κάμερον ανέφερε ότι ως μέρος μιας ευρύτερης πενταετούς αναθεώρησης άμυνας και ασφάλειας, που θα δημοσιοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα προσθέσει 1.900 αξιωματικούς στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και θα αλλάξει τη διαδικασία ασφάλειας στις επιβατικές πτήσεις.

Ο τωρινός προϋπολογισμός για την ασφάλεια στα αεροδρόμια είναι περίπου 12,7 εκατομμύρια ευρώ (9 εκατ. λίρες) το χρόνο, ποσό που σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει σε εξειδικευμένο προσωπικό να παρέχει βοήθεια σε διεθνή αεροδρόμια - ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου ταξιδεύουν πολλοί Βρετανοί τουρίστες - σε προσωπικό, υλικό και εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει έρευνα σε τεχνολογίας ανίχνευσης κινδύνων.

 

Επίθεση και στην Τουρκία σχεδίαζε ο ISIS

 

Μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις πιστεύουν ότι απέτρεψαν οι τουρκικές αρχές, την Παρασκευή, την ίδια μέρα που έγιναν και οι επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκτίμηση των τουρκικών αρχών είναι ότι σχεδιαζόταν μεγάλη επίθεση και στην Κωνσταντινούπολη, παράλληλα με τις επιθέσεις του Παρισιού.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή πέντε άτομα βρετανικής καταγωγής μεταξύ των οποίων και ο Έιν Λέσλι Ντέιβις, ο οποίος φέρεται να είναι στενός συνεργάτης του γνωστού τζιχαντιστή "Τζιχάντι Τζον" .

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι πέντε ύποπτοι πέρασαν από τη Συρία στην Τουρκίαν για να εξαπολύσουν επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Οι τουρκικές αρχές αποδίδουν την επίθεση που έγινε στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου στο Ισλαμικό Κράτος, παρότι ο ISIS δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. 

 

Αυτοί είναι οι 3 από τους επτά καμικάζι του Παρισιού

Ταυτοποιήθηκαν οι τρεις από τους επτά τρομοκράτες που ανατινάχθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αυτοκτονίας, χθες στο Παρίσι.

Οι Γαλλικές αρχές έχουν συλλάβει συγγενείς τους οι οποίοι και ανακρίνονται.

Πρόκειται για τους

Omar Ismail Mostefaï, Γάλλος πολίτης, γεννήθηκε 21 του Νοεμβρίου το 1985. Μεγάλωσε στη φτωχή συνοικία του Παρισιού, Courcouronnes.

Ο Mostefai είχε ποινικό μητρώο για σοβαρά εγκλήματα, ενώ είχε καταδικαστεί οκτώ φορές μεταξύ του 2004 και του 2010, όμως ποτέ δεν μπήκε φυλακή. Αν και είχε τεθεί στον κατάλογο των ατόμων υψηλού κινδύνου το 2010, το όνομα του δεν είχε αναμειχθεί σε κάποια έρευνα για δράση σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Φρανσουά Μολίν.

Η αστυνομία προσπαθεί τώρα να διαπιστώσει αν ο Mostefai ταξίδεψε στη Συρία πέρυσι. Πάντως ο 34χρονος αδελφός του παραδόθηκε στην αστυνομία, όταν έμαθε τι είχε κάνει ο Mostefai. Επίσης ο πατέρας του και τέσσερις άλλοι συγγενείς έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται ένω έρευνες διεξάγονται και στα σπίτια τους.

Η οκταμελής οικογένεια Mostefai (έχει άλλους 3 αδελφούς και δύο αδελφές) ισχυρίζονται πως ουδέποτε τον υποψιάστηκαν για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση, αν και είχε διαπράξει διάφορα άλλα εγκλήματα στο παρελθόν.
"Είναι ένα τρελό πράγμα... είναι τρέλα," μουρμούρισε ο αδελφός του Mostefai με τρεμάμενη φωνή όταν συνελήφθη, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP. Η μητέρα τους, όπως πρόσθεσε, δεν φαίνεται να γνωρίζει ακόμη τίποτα. Σύμφωνα με το AFP, ο Mostefai πήγαινε συχνά στο τζαμί στο Luce του νοτιοδυτικού Παρισιού.

Οι άλλοι δύο τρομοκράτες που ταυτοποιήθηκαν πιστεύεται ότι είναι Σύριοι υπήκοοι, οι οποίοι εισήλθαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες. Πρόκειται για τον 25χρονο Ahmed Almuhamed, και για τον 25χρονο Abbdulakbak Β.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανεπίσημες ιατρικές πηγές, ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών τρομοκρατών υπήρχαν δύο αγόρια, ηλικίας 15 και 18.
 
Βρέθηκε εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο γεμάτο όπλα σε προάστιο του Παρισιού
 
Στο μεταξύ η αστυνομία του Παρισιού εντόπισε αρκετά τυφέκια AK47 στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου SEAT το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε ανατολικό προάστιο του Παρισιού.
 
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το αυτοκίνητο, που βρέθηκε στο Montreuil, χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες την Παρασκευή το βράδυ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
 
Από τις επιθέσεις στο Παρίσι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 129 νεκροί και 352 τραυματίες, εκ των οποίων οι 99 σοβαρά. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται πολλοι Γάλλοι πολίτες, τρεις Χιλιανοί, δύο Βέλγοι, δύο Μεξικανοί, δύο Ισπανοί, δύο Πορτογάλοι, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός.

Πηγή: RT, Al jazeera

 

 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών