Στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Της απεσταλμένης μας, Μανιάνας Καλογεράκη 
 
Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε λίγη ώρα συναντάται με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. 

Ο Πρόεδρος μετέβη το βράδυ της Πέμπτης στο Τελ Αβίβ, αμέσως μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, στη Μάλτα, συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να συνεχίσει την επίσημη επίσκεψή του στην Μέση Ανατολή. 
 
Το πρωί της Παρασκευής κατέφθασε στο Ισραήλ και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, έχοντας ολοκληρώσει τις επίσημες επαφές του στην ιορδανική πρωτεύουσα. Ο κος Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Γερουσίας και το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν ως επί το πλείστον το μεταναστευτικό και τα τεκταινόμενα στην Συρία.  
 
Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου έχει προγραμματιστεί για το πρωί, ενώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Στην συνάντηση, κύριο θέμα που θα κυριαρχήσει θα είναι η Ενέργεια, τα ζητήματα συνεκμετάλλευσης, αλλά οι τις εξελίξεις μετά την ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ».
 
Το απόγευμα, ο Πρόεδρος και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα μεταβούν στη Ραμάλα, για να συναντηθούν με τον Πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς.
  
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις δύο συναντήσεις σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα θα συζητηθεί το θέμα της πρωτοβουλίας του Προέδρου Αναστασιάδη για ξεχωριστές προσκλήσεις των δύο πλευρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ θα μεταφερθεί και μήνυμα από την μία προς την άλλη πλευρά. Η κυπριακή πλευρά αναμένεται να μεταφέρει αμφίδρομα μηνύματα προς τα δύο μέρη, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών εξομάλυνσης που θα επιτρέψουν την επιστροφή στον ειρηνευτικό διάλογο.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο το πρωί. 
 

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό