Βλέπει βασιλιά και πρωθυπουργό Ιορδανίας ο ΠτΔ
23:54 - 10 Νοεμβρίου 2015
Aποστολή στην Ραμάλα - Μανιάνα Καλογεράκη
Με τη επίσημη υποδοχή στο παλάτι, την συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’, και ακολούθως με τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Ενσούρ, συνεχίζεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην χώρα.
Η συνάντηση με τον βασιλιά έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς, η χώρα έχει εκφράσει από καιρού το ενδιαφέρον της για αγορά φυσικού αερίου από την Κύπρο, ενώ συζητείται η συμμετοχή της στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδος-Αιγύπτου, με στόχο να προστεθεί στις τρεις υπάρχουσες χώρες.
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ιορδανία, ο Πρόεδρος είδε τον Δήμαρχο του Αμμάν, σε τελετή στην οποία υπογράφηκε συμφωνία διδυμοποίησης και συνεργασίας ανάμεσα στο Αμμάν και την Πάφο, ενώ το απόγευμα μίλησε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.
Στο Δημοτικό Μέγαρο του Αμμάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στην τελετή διδυμοποίησης της Πάφου με το Αμμάν κατά την οποίαν ο Δήμαρχος της πόλης του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί του Αμμάν.
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται διδυμοποίηση πόλης της Κύπρου με πόλη της Ιορδανίας, προσθέτοντας ότι «οι πόλεις Αμμάν και Πάφος μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν γράψει Ιστορία και προσέθεσαν ένα καινούριο κεφάλαιο στις αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας».
Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «τόσο η Κύπρος όσο και η Ιορδανία παραμένουν δεσμευμένες να προωθήσουν την αμοιβαίως επωφελή μας σχέση. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το άνοιγμα Πρεσβείας από την Ιορδανία στη Λευκωσία θα γίνει εντός του επόμενου έτους και αποτελεί σαφή απόδειξη αυτής της αποφασιστικότητας, αφού θα σηματοδοτήσει μια νέα διάσταση στις σχέσεις μας και θα διευκολύνει την περαιτέρω επέκταση της σημαντικής ήδη υπάρχουσας συνεργασίας και επαφής μεταξύ των Κυβερνήσεων μας, των θεσμών και των κοινωνιών μας».
Επεσήμανε επίσης ότι «η επίσκεψη μου στην Ιορδανία και οι σημαντικές επαφές που θα έχω αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στις προσπάθειες για ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων και συνεπώς είμαι πεπεισμένος ότι θα προσφέρει μια εξαίρετη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε πρακτικούς τρόπους για προώθηση και περαιτέρω επέκταση των σχέσεων μας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «ιδιαίτερα στην ταραχώδη περιοχή μας πρέπει να ανοίξουμε δρόμους συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των εθνών και να ενισχύσουμε τις επαφές μεταξύ των χωρών και των λαών μας σε όλους τους τομείς, είτε είναι ο οικονομικός είτε ο πολιτιστικός είτε ο κοινωνικός».
Από πλευράς του ο Δήμαρχος του Αμμάν κ. Aκel Beltaji είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διδυμοποίηση Πάφου – Αμμάν αποτελεί σημείο αναφοράς των θερμών σχέσεων Κύπρου και Ιορδανίας.
Πρόσθεσε ότι το Αμμάν σήμερα αποτελεί μια από τις 100 πιο ανθεκτικές πόλεις του κόσμου, αφού κατάφερε να αντέξει την επέκταση, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και την κρίση στην περιοχή.
Χαιρετισμός στην τελετή απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διδυμοποίηση της Πάφου με το Αμμάν αποτελεί την απαρχή μιας σημαντικής σχέσης μεταξύ των δύο πόλεων αλλά και των δύο χωρών, διανοίγοντας ευκαιρίες για συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Πρόσθεσε ότι η Πάφος και το Αμμάν, ως η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για το 2017 και η ιορδανική πρωτεύουσα αντίστοιχα μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος του Αμμάν αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Υδάτινων Πόρων της Ιορδανίας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου και Κύπριοι επιχειρηματίες.
Λίγο πριν την αναχώρησή του ο Πρόεδρος ξεναγήθηκε σε μακέτα της πόλης στην είσοδο του Δημαρχείου.
Στην εκδήλωση στο Επιμελητήριο ο Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ενώ υπογράμμισε ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυπριακής Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη, καταγράφοντας ρυθμούς ανάπτυξης από φέτος. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή της Κύπρου στις αγορές.
Είπε, επίσης, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση προβαίνει σε σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δημιουργούνται εξαίρετες ευκαιρίες για επενδύσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε βοηθητικές υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δημιουργούνται εξαίρετες ευκαιρίες για επενδύσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε βοηθητικές υπηρεσίες.
Απευθυνόμενος στους Ιορδανούς επιχειρηματίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος για όλους τους επιχειρηματίες και του επενδυτές που ενδιαφέρονται να επεκταθούν.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Ιορδανίας, ο Πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για μια συνεργασία που «είμαστε δεσμευμένοι να προωθήσουμε περαιτέρω προς όφελος των δύο λαών μας» και πρόσθεσε ότι το άνοιγμα Ιορδανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία στο εγγύς μέλλον θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στην Ιορδανία διανοίγει και εμβαθύνει τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι εγκαινιάζεται μια νέα εποχή ευημερίας αυτών των σχέσεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η συνεργασία των δύο χωρών εκτείνεται στους τομείς των αερομεταφορών, της επιστήμης, του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του εμπορίου και άλλων τομέων, τονίζοντας τα περιθώρια που υπάρχουν για συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και της οικονομίας. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Εμπορικών Επιμελητηρίων Αμμάν και Πάφου θα δώσει προστιθέμενη αξία στον κοινό στόχο», για ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, είπε.
Σημείωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για ολοκλήρωση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας θα βοηθήσουν στην προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών και πρόσθεσε ότι έχοντας υπόψη τις καθημερινές πτήσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας μπορεί να δημιουργηθεί κοινό πακέτο τουριστικού προορισμού από μακρινές αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία.
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ιορδανίας, η Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Maha Ali, μιλώντας στην εκδήλωση είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ιορδανία έχει να επιδείξει αξιόλογες υποδομές και ένα άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω και του προσφυγικού, αφού, όπως είπε, η Ιορδανία φιλοξενεί 1,4 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία.