Προωθείται η ανάπλαση του Άη Γιάννη στη Λάρνακα

  Προωθείται η ανάπλαση του Άη Γιάννη στη Λάρνακα
Αρχίζει του χρόνου και θα κοστίσει 5 εκ. ευρώ
Περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να στοιχίσει η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της συνοικίας του Αη Γιάννη, με την κυβέρνηση να καταβάλλει τα 2/3 του κόστους και τον Δήμο Λάρνακας το υπόλοιπο 1/3.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Λουρουτζιάτης, «ο Δήμος θα προχωρήσει πολύ γρήγορα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την προκήρυξη προσφορών για την υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του επόμενου χρόνου, δηλαδή το 2016. Με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το έργο θεωρήθηκε πολεοδομικό και έτσι τα 2/3 της χρηματοδότησης του θα καταβληθούν από την κυβέρνηση, ενώ ο Δήμος Λάρνακας θα συνεισφέρει το υπόλοιπο 1/3 του κόστους».

Όπως εξήγησε ο κ. Λουρουτζιάτης, «το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια στη Λάρνακα και αφορά τόσο την ποιότητα ζωής των δημοτών όσο και την ανάδειξη μιας ιστορικής περιοχής. Σκοπός του έργου είναι η απάβλυνση των προβλημάτων κυκλοφοριακού χαρακτήρα της περιοχής, και η αναβάθμιση των δημόσιων χώρων της ενορίας περιλαμβανομένης και της πλατείας όπου βρίσκεται η ομώνυμη ξακουστή εκκλησία του Αη Γιάννη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «επιβαλλόταν η ανάπλαση της ιστορικής συνοικίας του Αη Γιάννη, επειδή παρά τον αξιόλογο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και τον πολεοδομικό της ιστό, εντούτοις παρέμεινε μέχρι σήμερα μια υποβαθμισμένη περιοχή».

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε, «κρίθηκε σκόπιμο η ετοιμασία μελέτης από τον Δήμο Λάρνακας, η οποία περιλαμβάνει ρυθμιστικό σχέδιο κυκλοφοριακής διαχείρισης των δρόμων ολόκληρης της συνοικίας. Επίσης, περιλαμβάνει αναβάθμιση και αξιοποίηση όλων των ανοικτών δημόσιων χώρων της ενορίας περιλαμβανομένου και της κατασκευής αμφιθεάτρου. Ακόμα τα έργα που θα διεξαχθούν στην ενορία του Αη Γιάννη, θα αποσκοπούν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματική ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της περίφημης ενορίας του Αη Γιάννη».

Σε άλλη ερώτηση, ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε πως «η συγκεκριμένη ενορία παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα πού την καθιστά ξεχωριστή ανάμεσα στις άλλες ενορίες της πόλης. Ακόμα η ίδια η εκκλησία του Αη Γιάννη παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας πιστούς και από άλλες ενορίες, οι οποίοι τις πλείστες φορές, λόγω έλλειψης χώρου στο εσωτερικό του ναού, συνωστίζονται στον περίβολο».

Ο κ. Λουρουτζιάτης απάντησε θετικά σε ερώτηση κατά πόσον λήφθηκαν υπόψη τα διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, προσθέτοντας πως «θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός πως κατά το σχεδιασμό του έργου λήφθηκαν από την αρχή υπόψη οι θέσεις και οι εισηγήσεις των κατοίκων της περιοχής. Μέχρι και την τελευταία στιγμή έχουν καταβληθεί προσπάθειες και έγιναν διάφορες αλλαγές στα σχέδια προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής».

Ανέφερε μάλιστα ότι «έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά δημόσιων συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους κατοίκους της περιοχής, με στόχο την εμπλοκή των δημοτών στους σχεδιασμούς του έργου, προκειμένου αυτό να τύχει της μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής».

Δειτε Επισης

Η φυγή της Coral μείωσε τη ζήτηση για ρεύμα-Χωρίς προβλήματα η ηλεκτροδότηση
Διαμαρτυρήθηκαν για την ανέγερση κέντρου στις Λίμνες εννέα κοινότητες-«Απαιτούμε ασφάλεια τώρα»
Χαιρετίζουν τις εξαγγελίες Προέδρου για ανέγερση Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου
Τα έθιμα της «Κυριακής της Τυρινής» και της Καθαράς Δευτέραας-Από το ψητό μέχρι τις πελλόμασκες και τα τσιατιστά
Το συγκινητικό σκίτσο Κύπριας φοιτήτριας για τα Τέμπη-«Δύο χρόνια μετά η μνήμη δεν σβήνει, η Δικαιοσύνη αργεί»
Προετοιμάζονται για την τελική μάχη Λάρνακα και Λεμεσός για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα Καρναβάλια στο Παραλίμνι-Κλείνουν δρόμοι
Συνάντησε τον «σύνδεσμο μεικτών γάμων» η Μιχαηλίδου-Προειδοποιεί με δικαστικές διαδικασίες
Καρναβάλια και Καθαρά Δευτέρα με βροχές-Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Gan Direct: Διευκολύνει οδηγούς και μειώνει το κυκλοφοριακό χάος με δύο νέες καινοτόμες υπηρεσίες