Ενδοκυβερνητική κόντρα για το ΓεΣΥ

Σοβαρές ενδοκυβερνητικές διαφωνίες καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ). Στις 4 του Νοέμβρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει τις ενδοκυβερνητικές διαφορές. Είχαν λάβει μέρος, εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο διευθυντής της Προεδρίας, Κύπρος Κυπριανού, και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Εκείνη η σύσκεψη -κατά την οποία είχαν ανέβει πολύ οι τόνοι- είχε ολοκληρωθεί με τη δέσμευση ότι οι Γεωργιάδης και Πετρίδης θα μελετούσαν παλιά και νέα δεδομένα, και εντός ολίγων ημερών θα συγκεκριμενοποιούσαν και θα επιχειρηματολογούσαν σε σχέση με τους ενδοιασμούς τους, που αφορούν στα οικονομικά του ΓεΣΥ (ότι δεν θα είναι βιώσιμο).
 
Νέα σύναξη σήμερα
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρεπόρτερ», σήμερα στο Προεδρικό, θα δοθεί συνέχεια στη σύναξη της 4ης Νοεμβρίου, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά - ο Πρόεδρος μάλλον δεν θα είναι παρών. Ο υπουργός Υγείας θέλει πολιτική δέσμευση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι το ΓεΣΥ θα γίνει στη βάση και του προγράμματος διακυβέρνησης, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι τίποτα δεν είναι έτοιμο για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και τη δρομολόγηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Εκτός από την επιπρόσθετη φορολογία που θα πρέπει να εισαχθεί και η οποία θεωρείται δυσβάστακτη (6-8% για να συμπληρωθεί πάνω από ένα δισ. ευρώ, που θα είναι οι ανάγκες του ΓεΣΥ - περίπου 7% του ΑΕΠ), πρέπει να επικαιροποιηθούν μελέτες που είχαν γίνει πριν από χρόνια, να ολοκληρωθεί η επιστημονική κοστολόγηση των υπηρεσιών των κρατικών νοσοκομείων, να επιτευχθεί συμφωνία με πάνω από 7.000 εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια (μεταφορά τους σε εργασιακό καθεστώς ημικρατικού οργανισμού), να συμφωνήσουν οι ιδιώτες γιατροί και άλλοι παροχείς υπηρεσιών υγείας του ιδιωτικού τομέα ότι θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο, να δημιουργηθούν σοβαρές διοικητικές δομές στα νοσοκομεία, αλλά και στο ίδιο το Υπουργείο Υγείας που σήμερα δεν υπάρχουν, και άλλα πολλά και μεγάλα ζητήματα που είναι ανοικτά. Όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας από πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι η πολιτική του δέσμευση ήταν η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Και αυτή τη στιγμή, «δεν υπάρχει ουσιαστική πρόταση για αυτονόμηση των νοσοκομείων και ούτε μπορεί να υπάρξει, εάν δεν λυθούν όλα τα εργασιακά και άλλα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα».
 
Κινήσεις από Παμπορίδη
Ο «Ρεπόρτερ» αντιλαμβάνεται ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει σαφής δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι μπαίνει σε πορεία υλοποίησης η αυτονόμηση και κατ' επέκταση το ΓεΣΥ, τότε ο υπουργός Υγείας δεν έχει άλλη επιλογή από την παραίτησή του, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του κ. Παμπορίδη, είχε αποδεχτεί τον διορισμό του, κυρίως για να τρέξει το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη (27/7/2015), ο Πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει, πριν από το τέλος της θητείας της, την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.
 
Χρήματα δεν υπάρχουν
Ο κύριος λόγος για τον οποίο καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν προσπάθησε πραγματικά να εφαρμόσει το ΓεΣΥ, είναι ότι αυτό απαιτεί εισαγωγή υψηλής φορολογίας (συνεισφορά εργοδοτών, εργαζομένων, κράτους), καθώς και πολύ μεγάλες αλλαγές/μεταρρυθμίσες στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται στον τομέα της υγείας, αλλά και τεράστια αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Εμπλέκονται ιδιωτικοί γιατροί και γιατροί του Δημοσίου, νοσηλευτές, φαρμακευτικές υπηρεσίες, ιδιώτες παροχείς υπηρεσιών υγείας, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, φαρμακέμποροι, πολυεθνικές, φαρμακοποιοί και φαρμακεία, παραϊατρικές υπηρεσίες, ειδικές υπηρεσίες (Ογκολογικά, Ινστιτούτα, προγράμματα διάγνωσης κλπ.). Άλλο σημείο διαφωνιών είναι η ασφάλιση. Σημειώνεται ότι το ΓεΣΥ έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας, δηλαδή θα λειτουργεί με μόνο μία ασφαλιστική εταιρεία, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, που ανήκει στο κράτος. Υπάρχει, όμως, και η ισχυρή αντίθετη άποψη που υποστηρίζει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, γι' αυτό και πρέπει να πάμε σε ένα πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας, με τη συμμετοχή και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Δεν είναι πια προαπαιτούμενο
Υπενθυμίζεται ότι, στο κυπριακό Μνημόνιο, η εισαγωγή του ΓεΣΥ και η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων ήταν από τις κύριες υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα, όμως, η Τρόικα δεν επιμένει στην εισαγωγή του ΓεΣΥ. Έχοντας υπόψη την επίσημη έκθεση του ΔΝΤ, που εγείρει προβληματισμούς αναφορικά με την υψηλή φορολογία που πρέπει να εισαχθεί για να είναι βιώσιμο το εν λόγω σχέδιο υγείας, θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην κυπριακή οικονομία, δεδομένου μάλιστα ότι τα οφέλη δεν είναι διασφαλισμένα.
 
Ο υπουργός Υγείας απορρίπτει τα περί κόντρας
Στο μεταξύ με ανακοίνωση του υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης απορρίπτει τα περί κόντρας εντός της κυβέρνησης σχετικά με το ΓΕΣΥ.
 «Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας "Ρεπόρτερ" με τίτλο "Ενδοκυβερνητική κόντρα για το ΓΕΣΥ" επιθυμώ για σκοπούς τάξης και αποκατάστασης της αλήθειας να δηλώσω τα κάτωθι:
Από της ανάληψης των καθηκόντων μου στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, δεν δέχτηκα οποιαδήποτε παρέμβαση απ' οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης ή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Κάθε άλλο. Όποτε ζήτησα την βοήθεια συναδέλφων μου ώστε να μπορέσω να ολοκληρώσω την αναγκαία προετοιμασία για τους σχεδιασμούς της Μεταρρύθμισης στην υγεία, μου δόθηκε άμεσα και πρόθημα.
Τώρα που πλησιάζει η ολοκλήρωση του σχεδιασμού της εν λόγω μεταρρύθμισης, θα ήταν τουλάχιστον παιδαριώδες αν δεν ζητούσα ξανά την συνδρομή των καθ΄ύλην αρμοδίων συναδέλφων μου για την αξιολόγηση της πιθανής εφαρμογής του προτεινόμενου πλάνου μεταρρύθμισης. Θα ήταν εξ ίσου παράδοξο να θεωρούσε οποιοσδήποτε ότι μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση θα ήταν δυνατόν να αποτελέσει αυτόματα και συνολική κυβερνητική πολιτική χωρίς να προηγηθεί τόσο η κοστολόγησή της όσο και η βιωσιμότητά της.
Αυτό ακριβώς κάνουμε συλλογικά κι εμείς και το κάνουμε με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του όλου εγχειρήματος.
Ως εκ τούτου, θέλω κατηγορηματικά να διαψεύσω τα περί "κόντρας". Η συνεργασία μου με όλους τους συναδέλφους μου επί του θέματος είναι αγαστή και συνεχής. Στόχος κοινός όλων μας είναι να καταλήξουμε συλλογικά σε ολοκληρωμένες θέσεις ώστε να μπορέσουν να ληφθούν οι σωστότερες αποφάσεις σεένα τόσο σημαντικό θέμα υπηρετώντας πάντοτε τις πολιτικές και κατευθύνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
 
 

Δειτε Επισης

Η ανασκόπηση του έργου του Ευρωκοινοβουλίου για το 2024
Σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα-Βροχές στο καιρικό μενού από την Πέμπτη
Πλαστά διπλώματα σε πολιτικούς έναντι «υπηκοότητας» στα κατεχόμενα
Εντός των επόμενων εβδομάδων αύξηση επιδόματος εγκλωβισμένων
Εξορθολογισμό στη διαχείριση εμπορικών καταστημάτων στους συνοικισμούς ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
Είδαν κατ'ιδίαν τον χειρισμό του μεταναστευτικού από την ΚΔ οι Ισπανοί-Επίσκεψη στο Πουρνάρα
Έκκληση από κατοίκους κατεχόμενης Λουρουτζίνας να ανοίξει σημείο διέλευσης
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
Θλίψη για τον άτυχο Άγγελο που έφυγε ξαφνικά-Οδηγείται την Τετάρτη στην τελευταία του κατοικία