ΔΗΣΥμφωνία χαρακτήρων με ΑΚΕΛ

Με σχεδόν πανομοιότυπες απαντήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σχολίασαν  την μη ύπαρξη εγγυήσεων στην Κύπρο, τις αναφορές Ακιντζί για το χαλούμι, αλλά και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αύξηση του εκλογικού μέτρου.  Τόσο πολύ που σχεδόν προκάλεσαν σύγχυση ποιος είπε τι, για να διαπιστώσουμε τελικά ότι τα λεγόμενα του ενός με τα λεγόμενα του άλλου ήταν κατά κάποιο τρόπο… τα ίδια.  
 
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά ότι η γραμμή πλεύσης Ελλάδας και Κύπρου για λύση του Κυπριακού προνοεί την μη ύπαρξη εγγυήσεων και ξένων στρατευμάτων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που μιλούσε στην Σκαρίνου, είπε πως «σεβόμαστε αλλά και ευχαριστούμε την Ελλάδα γι’ αυτή τη θέση», μία θέση την οποία έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυπριακή κυβέρνηση αλλά επίσης και όλα τα πολιτικά κόμματα.
 
Πρόσθεσε ότι «ξένους εγγυητές και ξένους στρατούς μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα δεν σηκώνει. Το θέμα είναι πάρα πολύ απλό».
 
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωνε ότι πάγια θέση των πολιτικών κομμάτων τα τελευταία χρόνια ήταν ότι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν χρειάζεται εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στο έδαφος της.
 
Σε δηλώσεις στα Περβόλια, ο κ. Κυπριανού, κληθείς επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «δεν νομίζω ότι αυτή είναι νέα γραμμή με την έννοια ότι αυτή ήταν η πάγια θέση την οποία διατυπώναμε ως πολιτικά κόμματα τα τελευταία χρόνια. Είναι μια προσέγγιση την οποία πάντοτε διατυπώναμε, δεν έχουμε συζητήσει ακροθιγώς γι’αυτό το θέμα με τον κ. Κοτζιά, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις».
 
Επιμένω συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι «η τελική πρόνοια θα πρέπει να είναι ότι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν χρειάζεται εγγυήσεις και δεν χρειάζεται ξένα στρατεύματα στο έδαφος της. Αυτή είναι και η δική μας τελική προσέγγιση, θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες».
 
Συνδέουν την λύση του Κυπριακού με την επιστολή Ακιντζί στην Κομισιόν για το χαλούμι 
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε ακόμα να σχολιάσει  επιστολή που έστειλε προς την Κομισιόν ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στην οποία αναφέρει ότι η Κομισιόν θα απωλέσει το ρόλο της στο Κυπριακό εάν δεν ληφθούν υπόψη οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για το χαλούμι.
 
«Η κατοχύρωση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του χαλουμιού θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το σύνολο του λαού μας γιατί χαλούμι έκαναν και κάνουν και Ε/κ και Τ/κ».
 
Πρόσθεσε ότι το χαλούμι «είναι το προϊόν του τόπου μας και αυτό έχει ύψιστη προτεραιότητα. Θα δημιουργήσει τεράστιες προοπτικές στην εξαγωγή του κυπριακού χαλουμιού και θεωρώ ότι θα ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα και η κατοχύρωση του θα βγάλει  κερδισμένους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, πολύ περισσότερο εάν συνοδευτεί αυτή η κατοχύρωση του χαλουμιού με την επανένωση του τόπου μας».
 
«Ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία επειδή υπάρχει το πρόβλημα που έχουμε» είπε και πρόσθεσε πως «η δική μου η έκκληση που απευθύνω και στον κ. Ακκιντζί και στον κ. Αναστασιάδη είναι να εργαστούμε έτσι ώστε να επιτύχομε λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες Ε/κ και Τ/κ και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα έχουν επιλυθεί τα πάντα», συμπλήρωσε ο κος Κυπριανού, αλλά συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί υπάρχει συνεχιζόμενη κατοχή και το εθνικό πρόβλημα το οποίο έχουμε. Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες».
 
Σε ερώτηση κατά πόσον είναι μόνο ελληνοκυπριακό προϊόν το χαλλούμι ο κ. Κυπριανού απάντησε πως «υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι ελληνοκυπριακό, είναι της Κυπριακής Δημοκρατίας το χαλλούμι».
 
Το εκλογικό μέτρο 
Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία τελικά το εκλογικό μέτρο θα «κλειδώσει» στο 3,5%, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «δεν ξέρω τί γράφουν και ποιες είναι οι πηγές πληροφοριών.
Εμείς καταθέσαμε μια πρόταση νόμου για ένα εκλογικό μέτρο 5% για να εναρμονιστεί και σε αυτό το θέμα η Κύπρος με το τί επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη».
 
Εάν συνέχισε «οποιοδήποτε κόμμα έχει οποιαδήποτε άλλη ή διαφορετική άποψη έχει κάθε δικαίωμα να την καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή στο δημόσιο διάλογο. Εμείς θεωρούμε πως είναι πολιτική αναγκαιότητα να αλλάξει και το μέτρο για τη δεύτερη κατανομή γιατί επαναλαμβάνω, για την πρώτη κατανομή μένει η απλή, η ανόθευτη αναλογική. Από κει και πέρα θα σεβαστούμε το πολιτικό διάλογο αλλά και τις αποφάσεις που θα παρθούν στο επίπεδο της Βουλής των Αντιπροσώπων» είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για το εκλογικό μέτρο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είμαστε σε μια κοινωνία που αλλοιώθηκε από τη συνομωσιολογία. Ενώ από τη μια η κοινωνία απαιτεί συνεννοήσεις, όταν αυτές δημιουργούνται τις αποδίδουν σε σκοτεινά παρασκήνια.  Για σειρά ετών με κατηγορούσαν ότι είμαι το twin μαζί με το Νικόλα Παπαδόπουλο, τώρα φαίνεται παρόμοιοι τύποι να με κατηγορούν ότι έγινα το twin με τον Αντρο Κυπριανού».
 
Μα επιτέλους διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου «σ’ αυτό το τόπο δεν μπορούν να υπάρχουν συγκλίσεις είτε με την Αριστερά είτε με το Κέντρο για κάποια ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο αλλά και το πολιτικό σύστημα»;
 
Κληθείς την ίδια ώρα να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία τελικά το εκλογικό μέτρο θα «κλειδώσει» στο 3,5%, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει ότι το σημερινό εκλογικό όριο είναι μικρό, θα πρέπει να αυξηθεί και έχει εξουσιοδοτήσει τη Γραμματεία της Κ.Ε. και το Πολιτικό Γραφείο να κάνει κάποιες διαβουλεύσεις, κάποιες επαφές έτσι ώστε να καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί ένα όριο το οποίο θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη».
 
Πρόσθεσε ότι «η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει και ότι τα ζητήματα που αφορούν την δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας αλλά ιδίως της σωστής λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν αντιμετωπίζονται μόνο με το εκλογικό όριο. Θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε ότι αφορά τον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής».
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι «ετοιμάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε μαζί με την τελική μας πρόταση για το εκλογικό όριο και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσουν βάση για διεξαγωγή συζήτησης, έτσι ώστε η Βουλή να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, προς όφελος βέβαια του Κυπριακού λαού».
 

Δειτε Επισης

Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη
Η δέσμη μέτρων του ΥΠΕΣ για τη στεγαστική πολιτική, η βοήθεια στους νέους και η στήριξη στους ιδιοκτήτες
Δεσμεύει με Navtex το οικόπεδο 5 της ΑΟΖ η Κύπρος-Διεξάγονται γεωτρήσεις
Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»
Η Τουρκία επιχειρεί υφαρπαγή της ΑΟΖ, με ανταλλάγματα στη Συρία-Παραστάσεις Λευκωσίας σε Δαμασκό
Ευχές Προέδρου για τα Χριστούγεννα-«Μαζί αλλάζουμε την Κύπρο, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας»