Αλλάζουν οι διαδικασίες της φοιτητικής χορηγίας

Σε εξορθολογισμό όλων των διαδικασιών που αφορούν την φοιτητική χορηγία προχωρά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και όλες οι διαδικασίες θα υπάγονται υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας, δήλωσε από την Βουλή, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην οποία παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου.

Ο κ. Καδής είπε ότι “σήμερα οι φοιτητές μας κάνουν αιτήσεις σε δύο και τρεις διαφορετικούς φορείς, σε διαφορετικά έντυπα και μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες για αυτό και στοχεύουμε στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών και όλες οι χορηγίες έρχονται κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού”.

Εξήγησε ότι “οι φοιτητές μας θα υποβάλλουν μια και μόνο αίτηση και περιορίζουμε έτσι και την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των φοιτητών και των οικογενειών τους χωρίς ωστόσο να μειώνουμε τον προϋπολογισμό για τις φοιτητικές χορηγίες ο οποίος παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι”.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η διαφοροποίηση προς τα κριτήρια είναι στο επίπεδο των περιουσιακών στοιχείων τα οποία στο προηγούμενο σύστημα υπολογίζονταν με βάση τις τιμές του 1983 και ήταν 1,2 εκατομμύρια και αντιλαμβάνεστε με αυτές τις τιμές δεν εξαιρείτο κανείς ενώ σήμερα το 1,2 υπολογίζεται με τις σημερινές τιμές”.

Πρόσθεσε ότι “δεν αναμένουμε ότι θα εξαιρεθούν πολλοί φοιτητές και θα εξαιρεθούν εκείνοι οι οποίοι είναι πιο εύποροι ενώ το φοιτητικό πακέτο επεκτείνεται και πάει και στους φοιτητές των ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρακολουθούν προγράμματα σπουδών σε επίπεδο πτυχίου και παράλληλα θα αρχίσει να δίδεται και στα παιδιά που φοιτούν στο εξωτερικό”.

Ο κ. Καδής είπε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουμε αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνηση έχει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τα θέματα, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας.

Ανέφερε ότι “αυτή η αύξηση περίπου 10 εκατομμύρια επικεντρώνεται σε αναπτυξιακές δαπάνες και αυτό είναι ενδεικτικό ότι στρέφουμε την προσοχή μας σε μια πορεία ανάπτυξης και είναι χρήματα τα οποία θα δαπανηθούν και για την ανάπτυξη νέων κτιρίων, νέων σχολείων αλλά και στα θέματα του πολιτισμού”.

Ερωτηθείς για την ενοποίηση των απολυτήριων εξετάσεων με αυτές τις εισδοχής σε δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι δεν μπορεί να ισχύσει από φέτος κάτι το οποίο θα γίνει από την επόμενη χρονιά, μετά την έγκριση της πρότασης και από την Βουλή.




 

Δειτε Επισης

Το μήνυμα της ΥΠΑΝ για την επέτειο του «ΟΧΙ»-«Στόχος η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας»
Μετονομάστηκε ο Δήμος Ανατολικής Πάφου-Με φόντο την ιστορία το νέο του όνομα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στη Λεμεσό-Αρχίζουν το βράδυ με λαμπαδηφορία
Προσπάθεια διαφυγής από τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο Τροόδους-Επωφελούνται και οι μεγάλοι
Οι τρεις ήρωες της Μοσφιλωτής που έπεσαν μαχόμενοι το 1974
Η χειρότερη χρονιά φέτος στην Κύπρο με τις εγκαταλείψεις σκύλων-«Κάθε πέρσι και καλύτερα»
Παίρνουν μέτρα πριν την εφαρμογή απαγόρευσης διακίνησης οχημάτων λόγω ρύπων-Διευκρινίσεις Υπ. Μεταφορών
Στην ομάδα χωρών για επιστροφή στο Φεγγάρι με τις Συμφωνίες Αρτεμις η Κύπρος-Στόχος η αποικία του Άρη
Σταθεροποιήθηκε κάτω από 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Συνεχίζουν να αγνοούνται οι βροχές
Οι τιμές αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται και οι πολίτες ταλαιπωρούνται-«Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»