Νέα πρέσβης ΗΠΑ: Απήχηση πέρα από τα σύνορα της Κύπρου θα φέρει η επανένωση

Επίδοση το πρωί των διαπιστευτηρίων της Kathleen Doherty στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
H ειρηνική επανένωση της Κύπρου θα έχει απήχηση και πέραν από τα σύνορα του νησιού, καθώς η Κύπρος θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όσους επιθυμούν να ορίσουν ένα νέο μέλλον μετά από ένα οδυνηρό παρελθόν, δήλωσε η νέα Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Kathleen Ann Doherty, επιδίδοντας το πρωί, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η Αμερικανίδα Πρέσβης υπογράμμισε ότι "οι ΗΠΑ επαινούν την ηγεσία και τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης και συνολικής λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει τη χώρα" και επεσήμανε πως οι ΗΠΑ , ως φίλη χώρα της Κύπρου, είναι πανέτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει «να οδηγήσει στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία και μια και μόνη ιθαγένεια, σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, διασφαλίζοντας τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων".

"Ένα κράτος που είναι και θα εξακολουθήσει να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, και του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων από τρίτες χώρες και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί», ανέφερε.

Η νέα Αμερικανίδα Πρέσβης, περιγράφοντας την Κύπρο ως ένα αξιόλογο φίλο και εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί προς την αναβάθμιση των υφιστάμενων διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, καθώς και προς την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και πέραν αυτής.

«Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, στην ενίσχυση της επιβολής του νόμου, καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε νέους τρόπους συνεργασίας σε ζητήματα μεγάλης σημασίας τόσο για την Κύπρο όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή», υπογράμμισε.



 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια