Ποιος θα διαχειριστεί το νερό στα κατεχόμενα;

Εντείνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας – Τουρκοκυπρίων για την διαχείριση του νερού που θα αρχίσει στο τέλος του μήνα να διοχετεύεται στα κατεχόμενα.

Οι 26 από τους 28 “δήμους” στα κατεχόμενα είχαν δημιουργήσει μια εταιρεία, την BESKI, “επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης” των “δήμων”, για την διαχείριση του νερού, η οποία καταρτίστηκε χθες σε σώμα με επικεφαλής, πρόεδρο, τον “δήμαρχο” Κιόνελι, Αχμέτ Μπενλί. Δεν έχουν ενταχθεί στην εταιρεία οι “δήμοι” Λαπήθου και Αγιου Σέργιου.

Κατά τον κ. Μπενλί η δημιουργία της εταιρείας είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει κάνει μια σημαντική επένδυση που θα αλλάξει τη ροή της ιστορίας και θα φέρνει 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως στα κατεχόμενα. Ας μην αφήσουμε την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη και τον ενθουσιασμό να επισκιάζεται από διάφορες συζητήσεις, πρόσθεσε λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να διαχειρίζεται το νερό κάποιος εκτός από τις τοπικές αρχές. "Σε μια τέτοια περίπτωση, ο λόγος ύπαρξης της τοπικής διοίκησης, η βούληση του λαού μας, έρχεται σε σημείο που θα αμφισβητηθεί”.

Η BESKI, πρόσθεσε, θα αναλάβει τη διοίκηση και την οργάνωση τόσο του νερού από την Τουρκία όσο και του συνόλου των υδάτινων πόρων του νησιού σε τοπικό επίπεδο.

Επίκεντρό τους, είπε, θα είναι η λύση του προβλήματος και η πρόοδος και όχι η κρίση. Η τ/κ κοινότητα έχει την αρμοδιότητα να αναλαμβάνει τη διοίκηση του νερού τόσο από πλευρά δεξιοτήτων όσο και από πλευράς ικανοτήτων και εμπειριών. Σε περίπτωση, διευκρίνισε, που το έργο διαχειρίζεται η BESKI δεν θα υπάρξει καμία σοβαρή αλλαγή και καμία αύξηση στην τιμή του νερού. Εάν η διαχείριση δεν δοθεί στην BESKI, πρόσθεσε, 360 “δημοτικοί” υπάλληλοι που τώρα εργάζονται σε αυτό τον τομέα θα χάσουν τη δουλειά τους και η τιμή του νερού θα αυξηθεί.

Την κοινή αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού εξέφρασαν στα κατεχόμενα 14 συντεχνίες. Υπέγραψαν κοινή δήλωση ότι το έργο για το νερό έχει εξελιχθεί εκτός της βούλησης των Τ/κ.

Σε δηλώσεις του στην Κίπρις, ο “υπουργός” μεταφορών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι οι Τ/κ δεν έχουν τον εξοπλισμό και την υποδομή για την διαχείριση του νερού από την Τουρκία. Επιβεβαίωσε δε ότι στο θέμα αυτό διαφωνούν με τον “κυβερνητικό” τους εταίρο, το ΡΤΚ, λέγοντας πως οι Τ/κ  δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν το νερό.

Ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως πρέπει να σταματήσουν να συζητούν το θέμα, γιατί αυτό που χρειάζεται είναι η οικονομική δυνατότητα και άνθρωποι που έχουν την τεχνογνωσία που απαιτεί η διαχείριση του έργου. Υποστήριξε δε ότι η εταιρεία που έχει ιδρυθεί από τους “δημάρχους” δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το νερό και μπορεί να κάνει επενδύσεις μόνο για 20 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς, το σημαντικό είναι να αρχίσει να χρησιμοποιείται το συντομότερο το νερό από την Τουρκία.

Εάν, είπε, η διαχείριση του νερού δοθεί σε μία μόνο εταιρεία θα δημιουργηθεί μονοπώλιο και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί σε πολλές εταιρείες και αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους τους υδάτινους πόρους και όχι μόνο για το νερό που προέρχεται από την Τουρκία . Σωστό κατά την άποψή του θα ήταν να διαιρεθούν τα κατεχόμενα σε περιοχές και να ζητούν προσφορές από εταιρείες για την διαχείριση του νερού σε κάθε μια από αυτές.

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα