Θα αυξηθεί η ροή των προσφύγων που φθάνουν στην Κύπρο, εκτιμά το FWC


Παρά το χαμηλό αριθμό σε ό,τι αφορά τις αφίξεις προσφύγων, η εκτίμηση είναι ότι οι ροές ανθρώπων προς το νησί θα αυξηθούν, προειδοποίησε σήμερα ο μη-κυβερνητικός οργανισμός Future Worlds Centre σε σεμινάριο που πραγματοποίησε στη Λευκωσία υπό την αιγίδα της γερμανικής Πρεσβείας για την προσφυγική κρίση, τις εξελίξεις και την κατάσταση στην Κύπρο.

Παράλληλα, όπως ελέχθη, επειδή πρόκειται για ξεκάθαρα προσφυγική κρίση, σημαντικός αριθμός αιτητών ασύλου αναμένεται να λάβουν θετική απάντηση στο αίτημά τους για διεθνή προστασία η οποία έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Την κατάσταση αυτή καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να χειριστεί με βάση ένα σύστημα υποδοχής και ένταξης προσφύγων το οποίο φέρει σοβαρές αδυναμίες, όπως αναφέρθηκε.

Στην ομιλία της, η Υπεύθυνη του Τμήματος Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Future Worlds Centre, Κορίνα Δρουσιώτου, είπε ότι το FWC είναι ένας ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μέσω του Τμήματος Ανθρωπιστικών Θεμάτων δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία 10 χρόνια στο πεδίο των προσφυγικών θεμάτων.

Η Κύπρος, είπε, παρά το γεγονός της εγγύτητας στη Συρία, συνεχίζει να αποτελεί προορισμό για ένα μικρό αριθμό προσφύγων, και μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει αφίξεις μεγάλου αριθμού προσφύγων όπως η Ελλάδα, Ιταλία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ανέφερε, έχει βιώσει και από κοντά τις διασώσεις προσφύγων από τη θάλασσα, ευτυχώς επιτυχώς και χωρίς θύματα, γεγονός για το οποίο οι εμπλεκόμενες Αρχές σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια, επεσήμανε.

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την παρούσα χρονιά, είπε, υπήρξε το ποσοστό αναγνώρισης το οποίο αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας το 73,4% σε πρώτο βαθμό και 53% στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, ενώ το 2013 μιλούσαν για ποσοστό αναγνώρισης στο 3% το 2013 και 4% το 2014. Ο αριθμός των ατόμων στα οποία χορηγείται το καθεστώς του πρόσφυγα, αντί της επικουρικής προστασίας, επίσης αυξήθηκε σημαντικά το 2015, με το καθεστώς αυτό να χορηγείται από την Υπηρεσία Ασύλου στο 10,8% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε σύγκριση με 4,1% το προηγούμενο έτος.

Μια σημαντική αλλαγή στις διαδικασίες ασύλου στην Κύπρο, είπε η κ. Δρουσιώτου, είναι η έγκριση από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο του νόμου για την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστήριο, το οποίο θα πάρει τη θέση του Ανωτάτου Δικαστήριο στη διαδικασία ασύλου για τη πρωτοβάθμια δικαστική επανεξέταση επί αποφάσεων ασύλου.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος θα λάβει 72 εκατ. Ευρώ από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη και διαχείριση του ασύλου. Μια καλύτερη, πιο μελετημένη και ορθολογική διαχείριση αυτών των κονδυλίων, σημείωσε η κ. Δρουσιώτου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική ευκαιρία να βελτιωθούν τα κενά που υπάρχουν.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ


Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών - Εκτόξευσε 140 ρουκέτες
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε