Αυτά είναι τα μισθολόγια της «ΖΗΝΩΝ»

 
«Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και μισθούς εκτός πραγματικότητας» εντόπισε, το υπουργείο Μεταφορών, κατά τους ελέγχους που είχε διενεργήσει στους λογαριασμούς της εταιρείας «ΖΗΝΩΝ - λεωφορεία Λάρνακας». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ρεπόρτερ», με τετρασέλιδη επιστολή του προς την «ΖΗΝΩΝ», ημερομηνίας 9 Ιουλίου 2015, το υπουργείο Μεταφορών καταλογίζει δεκάδες παρατυπίες που έγιναν αλλά και παραβιάσεις στη σύμβαση, κατά την τριετία 2010 - 2012.
 
Πολύ υψηλοί μισθοί
 
Το υπουργείο Μεταφορών εντοπίζει αδυναμία της εταιρείας να υλοποιήσει τη σύμβαση τόσο διαχειριστικά και λειτουργικά όσο οικονομικά. Αυτό διαφαίνεται και από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για τα έτη 2010 - 2012 από την ad-hoc Ομάδα Μελέτης του κόστους ανά χιλιόμετρο (ΚΑΧ), η οποία έχει συσταθεί μετά από οδηγίες του υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το μισθολόγιο της εταιρείας είναι υπερβολικό και εκτός οικονομικής πραγματικότητας, χαρακτηρισμός ο οποίος αναφέρεται σε τρία σημεία της επιστολής. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για το μισθολόγιο των οδηγών ότι ήταν ετεροβαρές, και δεν έγινε ορθή χρήση του μερικής απασχόλησης προσωπικού της εταιρείας .

 


Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η εταιρεία «ΖΗΝΩΝ», αγνοώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις, παρουσιάζει πολύ υψηλό μισθολόγιο για τους διευθυντές και άλλους υπαλλήλους, που φθάνει τις 105.371,45 ευρώ το μήνα συνολικά. Συγκεκριμένα, σε μισθούς 28 ατόμων πάει το 32% του συνολικού κόστους της εταιρείας – σύνολο 183 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, για γενικό και οικονομικό διευθυντή, τέσσερεις διευθυντές, τρεις διοικητικούς συμβούλους και έξι διοικητικούς συμβούλους/διευθυντές, το υπουργείο δικαιολογεί απολαβές μόνον 24.950 ευρώ το μήνα συνολικά (κόστος εταιρείας). Αυτή τη στιγμή, στην «ΖΗΝΩΝ» εργοδοτούνται 15 διευθυντές, οι οποίοι απολαμβάνουν μισθούς που φθάνουν στο σύνολο τους τις 63.912 ευρώ το μήνα.
 
Έκαναν ότι ήθελαν
 
Όπως ακόμη αναφέρεται στην επιστολή της 9ης Ιουλίου 2015 προς την «ΖΗΝΩΝ», η εταιρεία, κατά την επίμαχη τριετία, παραχωρούσε υψηλούς μισθούς ανεξαρτήτως των προσόντων, της εμπειρίας και της παρεχόμενης εργασίας εκ μέρους των εργαζομένων των ανάδοχων φορέων. Συνεπώς, η εταιρεία φέρεται να κατασπαταλούσε δημόσιο χρήμα, σε μισθούς, για αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού χωρίς προσφορές, για εκτός ορίων ενοίκια λεωφορείων των μετόχων (και για τα οποία δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν είναι ανακτήσιμα), για εγγυητική, η οποία ήταν υποχρέωση των ιδίων των μετόχων κλπ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο ερευνά και μονομερή αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της «ΖΗΝΩΝ», 19 φορές, κατά παράβαση του άρθρου 15 της σύμβασης.
 
Μέτρα από υπουργείο
 
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Μεταφορών προχώρησε στη λήψη μέτρων, με πρώτο και σημαντικότερο την αποκοπή μέρους της μηνιαίας χορηγίας που δίδεται στην εταιρεία. Για την πληρωμή του μηνός Ιουνίου δόθηκε ποσό 373.199,66 ευρώ από το προκαθορισμένο ποσό των 515 χιλιάδων ευρώ. Σημειώνεται ότι από τις 373 χιλιάδες, το υπουργείο απαιτεί την κάλυψη εξόδων που αφορούν στη λειτουργία της εταιρείας πλην ενοικίων λεωφορείων και αποσβέσεων πάγιων στοιχείων (δεν αφορούν λειτουργικές δαπάνες και δεν προήλθαν από δανειοδότηση), καθώς και προστίμων. Το υπουργείο θεωρεί πως με τα ποιο πάνω μέτρα θα προκύψουν και εξοικονομήσεις, οι οποίες προτείνεται να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή παλαιότερων οφειλών σε τρίτα πρόσωπα. Ταυτόχρονα, το θέμα του μισθολογίου και των λοιπών εξόδων είναι πλέον υπό την επίβλεψη του υπουργείου, και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο όφελος των μετόχων είτε συγγενών και φίλων.
 
«Θα πάμε διακοπές…»
 

Ο «Ρεπόρτερ» έχει στα χέρια του και την απάντηση της εταιρείας στην εν λόγω επιστολή του υπουργείου Μεταφορών, η οποία ήταν πολύ σύντομη: «Αναφερόμαστε στην επιστολή σας ημερομηνίας 9 Ιουλίου 2015, την οποία η εταιρείας μας εξετάζει πολύ σοβαρά. Παρακαλούμε όπως σημειώσετε ότι, λόγω των θερινών διακοπών, το διοικητικό μας συμβούλιο αναμένεται ότι θα συνεδριάσει εντός των επόμενων 15 - 20 ημερών για λήψη οριστικών αποφάσεων, οπόταν και θα επανέλθουμε με επιστολή μας. Ευελπιστώντας στην κατανόησης σας … ». Να αναφέρουμε εξάλλου πως μέχρι και σήμερα η εταιρεία δεν απάντησε οτιδήποτε σε ότι αφορά την ουσία της επιστολής καθώς και για τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν για εξοικονόμηση χρημάτων. Σε επικοινωνία με το Γενικό Διευθυντή της εταιρείας «ΖΗΝΩΝ», Θεοφάνη Δημητριάδη ανέφερε πως η «ΖΗΝΩΝ» διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών που συμμετέχουν στις νέες συμβάσεις. Διαφώνησε με το θέμα των υψηλών μισθών για τους οποίους κάνει λόγο το υπουργείο προσθέτοντας πως η εταιρεία θα τοποθετηθεί γραπτός μέχρι το τέλος του μήνα υποστηρίζοντας πως οι μισθοί κινούνται σε λογικά επίπεδα.
 
  

 

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών - Εκτόξευσε 140 ρουκέτες
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε