Σπόντα Οδυσσέα για περίεργη είσπραξη 20,000 ευρώ από στέλεχος της ΕΔΕΚ

Θέμα σύγκρουσης συμφερόντων  ήγειρε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου  ο Γενικός Ελεγκτής, για το μέλος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Λοΐζο Κάππα.
 
Όπως εξήγησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο κ. Κάππας, ενώ  παρέλαβε το 2009 επιταγή  €20.000 για λογαριασμό της ΕΔΕΚ, υπό τη σημερινή του ιδιότητα ως μέλος της αναθεωρητικής αρχής Προσφορών έλαβε μέρος σε ψηφοφορία που αφορούσε τον εργολάβο-χορηγό, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.
 
Με τρεις ψήφος (περιλαμβανομένης και αυτής του κ. Κάππα) έναντι δύο,  επιτράπηκε στους εργολάβους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του αποχετευτικού (περιλαμβανομένου και του χορηγού των €20.000), να υποβάλουν απρόσκοπτα προσφορά για έργα του δημοσίου.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ενώπιον των βουλευτών  ότι εξετάζεται σύγκρουση συμφερόντων διότι ο Λοΐζος Κάππας  δίκασε υπόθεση  του εν λόγω εργολάβου. Τόνισε παράλληλα ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί προφορικά μέχρι στιγμής  και ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξήγησε πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αν κάποιο μέλος της Αρχής έχει σύγκρουση συμφερόντων με το υπό συζήτηση θέμα,  πρέπει να αποχωρεί  από τη συνεδρία.  Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κάππας όχι μόνο δεν αποχώρησε αλλά ψήφισε κι όλας, με την ψήφο του να είναι καθοριστική για την απόφαση που λήφθηκε.
 
Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας σημείωσε πως το θέμα θα μελετηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ από την πλευράς της, η πρόεδρος της Αρχής Έφη Παπαδοπούλου ανέφερε πως δεν γνώριζε το συγκεκριμένο θέμα.

Πλήρης στήριξη στον Κάππα από την ΕΔΕΚ
 
Πλήρης η στήριξη στον Λοΐζο Κάππα από την ΕΔΕΚ, η οποία σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για διαστρέβλωση των γεγονότων και για προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρων».   Είναι πρωτοφανές, προσθέτει,  «το 2015 να θυματοποιείται ένας άνθρωπος για μια νόμιμη και διαφανή πράξη την οποία διεκπεραίωσε καθηκόντως το 2009 και από την οποία ο ίδιος δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος και καμιά υποχρέωση».
 
Κάνει παράλληλα λόγο για προσπάθεια κάποιων να κατασκευάσουν «πρωτοφανή σκάνδαλα» για να καταπιούν το σκάνδαλο εκατομμυρίων της Focus και τη φυγάδευση δεκάδων εκατομμυρίων λίγο πριν το κούρεμα.
 
«Όσοι ποντάρουν σε διαπλοκή της ΕΔΕΚ με τραπεζίτες, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και εταιρείες-δορυφόρους και κατασκευάζουν «σκάνδαλα», τους καλούμε να κοιτάξουν το σπίτι τους», επισημαίνει το κόμμα, καλώντας όσους «ζουν σε γυάλινο σπίτι να μην πετροβολούν την ΕΔΕΚ που είναι σε κάστρο|.
 
Δίνοντας εξήγηση για τα επίμαχα γεγονότα, αναφέρει:
Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ επεξηγεί ότι τα γεγονότα του τάχατες «πρωτοφανούς σκανδάλου» και της «σοβαρής υπόθεσης» έχουν ως εξής:
 
• Το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ κ. Λούης Κάππας το 2009 υπό την ιδιότητα του ως υπάλληλος της Λαϊκής Τράπεζας παρέλαβε και κατέθεσε νόμιμη εισφορά στο λογαριασμό του Κόμματος. Η εισφορά καταγράφηκε στα οικονομικά βιβλία του Κόμματος και ελέγχθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
 
• Το 2014  ο κ. Κάππας με την ανάληψη των καθηκόντων του στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών υπέβαλλε παραίτηση από όλα τα κομματικά του αξιώματα.
 
•  Το 2015 η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, στην οποία συμμετέχει ο κ. Κάππας, έλαβε κατά πλειοψηφία μια συγκεκριμένη απόφαση.
Εάν για τη συγκεκριμένη αυτή απόφαση κάποιοι έχουν ευθύνες, αυτοί προφανώς δεν είναι τα μέλη της Αρχής Προσφορών αλλά αυτοί που δεν έχουν οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τις συγκεκριμένες εταιρείες για τους δικούς τους λόγους.   
 
Εν συνεχεία αναφέρεται στην ανακοίνωση οτι εάν στόχος αυτής της υπόθεσης είναι η ΕΔΕΚ, τότε οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τα πραγματικά γεγονότα: 
• Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ η ΕΔΕΚ έδωσε στη δημοσιότητα την επίμαχη επιταγή σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 27 Νοεμβρίου 2014.
 
• Με επιστολή του ο τέως Προέδρου του Κόμματος προς τον Γενικό Εισαγγελέα καλούσε τη Νομική Υπηρεσία να ελέγξει τους λογαριασμούς του Κόμματος».
 
  
 
 

Δειτε Επισης

Το μήνυμα της ΥΠΑΝ για την επέτειο του «ΟΧΙ»-«Στόχος η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας»
Μετονομάστηκε ο Δήμος Ανατολικής Πάφου-Με φόντο την ιστορία το νέο του όνομα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στη Λεμεσό-Αρχίζουν το βράδυ με λαμπαδηφορία
Προσπάθεια διαφυγής από τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο Τροόδους-Επωφελούνται και οι μεγάλοι
Οι τρεις ήρωες της Μοσφιλωτής που έπεσαν μαχόμενοι το 1974
Η χειρότερη χρονιά φέτος στην Κύπρο με τις εγκαταλείψεις σκύλων-«Κάθε πέρσι και καλύτερα»
Παίρνουν μέτρα πριν την εφαρμογή απαγόρευσης διακίνησης οχημάτων λόγω ρύπων-Διευκρινίσεις Υπ. Μεταφορών
Στην ομάδα χωρών για επιστροφή στο Φεγγάρι με τις Συμφωνίες Αρτεμις η Κύπρος-Στόχος η αποικία του Άρη
Σταθεροποιήθηκε κάτω από 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Συνεχίζουν να αγνοούνται οι βροχές
Οι τιμές αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται και οι πολίτες ταλαιπωρούνται-«Παιδιά πάνε σχολείο νηστικά»