Τις προτάσεις του για τα μη εξυπηρετούμενα παρουσίασε το ΔΗΚΟ

Τη σύσταση φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) με μερική χρηματοδότηση από το κράτος, την εφαρμογή ενός σχεδίου που θα αναγκάζει τις τράπεζες να επιτρέπουν στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειό του με έκπτωση, και την αναθεώρηση της απόφασης του Eurogroup του Μαρτίου του 2013 για κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Παρουσιάζοντας το τρίπτυχο των προτάσεων του κόμματος για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ ότι δεν κάνουν τίποτα για αντιμετώπιση του θέματος. Έστειλε παράλληλα τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση, λέγοντας ότι αν δεν εγκριθεί η τροπολογία που θα καταθέσει το ΔΗΚΟ που θα απαγορεύει στις τράπεζες να πωλήσουν δάνεια σε τρίτους προτού δώσουν το δικαίωμα στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειο σε καλύτερη τιμή, τότε το κόμμα δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων.

«Έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας και θα σκάσει μέσα στα χέρια μας αν δεν κάνουμε κάτι», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι δυόμισι χρόνια μετά το κούρεμα καταθέσεων ένα στα δύο δάνεια, σχεδόν το 50%, δεν εξυπηρετείται.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την επίτευξη του δημοσιονομικών στόχων και λιγότερο για την πραγματική οικονομία και τη βελτίωση της θέσης των πολιτών.

«Μέχρι στιγμής το σχέδιο δεν έχει πετύχει, κατ` ακρίβεια δεν υπάρχει σχέδιο. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι είμαστε στον αυτόματο πιλότο», είπε.

Επανέλαβε ότι η ευθύνη για τον ύψος των ΜΕΔ δεν ανήκει στους δανειολήπτες, που σε μια νύχτα αποφάσισαν να είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά «σε αυτούς που οδήγησαν την οικονομία σε δυσβάσταχτες ζημιές, στο κούρεμα, στο ξεπούλημα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, στην απώλεια €8 δισ. από την κυπριακή οικονομία».

Όπως είπε, όταν το ΔΗΚΟ ζητά από την Κυβέρνηση, το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤΚ να του εξηγήσουν ποιο είναι το σχέδιο για αντιμετώπιση του προβλήματος, «το μόνο που εισπράττουμε είναι σιγή και αμηχανία».

Προειδοποίησε πως, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες, τα κόκκινα δάνεια θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας.

Το τρίπτυχο των μέτρων

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πρώτη πρόταση του κόμματος προνοεί την άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου με το οποίο θα δίδεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη και τον εγγυητή να εξαγοράζουν το δάνειο.

Είπε ότι καμία τράπεζα δεν θα δικαιούται να πωλήσει δάνειο σε τρίτο αν δεν έχει δώσει πρώτα το δικαίωμα στον δανειολήπτη και στον εγγυητή να εξαγοράσουν το δάνειό τους στην ίδια ή σε καλύτερη τιμή απ` ό,τι θα πωλείτο σε ένα επενδυτικό ταμείο. Σημείωσε δε ότι η πρόταση αυτή θα κατατεθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την πώληση δανείων που συζητείται στη Βουλή.

Το δεύτερο μέτρο αφορά τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στα πρότυπα της ιρλανδικής ΝΑΜΑ.

Όπως είπε, ένα σημαντικός αριθμός ΜΕΔ, μια κρίσιμη μάζα να φύγει από τα χέρια των τραπεζών και να μεταφερθούν σε ένα φορέα διαχείρισης δανείων, στον οποίο θα συμμετέχει με το κράτος.

Σε παρατήρηση ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως, αν αυτό το σχήμα δομηθεί σωστά, υπάρχει τρόπος τα χρήματα που θα χρειαστούν για αγορά των δανείων αυτών να μην περιληφθούν στο δημόσιο χρέος παρά ότι το κράτος θα βάλει χρήματα, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Τέλος, η τρίτη πρόταση αφορά τη διεκδίκηση της αναθεώρησης της απόφασης του Eurogroup και την επιστροφή των καταθέσεων και αξιογράφων που κουρεύτηκαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

«Σε αντίθεση με το τι ισχυρίζεται η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, είχαμε και άλλες επιλογές από το κούρεμα, αλλά πήγαμε στο κρίσιμο εκείνο Eurogroup παντελώς απροετοίμαστοι και τα αποτελέσματα του ερασιτεχνισμού της Κυβέρνησης ήταν καταστροφικά, είπε, προσθέτοντας ότι οι Κύπριοι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων πλήρωσαν τις ζημιές για το ελληνικό χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Σωστά στηρίξαμε την Ελλάδα και δεν ζητάμε χρήματα από την Ελλάδα. Αυτό που ζητάμε είναι την ίδια αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας που εμείς δείξαμε στους άλλους», συνέχισε.

Αιχμές κατά Γενικού Εισαγγελέα

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επέκρινε τον Γενικό Εισαγγελέα ότι ακόμη δεν εξέτασε το θέμα των ποινικών ευθυνών για την κατάρρευση της οικονομίας.

«Αναμένουμε τον Γενικό Εισαγγελέα δυόμισι χρόνια μετά το κούρεμα να μας ενημερώσει κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες. Η καθυστέρηση που έχει επιδείξει η Νομική Υπηρεσία σε ό,τι αφορά αυτές τις έρευνες είναι ανησυχητική», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού