Προτείνουν από κοινιού αναπαλαίωση μνημείων στη νεκρή ζώνη

Την αναστήλωση και αναπαλαίωση ιστορικών μνημείων και κτιρίων που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, μέσα από εργοληπτικές κοινοπραξίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πρότειναν σήμερα οι ε/κ και τ/κ ομοσπονδίες εργολάβων, σε συνάντηση που είχαν, στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) Κώστας Ρουσιάς είπε ότι οι δυο οργανώσεις υπέβαλαν εισηγήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα βοηθήσουν τις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά, με την ανταπόκριση του Προέδρου να είναι θετική.

Μεταξύ των εισηγήσεων συμπεριλαμβάνεται η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, η συμμετοχή εκπροσώπων των δύο οργανώσεων στις ειδικές επιτροπές για την επίλυση του Κυπριακού που αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και η δημιουργία και λειτουργία κοινού γραφείου εξυπηρέτησης Ε/κ και Τ/κ εργολάβων, εντός της νεκρής ζώνης, κοντά στο Λήδρα Πάλας.

Ως προς την Αμμόχωστο, είπε ότι αποτελεί από τα βασικά θέματα, με κύριο ζητούμενο την εκτέλεση των εργασιών από κοινοπραξίες Ε/κ και Τ/κ εργολάβων, αν και όπως είπε, θα είναι δύσκολο να αποκλειστούν ξένες εταιρείες, λόγω των προνοιών της ΕΕ.

Με λίγη προσπάθεια, πρόσθεσε, θα εξευρεθεί η προοπτική για ανοικοδόμηση μέσα από Κύπριους εργολάβους, οι οποίοι θα εργοδοτήσουν με τη σειρά τους Κύπριους εργαζόμενους. «Θέλουμε το κύριο κομμάτι [της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου] να ανήκει στους Κύπριους και καθαρά Κύπριου πολίτες» είπε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Εργολάβων Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ, σε δηλώσεις μέσω διερμηνέα, είπε ότι βασικός σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι δύο οργανώσεις μπορούν να συμβάλλουν στη λύση του Κυπριακού, καθώς αναμένεται ότι θα προκύψουν πολλές ευκαιρίες.

Θέλουμε αυτές οι ευκαιρίες να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της χώρας και να επουλωθούν οι πληγές που προέκυψαν από το πρόβλημα, είπε ο κ. Γκιουρτζαφέρ. Συμπλήρωσε ότι αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστεί και μετά τη λύση, μέσω της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών.



Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση