Υπολογίζουν πλεόνασμα 100 - 200 εκατομμυρίων δολαρίων στον ISIS

Η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ή ISIS άρχισε ως Al-Qaida στο Ιράκ το 2004 με μόνον 1000 μαχητές, αλλά σήμερα υπολογίζεται ότι απαριθμεί περισσότερους από 30 000. Από τότε, η μία μετά την άλλη οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο δηλώνουν την υποταγή τους στο «Ισλαμικό Κράτος», προσβλέποντας στην αποσταθεροποίηση των χωρών όπου επιχειρούν. Ο ISIS εκτείνεται σήμερα από τη Μέση Ανατολή ως και τη Βόρεια Αφρική, και μόνον η Μεσόγειος τον χωρίζει από την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, ο ISIS έχει κατακτήσει περιοχές του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης, ενώ την ίδια στιγμή οικοδομείται μια τρομακτική δομή υποστήριξης σε Τουρκία, Υεμένη, Σαουδική Αραβία, στην επαρχία του Σινά, στο Αφγανιστάν, σε Τυνησία και Αλγερία. Το εύρος της επιρροής του ISIS δεν είχε γίνει αντιληπτό από το πλατύ κοινό, μέχρι την Κυριακή που δημοσιοποίησε βίντεο με τον ομαδικό αποκεφαλισμό των 21 χριστιανών της Αιγύπτου σε μια ακτή της Λιβύης.

Ανατριχιαστικά αποτελεσματικοί

Η χρηματοδότηση του στρατού του «Ισλαμικού Κράτους» είναι μεθοδική, σύγχρονη και ανατριχιαστικά αποτελεσματική. Είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στην Ιστορία. Χωρίς να εκπροσωπούν κανένα κράτος, παρά μόνον το «χαλιφάτο» που θέλουν να δημιουργήσουν σε εδάφη που θα αποσπάσουν από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες, πολεμούν και πετυχαίνουν σημαντικές νίκες. Νίκες που θα ήταν αδύνατες χωρίς την προσεκτική και μεθοδική προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν και να διαχειριστούν τα έσοδά τους. Και δεν είναι μόνον η «εξωτερική» βοήθεια που λαμβάνουν - αυτή είναι και σκοτεινή και αδύνατον να αποδειχθεί. Μιλάμε για την καθημερινή συλλογή «φόρων» και εσόδων που κρατά την οργάνωση στη ζωή, τους πολεμιστές χορτάτους, τα όπλα γεμάτα σφαίρες, τα άρματα γεμάτα καύσιμα και τις τσέπες των αρχηγών γεμάτες δολάρια.

Χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών αρχών, το ISIS είχε έσοδα 500 εκατομμυρίων δολαρίων το 2014, μόνον από τα ταμεία των τραπεζών που βρίσκονταν στις πόλεις που κυρίευσε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ληστεύουν σπίτια και παίρνουν οτιδήποτε πολύτιμο (κοσμήματα, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα κ.λπ), εμπορεύονται όπλα, εμπορεύονται ακόμα και ανθρώπους. Εμπόριο που μεγαλώνει και ευημερεί όσο περισσότερη είναι η έκταση που ελέγχουν.

Κεφαλικός φόρος

Στις πόλεις που καταλαμβάνει ζητά φόρο «προστασίας» από τους κατοίκους. Κάθε κατάστημα και κάθε σπίτι πρέπει να πληρώσει τους νέους αφέντες. Στις τράπεζες, οι ένοπλοι παρακρατούν ποσοστό από κάθε ανάληψη. Στους δρόμους που ελέγχει ο ISIS, ζητά «διόδια» από τον οποιονδήποτε περνάει·- ακόμα και οι επιβάτες των ΙΧ πρέπει να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους. Αν θες να μεταφέρεις αγαθά με φορτηγό, το αντίτιμο είναι πολύ μεγαλύτερο. Ακόμα και στους φτωχούς κτηνοτρόφους και βοσκούς επιβάλλουν «φόρο», παίρνοντας πολλά από τα ζώα τους για να τραφούν οι στρατιώτες.

Απαγωγές, εκβιασμοί

Εκατομμύρια δολάρια κερδίζουν, επίσης, από απαγωγές και εκβιασμούς. Μόλις αντιληφθούν ότι κάποιο άτομο που αιχμαλώτισαν ή βρισκόταν στην πόλη που κατέλαβαν, κατάγεται από κάποια πλούσια χώρα -αραβική ή ευρωπαϊκή- ζητούν λύτρα. Αν και οι κυβερνήσεις, επισήμως, δεν διαπραγματεύονται ποτέ την τύχη των ομήρων, ανεπισήμως το κάνουν και πληρώνουν, όπως κάνουν και πολλές οικογένειες, για να σώσουν τη ζωή των δικών τους. Υπολογίζεται ότι οι τζιχαντιστές εισέπραξαν 20 εκατομμύρια το 2014, μόνον από απαγωγές.

Μαύρος χρυσός

Και, φυσικά, είναι και το πετρέλαιο. Υπολογίζεται ότι ο ISIS παράγει και εκμεταλλεύεται περίπου 25.000 βαρέλια την ημέρα. Το 2014, περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ήρθαν μόνον από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Οι τζιχαντιστές ελέγχουν πετρελαιοπηγές σε Ιράκ και Συρία, στις οποίες υποχρεώνουν το προσωπικό να εργάζεται πλέον για εκείνους. Ακόμα και μετά τον βομβαρδισμό των διυλιστηρίων, το ISIS πουλάει αργό πετρέλαιο, όπως βγαίνει από το έδαφος, το οποίο έχει επίσης σημαντική αξία. Μέσα από ένα δίκτυο έμπιστων μεσαζόντων, το μεταφέρουν με φορτηγά στις γειτονικές χώρες, όπου βρίσκουν πελάτες στη μαύρη αγορά. Τα αρχαία αντικείμενα είναι επίσης πηγή εσόδων. Μπορεί στις κάμερες να σπάνε και να καταστρέφουν εκθέματα μουσείων, όμως τα πολυτιμότερα από αυτά, βρίσκουν το δρόμο τους στη μαύρη αγορά. Έτσι, με όλα αυτά, αναλυτές αναμένουν πως το 2015 θα κλείσει, για τον ISIS, με πλεόνασμα 100 - 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
[Πηγές: news247.gr, huffingtonpost.gr, dailymail.co.uk, ΑΠΕ]


Δειτε Επισης

Ο Ζελένσκι ελπίζει πως θα υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα μετά τη σύνοδο κορυφής
Οι χώρες που δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής για ειρήνη στην Ουκρανία
Η Χαμάς συντάσσεται με τις αρχές του σχεδίου Μπάιντεν για κατάπαυση πυρός
Έκθεση ΕΕ δείχνει επιδείνωση των θεμελιωδών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ
Πυρά αστυνομικών σε άνδρα που τους απείλησε με τσεκούρι στο Αμβούργο-Στο σημείο υπήρχαν οπαδοί για το Euro
Πολλοί τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Μίσιγκαν-Ανάμεσα τους και παιδιά
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόζει καθημερινά «τακτική παύση» των επιχειρήσεων στη νότια Γάζας
Έξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στη Σομαλία
Τουλάχιστον 10 τραυματίες από πυροβολισμούς σε πάρκο στο Μίσιγκαν
Στο Τελ Αβίβ η μεγαλύτερη κινητοποίηση από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς