Το Παρίσι μετράει τις πληγές του

Τουλάχιστον 132 νεκροί  είναι ο τραγικός απολογισμός  της σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής σε έναν συναυλιακό χώρο υπό τον ήχο των κραυγών «Αλλάχ Άκμπαρ» και μιας επίθεσης βομβιστή-καμικάζι στο Σταντ ντε Φρανς. 352 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Παρισιού, εκ των οποίων οι 99 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

 

Μέσα σε 23 λεπτά το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε επίσημα την ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων, αιματοκύλησε το Παρίσι σκορπώντας ξανά το φόβο ανά το παγκόσμιο. Συγκεκριμένα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για αντίποινα για τις επιδρομές της γαλλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το ΙΚ σημείωσε πως η Γαλλία αποτελεί κορυφαίο στόχο και σημείωσε με νόημα: «Αυτή η επίθεση δεν είναι παρά μόνο η αρχή, και μια προειδοποίηση».

 

 

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τις εφιαλτικές αυτές στιγμές.

 «Πυροβολούσαν μέσα στο πλήθος φωνάζοντας "Αλλάχου Άκμπαρ"», αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Τους άκουσα να ξαναγεμίζουν... συνέχισαν να ρίχνουν στον κόσμο... πηδούσα πάνω από πτώματα, ήταν εφιάλτης», πρόσθεσε, με τη φωνή του να διακόπτεται από λυγμούς.
 

Oι έρευνες για τις επιθέσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο εισαγγελέας του Παρισιού δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν συνεργοί των τρομοκρατών ή οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα έτοιμα να δράσουν και πάλι.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι δράστες ήταν οκτώ και είναι όλοι νεκροί, όμως δεν αποκλείεται να είχαν συνεργούς που τους βοήθησαν στην προετοιμασία των χτυπημάτων.

Στο μεταξύ, ταυτοποιήθηκαν οι τρεις από τους επτά τρομοκράτες που ανατινάχθηκαν, ενώ οι Γαλλικές αρχές έχουν συλλάβει συγγενείς τους οι οποίοι και ανακρίνονται.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ πρόκειται για δύο 25χρονους που εκ πρώτης όψεως φαίρονται να εισήλθαν στην Γαλλία ως πρόσφυγες μέσω Ελλάδας και Σερβίας, και έναν 29χρονο γάλλο υπήκοο. Εξάλλου, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ανεπίσημες ιατρικές πηγές, ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών τρομοκρατών υπήρχαν και δύο αγόρια, ηλικίας 15 και 18.
 

Στο μεταξύ η αστυνομία του Παρισιού εντόπισε αρκετά τυφέκια AK47 στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου SEAT το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε ανατολικό προάστιο του Παρισιού.
 
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το αυτοκίνητο, που βρέθηκε στο Montreuil, χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες την Παρασκευή το βράδυ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Στις Βρυξέλλες, από την άλλη, και συγκεκριμένα στην συνοικία Molenbeek έχουν ήδη γίνει συλλήψεις ατόμων, τα οποία πιστεύεται πως ίσως εμπλέκονται στις επιθέσεις του Παρισιού.

Μιλώντας πριν την ανάληψη της ευθύνης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως μια «πράξη πολέμου» από την πλευρά του ΙΚ, και υποσχέθηκε πως η απάντηση της Γαλλίας θα είναι αμείλικτη. «Η Γαλλία θα θριαμβεύσει επί της βαρβαρότητας», προσέθεσε.

Η χώρα έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με χιλιάδες στρατιώτες να τοποθετούνται σε σημεία του Παρισιού και την επιβολή ελέγχων στα σύνορα. Παράλληλα, αποφασίστηκε το επ' αόριστον κλείσιμο διάφορων μνημείων και πολιτισμικών κέντρων, ανάμεσά τους το Λούβρο και ο Πύργος του Άιφελ.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών