H Κύπρος παραγωγός ασφάλειας στην περιοχή

Στην ευαίσθητη και ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει ως παραγωγός ασφάλειας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών διήμερου συνεδρίου για τη θαλάσσια ασφάλεια, με τίτλο «Προκλήσεις, Οφέλη και Ευκαιρίες της Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το συνέδριο, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, διοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) και τελεί υπό την αιγίδα της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Χαιρετίζοντας το συνέδριο, στο οποίο παίρνουν μέρος πέραν των 150 συμμετεχόντων, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας σήμερα, δεδομένων των κλιμακούμενων μεταναστευτικών ρευμάτων και των ασύμμετρων απειλών που σχετίζονται με την τρομοκρατία, τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και της πειρατείας.
Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στον τομέα αυτό αλλά και την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού, όπως είπε, για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι απαιτείται κοινή δράση για την αντιμετώπιση κοινών απειλών, οι οποίες υπέδειξε δεν περιορίζονται πλέον από εθνικά σύνορα.
Σε ειδικότερη αναφορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Υπουργός σημείωσε πως οι νέες ασύμμετρες απειλές που συνδέονται για παράδειγμα με την τρομοκρατία και τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, μπορεί να έχουν πηγή την περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά δεν απειλούν μόνο τις χώρες της περιοχής. Απειλούν ολόκληρη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ιδιαίτερα τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος με γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής και με απώτερο στόχο τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου από μια λεκάνη εντάσεων και συγκρούσεων σε μια περιοχή συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας. Σ’ αυτή την ευαίσθητη και ταραγμένη περιοχή, η Κύπρος, σημείωσε ο Υπουργός, μπορεί να λειτουργήσει ως παραγωγός ασφάλειας.
Υπογράμμισε ακόμα ότι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να προσφέρει κίνητρα για συνεργασία αλλά και να καταστεί καταλύτης στην επίλυση μακροχρόνιων συγκρούσεων. Η προοπτική αυτή, πρόσθεσε, είναι ανοικτή και για την Τουρκία, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, που θα θέτει τέρμα στον αναχρονισμό της βίαιης διαίρεσης μιας χώρας μέλους της ΕΕ.  

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση