Θρίαμβος Ερντογάν που ελέγχει και πάλι την Εθνοσυνέλευση

Παρά τις προβλέψεις, τις εκτιμήσεις περί αμφίβολων και περίπλοκων αποτελεσμάτων και την δυνατότητα του Τούρκου προέδρου να αντιδράσει στις ανερχόμενες πολιτικές δυνάμεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε τους πάντες. 
Ανέκτησε το χαμένο του πολιτικό έδαφος, παίρνοντας άνετα μάλιστα την πλειοψηφία και σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση. 
 
Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έλαβε 49.1% και 316 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 25.3% και 134 έδρες, η Εθνικιστική Δράση 11.9% και 41 έδρες, ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα 10.5% και 59 έδρες. To ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 88%. Σημειώνεται ότι το σύνολο των εδρών της Εθνοσυνέλευεσης είναι 550, ενώ το όριο της αυτοδυναμίας οι 276 έδρες. Βεβαίως το ζήτημα τώρα είναι με ποιον και κάτω από ποιες συνθήκες θα σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος επ'αυτού. 
 
(Ακολουθεί η πρώτη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, μετά την λήξη της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, που έδιναν την νίκη στο ΑΚΡ, τραβηγμένη από στενούς του συνεργάτες.) 
Στις 7 Ιουνίου οι ψηφοφόροι προειδοποίησαν το ΑΚΡ, ενώ σε αυτές τις εκλογές με τον φόβο της σταθερότητας και της τρομοκρατίας, έδωσαν την ψήφο τους στο ΑΚΡ,  για να σχηματίσει κυβέρνησης αυτοδύναμη, εκτιμούν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές. 
 
Το ΑΚΡ επέστρεψε στα ποσοστά του 2011 και πάλι. 

Σχολιάζεται ότι ο ηγέτης του ΑΚΡ και Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θεωρείται ότι "είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον Πρόεδρο" είχε μια μεγάλη επιτυχία σε αυτές τις εκλογές, καταφέροντας να παγιώσει τη θέση του ως Πρωθυπουργός. 



 

 

Αυτή η νίκη είναι του λαού, δήλωσε στην πρώτη του ομιλία από την γενέτειρά του στην Κόνια ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. 

"Σήμερα είναι μέρα νίκης του έθνους μας. Σήμερα είναι μέρα μετριοφροσύνης. Σήμερα η μόνη μας προσευχή είναι ο Αλλάχ να μην επιτρέψει την ντροπή. 

Στο τουίτερ ο Αχμέτ Νταβούτογλου έγραψε στο πρώτο του σχόλιο: "Ευχαριστώ τον Αλλάχ".


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναχώρησε στη συνέχεια για την Άγκυρα όπου έκανε την κύρια ομιλία νίκης του κόμματός του.

 

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα διερωτώνται μάλιστα εάν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης θα παραιτηθούν έπειτα από αυτό το αποτέλεσμα. Σχολιάζουν ότι τα τρία κόμματα που ήθελαν να πάρουν την Τουρκία πίσω στην περίοδο της δεκαετίας του '90, πήραν απάντηση από τον λαό ότι θέλει σταθερότητα.
 
Οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα αυτό και εκτιμούσαν ότι το ΑΚΡ δεν θα καταφέρει να σχηματίσει καν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Καμιά εταιρεία δεν έδινε στο ΑΚΡ ποσοστό πάνω από 45%. 

Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και Κούρδων 

Εντωμεταξύ, επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και νεαρών Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται στο σημείο.
Όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μερικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα ποσοστά του φιλο- κουρδικού κόμματος καταγράφουν πτώση με ορατό τον κίνδυνο να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το 10%, που απαιτείται για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση.
 
Δεκάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έκλεισαν ένα δρόμο κοντά στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ενώ πολλοί ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας.
 
Tέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου η νέα κυβέρνηση Νταβούτογλου 
 
Στα τέλη αυτού του μήνα ή αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, έπειτα από την σαρωτική νίκη του κόμματός του. 

Σε 10-12 μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών της Τουρκίας και με βάση τον κανονισμό της Βουλής, πέντε μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνέρχεται η ολομέλεια στις 15.00.

Πριν από αυτή τη συνάντηση οι Βουλευτές θα ορκιστούν ένας ένας με πρόεδρο τον γηραιότερο Βουλευτή. Πέντε μέρες αργότερα θα γίνει και η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Βουλής. Επειδή το ΑΚΡ έχει την πλειοψηφία ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να προέλθει από το ΑΚΡ. 

Μέσα σε αυτή την περίοδο ο Αχμέτ Νταβούτογλου ως προσωρινός Πρωθυπουργός θα δώσει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας αλλά θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα Πρωθυπουργού μέχρι την ίδρυση της νέας κυβέρνησης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος αναμένεται να ιδρύσει κυβέρνηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Αναμένεται ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου.

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ
Κατηγορούμενος περιέγραψε τον βιασμό και πώς τον έδιωξε ο σύζυγος όταν η Ζιζέλ άρχισε να ξυπνά