O Ρεπόρτερ στην κεντρική αγορά του Αμμάν

Μεσημέρι Τρίτης 10 Νοεμβρίου 2015.
Το κέντρο της πόλης του Αμμάν σφύζει από ζωή, κίνηση και χιλιάδες κόσμου που συνωστίζονται στα στενά του. 
Ο Ρεπόρτερ, που συνοδεύει τον ΠτΔ στην επίσημη επίσκεψή του στην Ιορδανία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Μέση Ανατολή, ξεκλέβει χρόνο για να επισκεφθεί την κεντρική αγορά της πόλης.
Εκεί όπου οι μυρωδιές των μπαχαρικών, συναντούν τον καφέ με κάρδαμο, σήμα κατατεθέν της Ιορδανίας και η αίσθηση των υφασμάτων των ρούχων, αλλά και τα μικρά καφεστιατόρια προσελκύουν με τρόπο μοναδικό τις αισθήσεις, την μία μετά την άλλη. 
Φτάνοντας στο σημείο όπου βρίσκονται όλα αυτά τα μικρο-μαγαζάκια, διαπιστώνει κανείς ότι «εκεί είναι η πραγματική ζωή». Μπαχάρια, βότανα και άλλα γιατροσόφια σε πρώτο πλάνο για ντόπιους και τουρίστες. 
Γλυκά.Σνακ για όλα τα γούστα, φυσικά με την σφραγίδα της χώρας. 

Προχωρώντας, όμορφα παλαιοπωλεία, καταστήματα ρούχων, κυρίως με τα ρούχα τα οποία φορούν οι γυναίκες, τρόφιμα και πολλά άλλα.

 

Ενα από αυτά, μαθαίνουμε από πλανόδιο πωλητή είναι και ο φρεσκοαλεσμένος καφές με κάρδαμο, ή το τσάϊ πιπερόριζας. Αξίζει, λοιπόν, να ξοδέψουμε λίγα δηνάρια για αυτά.  

Ελάχιστα μέτρα πιο κάτω, η αίσθηση της όσφρησης γίνεται ακόμη πιο έντονη. Μικρά μαγαζάκια με απολαυστικά χούμους και φαλάφελ (τραγανοί ρεβυθοκεφτέδες). Βρίσκονται στο μαγευτικό Τζάφρα στο κέντρο της πόλης κοντά στο Ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Το συγκεκριμένο μέρος είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις  του ναργιλέ, μιας εκεί υπάρχουν δεκάδες γεύσεις και αρώματα.

Χρυσός με το κιλό. Συνήθεια μια άλλης εποχής.

Κοσμήματα που παραπέμπουν σε ανατολίτικο στίλ.

Κλασικό παζάρι, που ο ιδιοκτήτης του καταστήματος διαπραγματεύεται την τιμή για να μην αφήσει τον πελάτη να φύγει από το μαγαζί του χωρίς να πληρώσει. 
Οι τρεις γενιές της βασιλικής οικογένειας παντού. Αλλά παντού, ο νυν βασιλιάς Αμπντάλα ο Β στην μέση, αριστερά ο πατέρας του, ο προηγούμενος βασιλιάς, Αμπντάλα ο Α’ και δεξιά ο γιος του νυν βασιλιά, Χουσείν, που θα είναι και ο επόμενος βασιλιάς. Το τρίπτυχο, όχι μόνο βρίσκεται παντού, αλλά πωλείται και ως σετ στα καταστήματα. 
Οσο για εκείνο που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση; Αν και ήταν μέρα μεσημέρι, κυκλοφορούσαν ελάχιστες γυναίκες, και αυτές ως επί το πλείστον με μαντήλα στο κεφάλι. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κοιτούσαν με καχυποψία τους δυτικούς επισκέπτες και δή το γυναικείο φύλο, αν δεν είχε καλλυμένο το πρόσωπο και τα μαλλιά του. 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών