Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στα Υψώματα Γκολάν

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εντατικών γεωτρήσεων μεγάλες ποσότητες πετρελαίου ανακαλύφθηκαν στα διαφιλονικούμενα μεταξύ Ισραήλ και Συρίας Υψώματα του Γκολάν. Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της ισραηλινή εφημερίδας “Globes”, οι εκτιμήσεις είναι ότι η ποσότητα του πετρελαίου που ανακαλύφθηκε μπορεί να εξασφαλίσει την αυτάρκεια του Ισραήλ για πάρα πολλά χρόνια.

Τρεις γεωτρήσεις έχουν μέχρι στιγμής διεξαχθεί στα νότια των Υψωμάτων Γκολάν στα οποία έχουν βρεθεί μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Το παραγωγικό δυναμικό είναι τεράστιο, δισεκατομμύρια βαρέλια, τα οποία μπορούν άνετα να καλύψουν όλες τις ανάγκες του Ισραήλ σε πετρέλαιο. Το Ισραήλ καταναλώνει 270.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη του πετρελαίου στο έδαφος είναι μια πραγματικότητα, το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι πόσο εύκολα μπορούν να εξαχθεί και κατά πόσο συνεπάγεται υψηλό κόστος παραγωγής. Σε μια περίοδο πολύ χαμηλών τιμών του πετρελαίου, η εξόρυξη θα πρέπει να είναι σχετικά φθηνή για να κάνει την εκμετάλλευση του πεδίου κερδοφόρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ακριβώς όπως οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ έχουν δημιουργήσει μια ολόκληρη βιομηχανία ενέργειας, έτσι και τα ευρήματα πετρελαίου στα Γκολάν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα βιομηχανία, με τη διαφορά ότι ενώ το αέριο έχει βρεθεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το Ισραήλ, το εύρημα στο Γκολάν είναι πολύ πιο κοντά.
Ωστόσο, η γεώτρηση στα Υψώματα του Γκολάν έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων, οι οποίοι φοβούνται μη αναστρέψιμη βλάβη σε φυσικά τοπία, χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Αυτό είναι πιθανόν να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του κοιτάσματος που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Παράλληλα υπάρχουν και γεωπολιτικά προβλήματα, αφού αφού το Ισραήλ έχει προσαρτήσει στο έδαφος του, μονομερώς και χωρίς διεθνή αναγνώριση, τα υψώματα Γκολάν που θεωρούνται συριακό έδαφος.

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση