''Πυροσβεστική'' δήλωση Α. Νεοφύτου στην κόντρα Υπ. Εσωτερικών - Γενικού Ελεγκτή

 “Θα συνεχίσω με συνέπεια να βλέπω ακόμα και μέσα από κάποιες διαφορετικές απόψεις τις συγκλίσεις”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κληθείς να σχολιάσει τη συνέχιση της αντιπαράθεση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Γενικό Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό χθες ήταν πως κυβέρνηση και ελεγκτική υπηρεσία συμφώνησαν να παραπεμφθεί η συμφωνία για την Κόσιη στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων.

“Θεωρώ πως είναι μια θετικότατη εξέταση και στέκω σε αυτήν”, ανέφερε κληθείς να σχολιάσει το θέμα μετά από συνάντησή του σήμερα με τον Ύπατο Αρμοστή της Ινδίας στα γραφεία του ΔΗΣΥ. 

Ο ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, δηλώνει διαχρονικά το σεβασμό του σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη αρχή ή αξιωματούχο. “Την ίδια ώρα έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολιτικός, η κάθε κυβέρνηση, το κάθε κόμμα, ο κάθε Υπουργός να έχουν τις δικές τους απόψεις όσον αφορά ζητήματα που χειρίζονται οι ανεξάρτητες αρχές”. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μέσα από το διάλογο θα δρομολογηθούν και οι σωστές λύσεις για το καλό της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι ο ΥΠΕΣ έχει ζητήσει τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα για το εύρος των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή και κατά πόσο αυτό βρίσκει σύμφωνο το ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρός του είπε ότι η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στην επιστολή του ΥΠΕΣ θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι ο ΔΗΣΥ επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία στους ανεξάρτητους θεσμούς, με διαφορετική αντιμετώπιση της Διοικήτριας της ΚΤ και του Γενικού Ελεγκτή, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορετική αντιμετώπιση και ανέφερε ότι “άλλο ο σεβασμός στις ανεξάρτητες αρχές και άλλο όταν έχεις διαφορετική άποψη”.

Δημόσιοι υπάλληλοι
---------
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ για τους δημοσίους υπαλλήλους ότι “όχι μόνο πρέπει να σπάσουμε αβγά αλλά και κεφάλια αν χρειαστεί”, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως σε άλλες χώρες τα πιο δυνατά μυαλά γίνονται γιατροί, πυρηνικοί επιστήμονες, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην Κύπρο, όλες αυτές τις δεκαετίες, τα πιο δυνατά μυαλά διοχετεύονταν στη δημόσια υπηρεσία, είπε, επεξηγώντας πως αυτό γινόταν για “την αξιοπρεπή εργασία, σιγουριά, καλός μισθός και ελλείψει αξιοπρεπών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα”.

Διερωτήθηκε εάν η αναποτελεσματικότητα σήμερα του κράτους οφείλεται στο ότι δεν είναι ικανοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, λέγοντας ότι ο ίδιος διατέλεσε τρεισήμισι χρόνια Υπουργός και πολύ περισσότερο χρόνο με τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι “τέτοια ικανά μυαλά, δυνατούς και αφοσιωμένους, δεν βρίσκεις στον ιδιωτικό τομέα”. Το πρόβλημα, είπε, είναι ότι σε κάθε τμήμα και σε κάθε Υπουργείο έμειναν μόνο μερικοί με κίνητρα ή φιλότιμο. “Όλοι οι άλλοι τους ισοπέδωσε το σύστημα. Αυτό που είχαμε μέχρι σήμερα”.

Στην προσπάθεια να χτυπήσουμε την κομματοκρατία, συνέχισε, όλοι κρίνονταν εξαίρετοι. Οι εξαίρετοι, ανέφερε, μετά από μερικά χρόνια γίνονταν μέρος του συστήματος και “κάθισκε το μήλον” με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις αγκυλώσεις, την αναποτελεσματικότητα και τη χαμηλή παραγωγικότητα, πρόσθεσε. “Σωστά τα είπε ο Γλαύκος. Να σπάσουμε αβγά. Να δώσουμε τα κίνητρα στους άξιους, τους εργατικούς”.

Όταν αυτός που δουλεύει ξέρει ότι δεν θα αμειφθεί και στο τέλος την προαγωγή θα την πάρει κάποιος μέτριος που έχει κομματικό μέσο, πώς μπορεί να αναμένουμε αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας του κράτους, διερωτήθηκε. “Ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και επιτέλους να πάρουμε μέτρα”.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τα νομοσχέδια που έχει κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας. Θέλουμε δημόσια υπηρεσία για τους πολίτες και όχι μια υπηρεσία με πρώτα θύματα τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους και στη συνέχεια τους φορολογούμενους που αντί να εξυπηρετούνται, ταλαιπωρούνται.

Αχθοφόροι
----------
“Φτάνει οι λίγοι, μονίμως βολεμένοι, να νομίζουν ότι μπορούν να κρατούν υπό ομηρία ολόκληρη την κυπριακή οικονομία. Ως εδώ και μη παρέκει” ήταν η απάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο θέμα της εξαγγελθείσας απεργίας των αχθοφόρων στο λιμάνι Λεμεσού. Έχουμε προκαλέσει την κοινή γνώμη και πρέπει να απολογηθούμε στις 70.000 ανέργων που “κάποιοι βολεμένοι και προνομιούχοι πήραν 27 εκ ευρώ αποζημιώσεις. Μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία, γι αυτούς που δεν έχουν να φάνε”. Και να παίρνουν επιπλέον 1,5 εκ. για τους αχθοφόρους, πρόσθεσε “και να συνεχίζουν να κρατούν υπό ομηρία την κυπριακή οικονομία”.

Ευτυχώς λύθηκε η απεργία, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου λέγοντας ότι αν ξανασυμβεί “δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα σεντ επιπρόσθετο στις επόμενες δόσεις και να ακυρωθούν οι οποιασδήποτε συμφωνίες”.

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO