Αστακός τα σύνορα της Γαλλίας μετά την επίθεση

Καταιγισμός ειδήσεων από διάφορα σημεία του πλανήτη με αφορμή το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που δέχθηκε το Παρίσι και που είχε ως αποτέλεσμα 153 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
 
 
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κύρηξε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ενώ όλα τα δημόσια κτίρια στο Παρίσι θα παραμείνουν σήμερα κλειστά. Επίσης χαρακτήρισε τις επιθέσεις "πράξη πολέμου" και κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων σε όλα τα σημεία των συνόρων της Γαλλίας. Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης των G20, δήλωνε έξω από το θέατρο Bataclan στο οποίο σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες: “Οι τρομοκράτες, οι ικανοί για τέτοιες αποτρόπεες ενέργειες, θα πρέπει να ξέρουν ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να τους αντιμετωπίσει”. Στο μεταξύ, Βέλγιο και Γερμανία αυξάνουν τους ελέγχους στα σύνορά τους με την Γαλλία, ενώ ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ρέντζι συγκάλεσε Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο
 
Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε πως η επίθεση σαφέστατα θα επηρεάσει τις διεργασίες των συνομιλιών για τη Συρία που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Βιέννη.
 
Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης των μεγάλων πρωταθλημάτων των ΗΠΑ, NHL και NBA αναμένεται να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα μετά την επίθεση που δέχθηκε το Παρίσι, την ίδια ώρα που η αμερικανική αεροπορική εταιρία American Airlines ανακοίνωσε καθυστερήσεις στις πτήσεις της προς την γαλλική πρωτεύουσα, μέχρι να ενημερωθούν πλήρως για την κατάσταση.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί ακύρωσε τις προγραμματισμένες του επισκέψεις σε Γαλλία και Ιταλία.

Το ροκ συγκρότημα U2 ακύρωσε τη συναυλία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Παρίσι.
 
Οι ηγέτες του κόσμου για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι

Οι ηγέτες από όλο τον κόσμο έξεφρασαν τη συμπαράστασή τους στο γαλλικό λαό για την τραγωδία.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση, συγκάλεσε COBRA. Πρόκειται για ένα έκτακτο συμβούλιο το οποίο συγκαλείται στην Βρετανία για αντιμετώπιση κατάστασεων κρίσεων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε "πλήρη υποστήριξη" στη Γαλλία για να ξεπεραστεί αυτό που έγινε και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία μοιράζονται τις αξίες της ελεθυερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης. "Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια, η κυβέρνηση και ο λαός της Γαλλίας απαιτούν,", δήλωσε ο Ομπάμα.
 
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις εξωφρενικές, προσθέτοντας ότι τέτοια βαρβαρότητα δεν μπορεί ποτέ να απειλήσει την ταυτότητά μας.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι περιέγραψε τις επιθέσεις στο Παρίσι ως "αποτρόπαιες, κακές και άθλιες", ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να "παρέχουν όποια υποστήριξη χρειαστεί η Γαλλία."
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για την "τερατώδη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι." Σημείωσε πως η Ρωσία προσφέρει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τον γαλλικό λαό και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η Ρωσία καταδικάζει αυτές τις ενέργειες, και δηλώνει έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια ώστε οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεβ είπε χαρακτηριστικά: "Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η τραγωδία στο Παρίσι απαιτεί να ενωθούμε όλοι  ενάντια στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία".
 
Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ καταδίκασε την επίθεση στο Παρίσι, σημειώνοντας παράλληλα πως η δυτική υποστήριξη προς τους εξεγερθέντες στη Συρία τροφοδότησε την "επέκταση του τρόμου» στο εξωτερικό.
 
Η Σαουδική Αραβία, χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Παρισιού "ειδεχθείς". Μιλώντας από τη Βιέννη εν όψει των συνομιλιών για τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπέλ αλ-Τζουμπεΐρ δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελούν  «παραβίαση όλων των κανόνων δεοντολογίας, ηθικής και θρησκείας».

Το Βατικανό χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «τρομοκρατική τρέλα» σημειώνοντας την ανάγκη άμεσης απάντησης σε αυτό το «ανθρωποκτόνο μίσος».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι σαν επιθέσεις κατά της ανθρωπότητας, τονίζοντας πως η τρομοκρατία δεν έχει ούτε εθνικότητα, ούτε θρησκεία και δεν αντιπροσωπεύει καμία αξία.
 
Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπαντί είπε ότι οι επιθέσεις του Παρισιού δείχνουν ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτεί διεθνείς προσπάθειες.
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως "οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με το γαλλικό λαό. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε.".
 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένη» είπε πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν επιθέσεις στην ελευθερία, που επηρεάζει τους πάντες. Η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας και θα οργανώσει μια κοινή απάντηση κατά της τρομοκρατίας. Η Μέρκελ συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του στο γαλλικό λαό και δήλωσε έτοιμος για συνεργασία με την γαλλική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
 
Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό δήλωσε σοκαρισμένος και λυπημένος από τις επιθέσεις στο Παρίσι. "Ο Καναδάς είναι κοντά στη Γαλλία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και είναι έτοιμος να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια", δήλωσε ο Τρουντό. "Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των τρομερών και παράλογων πράξεων."
 
Την συμπαράστασή του στον γαλλικό λαό εξέφρασε και ο ΓΓ των ΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Βαθύτατα σοκαρισμένος δήλωσε μέσω Twitter, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ανέφερε πως είναι βαθιά συγκλονισμένος από τις φρικτές επιθέσεις στο Παρίσι. «Στεκόμαστε μαζί με τον λαό της Γαλλίας. Η τρομοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να νικήσει τη δημοκρατία», πρόσθεσε.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών