Σε δίωρη στάση εργασίας προχωρεί τη Δευτέρα ο Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών
11:59 - 01 Νοεμβρίου 2015
Σε δίωρη στάση εργασίας σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το 2016, προχωρεί ο Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ, κύριος λόγος της στάσης εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8:30πμ - 10:30πμ, είναι η πρόνοια που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή για το 2016, για περαιτέρω μείωση κατά 22 θέσεις του υπαλληλικού προσωπικού του Τμήματος Δασών, στη βαθμίδα του Δασικού Λειτουργού.
Κατά τη δίωρη στάση εργασίας, μέλη του Κλάδου θα διαμαρτυρηθούν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απαιτώντας "την άμεση απόσυρση της πρόνοιας για κατάργηση των 22 θέσεων και την άμεση ανατροπή της πορείας υποβάθμισης του δασικού τομέα, με πρώτο βήμα την επαναφορά των σχετικών κονδυλιών σε ικανοποιητικά επίπεδα ασφάλειας". Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών.
"Η κατάργηση των 22 θέσεων Δασικού Λειτουργού (συνολικά 49) θα επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην δυνατότητα του Τμήματος Δασών να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες και διευρυμένες αρμοδιότητες του και να φέρει σε πέρας την αποστολή του", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι "η μείωση αυτή είναι πρόσθετη των είκοσι τριών (23) θέσεων Δασικού Λειτουργού (ΔΛ) και των τεσσάρων (4) θέσεων Συντηρητή Δασών που έχουν ήδη καταργηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια".
Αναφέρεται ότι "με αυτή τη μείωση θα υποβαθμιστεί αισθητά η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού και κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών και ο έλεγχος και σωστή διαχείριση των δασικών εκτάσεων, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στο φυσικό μας πλούτο όσο και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας".
Σήμερα το προσωπικό συρρικνώνεται στους 285, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ, του με πολύ πιο διευρυμένη αποστολή και ευθύνη, αφού από το 2013 του έχουν ανατεθεί και νέες, πολύ απαιτητικές αρμοδιότητες, όπως ο έλεγχος της εμπορίας ξυλείας και η εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών, η εφαρμογή της νέας Δασικής Πολιτικής κλπ.
Αναφέρεται επίσης ότι τα τελευταία χρόνια, ο δασικός τομέας της Κύπρου έχει δεχτεί σοβαρότατα πλήγματα, όπως η καταστροφική αποδόμηση της Μονάδας Πτητικών Μέσων, η υποβάθμιση της δασικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, η υποβαθμισμένη λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, η αποδυνάμωση των σωμάτων δασοπυρόσβεσης, η αποδυνάμωση του συστήματος ετοιμότητας για δασικές πυρκαγιές η υποβάθμιση του πυροσβεστικού εξοπλισμού και του στόλου των μηχανοκίνητων οχημάτων, η ανεπάρκεια των στεγαστικών συνθηκών της δασικής υπηρεσίας, η συρρίκνωση των εκστρατειών διαφώτισης του κοινού, κλπ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ