Από τη Λέρο έως το μακελειό του Παρισιού, η διαδρομή του διαβατηρίου

Στοιχεία σχετικά με έναν μόνο από τους τρομοκράτες του Παρισιού προκύπτουν ως προς την παρουσία του τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που διαψεύδουν με αυτό τον τρόπο γαλλικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο και για δεύτερο ύποπτο, τα δακτυλικά αποτυπώματα του οποίου βρισκονται στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών. Ο σερβικός Τύπος δημοσίευσε τη φωτογραφία του διαβατηρίου.

Ο ύποπτος τζιχαντιστής φέρεται να ναυάγησε κοντά στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, και μαζί με άλλους πρόσφυγες μεταφέρθηκε στην Κάλυμνο, επειδή δεν υπήρχε δρομολόγιο πλοίου από τη Λέρο, και από εκεί πήρε το πλοίο για τον Πειραιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επιβεβαίωσε από το Σάββατο ότι ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, που βρέθηκε κοντά στη σορό ενός από τους καμικάζι, πέρασε από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, ο κάτοχος του διαβατηρίου «ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα».
«Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες, από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, που δημοσιεύει η σερβική Blic, ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου με το όνομα Αχμάντ Αλμοχαμάντ, που βρέθηκε δίπλα σε έναν από του δράστες του μακελειού στο θέατρο Bataclan, ταξίδεψε από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, όπου έκανε αίτηση για άσυλο, λίγο μετά την άφιξή του στις 7 Οκτωβρίου. Από εκεί φαίνεται ότι συνέχισε το ταξίδι του προς Κροατία και Αυστρία για να καταλήξει κάποια στιγμή στη Γαλλία, Οι γαλλικές αρχές ασφαλείας τον είχαν θέσει υπό παρακολούθηση, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για να εκδοθεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης.

«Ένας από τους υπόπτους για τρομοκρατία, ο Α.Α., που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε καταγραφεί στις 7 Οκτωβρίου φέτος στο μεθοριακό πέρασμα του Πρέσεβο, όπου ζήτησε επισήμως άσυλο», αναφέρει το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών σε δήλωσή του.

«Έλεγχοι επιβεβαίωσαν πως τα στοιχεία που τον αφορούν ταιριάζουν με αυτά του προσώπου που είχε ταυτοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Η Ιντερπόλ δεν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης του προσώπου αυτού» προστίθεται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κροατικού Τύπου, ο κάτοχος του διαβατηρίου ταυτοποιήθηκε από τις κροατικές αρχές στις 8 Οκτωβρίου στη συνοριακή διάβαση στο Οπάτοβατς.

Οι ελληνικές Αρχές δεν αποκλείουν πάντως το συριακό διαβατήριο να άλλαξε χέρια πριν από τις επιθέσεις.

Ακόμη, αμερικανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε στο CBS ότι το διαβατήριο αυτό μπορεί να είναι πλαστό, καθώς δεν περιέχει τους σωστούς αριθμούς για να πρόκειται για νόμιμο διαβατήριο της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου.

Δειτε Επισης

Κατέρρευσαν σαν ντόμινο οι λόγοι έφεσης για Συνεργατισμό-Πώς επιβεβαιώθηκε η αδυναμία στοιχειοθέτησης των αδικημάτων
Στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2027 θα ανέλθουν οι αμυντικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου
Προτεραιότητα για το Υπ. Γεωργίας η στήριξη στους πληγέντες γεωργούς-Επισπεύδεται η αξιολόγηση ζημιών
Νέα έκκληση του Διαχειριστή για εξοικονόμηση ρεύματος-Εκτός παραμένει η μονάδα στο Βασιλικό
Ξεκινά καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από το κρύο σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, ώστε να δοθεί βοήθεια
Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε απόφαση με την οποία στηρίζει τον πρόεδρο Ζελένσκι
Αυτός αναζητείται από την Αστυνομία για διαρρήξεις και κλοπές στην Αγία Νάπα
Δεν καταλήγει σε αιτία η Πυροσβεστική για την φονική πυρκαγιά που στοίχησε τη ζωή στην πενταμελή οικογένεια
Επιβάτιδα πέθανε εν πτήσει-Ταξίδευαν για τέσσερις ώρες δίπλα στη νεκρή
Βγήκαν στην αντεπίθεση οι συντεχνίες της ΑΗΚ-Πυροβολούν Παπαναστασίου για την ανεπάρκεια ηλεκτρισμού