Οι Σαουδάραβες δεν αστειεύονται

Τουλάχιστον 151 θανατοποινίτες εκτελέσθηκαν φέτος στο συντηρητικό σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων που έχει καταγραφεί μέσα σε έναν χρόνο, έπειτα από το 1995, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
 
Ο απολογισμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ τον ετήσιο αριθμό εκτελέσεων θανατοποινιτών, στις οποίες προβαίνουν οι σαουδαραβικές αρχές τα τελευταία χρόνια, που σπανίως ξεπερνούσε τις 90 κάθε χρόνο.
 
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η άνοδος αυτή ενδεχομένως να αντανακλά μια απάντηση του σουνιτικού βασιλείου προς τους πολέμους και την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στην περιοχή.
 
Κανένας αξιωματούχος από το Yπουργείο Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει την άνοδο στον αριθμό των εκτελέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες που εκτελούν τους περισσότερους κρατούμενους.
 
Το 2014 βρισκόταν στην 3η θέση, πίσω από την Κίνα και το Ιράν, μπροστά από το Ιράκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ίδιες πέντε χώρες εκτέλεσαν τους περισσότερους κρατούμενους τους πρώτους έξι μήνες του 2015, ανέφερε η οργάνωση τον Ιούλιο.
 
Την τελευταία φορά που η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε περισσότερους από 150 θανατοποινίτες σε ένα μόνο χρόνο ήταν το 1995, όταν είχαν καταγραφεί 192 εκτελέσεις.
 
Οι υποστηρικτές της θανατικής ποινής στη Σαουδική Αραβία επιχειρηματολογούν πως οι αποκεφαλισμοί, που συχνά γίνονται με ξίφος, είναι όσο ανθρωπιστική μέθοδος είναι οι θανατηφόρες ενέσεις που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ.
 
Παράλληλα αποκλείουν κάθε σύγκριση των εκτελέσεων καταδικασμένων εγκληματιών με τις εξωδικαστικές εκτελέσεις ομήρων που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία η θανατική ποινή επιβάλλεται σε δυσανάλογους αριθμούς σε ξένους υπηκόους στη Σαουδική Αραβία.
 
Από τους 63 θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν φέτος με κατηγορίες που συνδέονται με ναρκωτικά, οι 45 ήταν ξένοι. Ο συνολικός αριθμός ξένων υπηκόων που έχουν εκτελεστεί έως σήμερα αυτή την χρονιά είναι 71. Οι ξένοι υπήκοοι, κυρίως φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι προερχόμενοι από φτωχές χώρες, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, καθώς συνήθως δεν ξέρουν την αραβική γλώσσα και στερούνται επαρκούς μετάφρασης στο δικαστήριο, ανέφερε η οργάνωση.
 
Οι σαουδαραβικές αρχές τονίζουν πως διεξάγουν δίκαιες δίκες για όλους τους κατηγορούμενους. Ο βιασμός, ο φόνος, η αποστασία (η απάρνηση του Ισλάμ), η ένοπλη ληστεία και η εμπορία ναρκωτικών επισύρουν τη θανατική ποινή στο συντηρητικό βασίλειο που εφαρμόζει μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.
 
Οι σαουδαραβικές αρχές χαρακτηρίζουν την εσχάτη των ποινών κλειδί για την αποτροπή εγκλημάτων.
 
 

Δειτε Επισης

Η ΕΕ δηλώνει «έτοιμη να αντιδράσει» στην περίπτωση νέων εμπορικών εντάσεων με ΗΠΑ
Γηροκομείο-κολαστήριο στην Ισπανία άφηνε τους ηλικιωμένους νηστικούς για 15 ώρες
Πήγε στην Τουρκία για εγχείρηση απώλειας βάρους και της έκοψαν το 93% του στομάχου της
Η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπά τα νότια προάστια της Βηρυτού
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Αναβάλλεται επ' αόριστον η ανακοίνωση της ποινής του Ντ. Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς
Ξεκινά μαζική παραγωγή των πυραύλων Oreshnik η Ρωσία-«Αδύνατον να αναχαιτιστούν»
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Αντιμέτωπα με «λουκέτο» νοσοκομεία στη Γάζα σε 48 ώρες λόγω έλλειψης καυσίμων