Το Χρυσό Κλειδί της πόλης του Αμμάν παρέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετέβη σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο του Αμμάν, όπου παρέστη στην τελετή διδυμοποίησης της Πάφου με το Αμμάν κατά την οποίαν ο Δήμαρχος της πόλης του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί του Αμμάν.
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται διδυμοποίηση πόλης της Κύπρου με πόλη της Ιορδανίας, προσθέτοντας ότι «οι πόλεις Αμμάν και Πάφος μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν γράψει Ιστορία και προσέθεσαν ένα καινούριο κεφάλαιο στις αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας». 
Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «τόσο η Κύπρος όσο και η Ιορδανία παραμένουν δεσμευμένες να προωθήσουν την αμοιβαίως επωφελή μας σχέση. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το άνοιγμα Πρεσβείας από την Ιορδανία στη Λευκωσία θα γίνει εντός του επόμενου έτους και αποτελεί σαφή απόδειξη  αυτής της αποφασιστικότητας, αφού θα σηματοδοτήσει μια νέα διάσταση στις σχέσεις μας και θα διευκολύνει την περαιτέρω επέκταση της σημαντικής ήδη υπάρχουσας συνεργασίας και επαφής μεταξύ των Κυβερνήσεων μας, των θεσμών και των κοινωνιών μας».
Επεσήμανε επίσης ότι «η επίσκεψη μου στην Ιορδανία και οι σημαντικές επαφές που θα έχω αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στις προσπάθειες για ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων και συνεπώς είμαι πεπεισμένος ότι θα προσφέρει μια εξαίρετη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε πρακτικούς τρόπους για προώθηση και περαιτέρω επέκταση των σχέσεων μας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «ιδιαίτερα στην ταραχώδη περιοχή μας πρέπει να ανοίξουμε δρόμους συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των εθνών και να ενισχύσουμε τις επαφές μεταξύ των χωρών και των λαών μας σε όλους τους τομείς, είτε είναι ο οικονομικός είτε ο πολιτιστικός είτε ο κοινωνικός».
Πρόσθεσε ότι «έχουμε ηθική υποχρέωση να θέσουμε το παράδειγμα για άλλες χώρες της περιοχής που αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα, για το πώς να αρχίσουν ένα διάλογο και πώς να τον διατηρήσουν, αλλά το πιο σημαντικό, έχουμε ηθική υποχρέωση προς τις μέλλουσες γενεές». 
Τέλος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο του Αμμάν για την παράδοση του Χρυσού Κλειδιού της Πόλης διαβεβαιώνοντας ότι πάντοτε θα παραμείνει ένας αληθινός και πιστός φίλος της Ιορδανίας. 
Από πλευράς του ο Δήμαρχος του Αμμάν κ. Aqel Beltaji είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διδυμοποίηση Πάφου – Αμμάν αποτελεί σημείο αναφοράς των θερμών σχέσεων Κύπρου και Ιορδανίας.
Πρόσθεσε ότι το Αμμάν σήμερα αποτελεί μια από τις 100 πιο ανθεκτικές πόλεις του κόσμου, αφού κατάφερε να αντέξει την επέκταση, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και την κρίση στην περιοχή. 
 
Χαιρετισμός στην τελετή απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διδυμοποίηση της Πάφου με το Αμμάν αποτελεί την απαρχή μιας σημαντικής σχέσης μεταξύ των δύο πόλεων αλλά και των δύο χωρών, διανοίγοντας ευκαιρίες για συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Πρόσθεσε ότι η Πάφος και το Αμμάν, ως η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για το 2017 και η ιορδανική πρωτεύουσα αντίστοιχα μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.  
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος του Αμμάν αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Υδάτινων Πόρων της Ιορδανίας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου και Κύπριοι επιχειρηματίες.
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές