Το θέμα των αγνοουμένων έθεσε η Επιτροπή Προσφύγων σε Βρετανούς Βουλευτές

Στο ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και στο έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Ομάδας Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου (ΣΦΚ) του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Κουκουμά απηύθυνε έκκληση στους Βρετανούς συνομιλητές της Επιτροπής για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία ώστε να συνεργαστεί και να παραδώσει στη ΔΕΑ όλα τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε το φλέγον αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.
Ενημέρωσε, επίσης, την αντιπροσωπεία για τις τουρκικές προσπάθειες συγκάλυψης των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην Κύπρο κατά και μετά την εισβολή του 1974, με τη μετατόπιση οστών από ένα σημείο σε άλλο, στοχεύοντας στην εξαφάνιση στοιχείων για την ύπαρξη ομαδικών τάφων και συνεπώς την ενοχή της Τουρκίας για τα εν λόγω εγκλήματα πολέμου.
Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την οικονομική στήριξη που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στη ΔΕΑ, σημειώνοντας παράλληλα πως η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση μπορεί να αποφέρει ουσιαστική βελτίωση στη λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής και κατ’ επέκταση να μειώσει αισθητά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για επεξεργασία και ταυτοποίηση των ευρημάτων.
Οι Κύπριοι και Βρετανοί βουλευτές συζήτησαν εκτενώς το ζήτημα των εγκλωβισμένων. Η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι εγκλωβισμένοι, με τη συνεχιζόμενη παραβίαση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων. Η αντιπροσωπεία των ΣΦΚ εξέφρασε αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων.


  

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα