Πρόεδρος: ''Η Κύπρος πρεσβευτής της Ιορδανίας στην ΕΕ''

Της απεσταλμένης μας Μανιάνας Καλογεράκη 
 
Με όλες τις τιμές αρχηγού κράτους και σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β' υποδέχθηκε στο παλάτι Αλ Χουσεϊνίγια του Αμμάν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Συνοδευόμενος από την σύζυγό του Αντρη, ο Πρόεδρος έφτασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και κατά την τελετή υποδοχής, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και ρίφθησαν 21 χαιρετιστήριες βολές. Ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Ιορδανίας  και στη συνέχεια ο Βασιλιάς και ο Πρόεδρος επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα.
 
Αρχικά, είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Βασιλιά Αμπντάλα ότι η Ιορδανία μπορεί να θεωρεί την Κύπρο ως πρεσβευτή της στην ΕΕ, δήλωση που προκάλεσε αίσθηση στα μέλη των δύο αντιπροσωπειών. 
 
Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας χαρακτήρισε φανταστικές τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, είπε όμως ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων.

Μιλώντας πριν την έναρξή των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα μεταφέρει κατά την αυριανή άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Μάλτα τις απόψεις της Ιορδανίας στο προσφυγικό ενώ είπε ότι το Αμμάν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Κύπρου.

Το γεγονός ότι το Χασιμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας παρέχει στέγη και επαρκείς συνθήκες διαβίωσης σε περισσότερο από 1,2 εκ. πρόσφυγες είναι μια συλλογική, κοινωνική και ανθρωπιστική πράξη που αξίζει να τύχει διεθνούς αναγνώρισης, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 
Είπε εξάλλου ότι οι δύο χώρες είναι μέρος της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα της. Και οι δύο πλευρές, συμπλήρωσε, μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο της δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν σε διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και παραπέρα.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του αποτελεί απόδειξη της αποφασιστικότητας των δυο πλευρών να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για το πώς θα ενισχύσουν περαιτέρω την εξαίρετη σχέση τους, αλλά και να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή. «Η Ιορδανία, εξοχότατε, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας, στην προσπάθεια για αποτελεσματική διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που βαθαίνει» είπε. Διαβεβαίωσε τον Βασιλιά Αμπντάλα ότι η Ιορδανία κατέχει μια ιδιαίτερη θέση «τόσο στις καρδιές μας όσο και στην εξωτερική μας πολιτική. Μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο ως ένα από τους Πρεσβευτές σας στη ΕΕ» κατέληξε.
 
Από την πλευρά του ο Βασιλιάς Αμπντάλα καλωσόρισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Αμμάν και υπογράμμισε τις εξαιρετικά θερμές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, που μετρούν 53 χρόνια ιστορίας.
 
Πρόκειται για μια σχέση την οποία εκτιμούμε με ιδιαίτερη περηφάνια, είπε και εξήρε την υποστήριξη της Κύπρου, ως μέλος της ΕΕ,  προς τη χώρα του.
 
Χαρακτήρισε, τέλος, την πολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι φανταστική, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών «ως φίλοι και αδέρφια».
 
Από την ιορδανική πλευρά, ήταν παρών ο Πρωθυπουργός Abdullah Nsour και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς οι Πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες, οι οποίες διήρκεσαν πέραν της μίας ώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η σύζυγος του και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα που παρέθεσαν προς τιμή τους ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα της Ιορδανίας.

Δειτε Επισης

Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές