Στην διάσκεψη για το κλίμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Πέραν των 100 αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων και 40.000 αντιπρόσωποι από 195 χώρες θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα προσελκύσει επίσης μεγάλο αριθμό διαδηλωτών.

Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στη Διάσκεψη θα λάβει μέρος και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Ανάμεσα στους ηγέτες που αναμένονται στο Παρίσι είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, ηγέτες κρατών της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, οι ηγέτες του Καναδά, της Αυστραλίας κ.ά.

Πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η θέση της Κύπρου ταυτίζεται με τις θέσεις της ΕΕ, δηλαδή ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για το κλίμα και θα εξυπηρετεί στην ικανοποίηση των στόχων που έθεσε η διακυβερνητική επιτροπή (που αποτελείται από χιλιάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο) για την κλιματική αλλαγή.

Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, εάν οι εκπομπές ρύπων δεν τύχουν έγκαιρης διαχείρισης, τότε μπορεί η άνοδος της θερμοκρασίας να ξεφύγει από τους 2 βαθμούς Κελσίου (που αποτελεί το ανώτατο όριο) με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να μην μπορούν μετά να αντιστραφούν.

Τη Διάσκεψη θα προσφωνήσουν κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Κίνας. Οπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν σειρά διμερών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και η πολυαναμενόμενη συνάντηση Πούτιν – Ομπάμα.

Στόχος της Διάσκεψης είναι η επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα από όλα τα κράτη του κόσμου για μείωση των εκπομπών ρύπων προκειμένου η υπερθέρμανση του πλανήτη θα διατηρηθεί κάτω από το όριο των δύο βαθμών Κελσίου, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι απαραίτητο για την υγεία του ανθρώπων και του πλανήτη.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, περιβαλλοντολόγοι και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του 1.5 βαθμού Κελσίου θα έχει δραματικές συνέπειες πάνω στην ανθρώπινη ζωή, υγεία και τα οικοσυστήματα, ενώ νησιά-κράτη θα μπορούσα να εξαφανιστούν στη θάλασσα καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μεγάλες πλημμύρες, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και προκαλεί πολλά θύματα.



 

Δειτε Επισης

Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η τραγική ιστορία του Maurice Tillet-Η παραμόρφωση λόγω ασθένειας, η πάλη και οι φήμες για Shrek
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο