Τουρκία: Η αυτοδυναμία φεύγει, η ανασφάλεια έρχεται

Δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία, το σκηνικό στην χώρα δείχνει πιο περίπλοκο και πιο ανασφαλές από ποτέ. 
 
Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τί θα πράξουν τελικά οι ψηφοφόροι στην χώρα και αυτό γιατί οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις, τα αλλεπάλληλα περιστατικά με απειλές κατά δημοσιογράφων, καθώς και δεκάδες περιστατικά που έχουν θέσει σε κίνδυνο την έννοια της Δημοκρατίας στην χώρα, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που είναι από τις χειρότερες που έχει βιώσει ποτέ. 
 
Η παντοδυναμία του άλλοτε ισχυρού άνδρα Ρετζέπ Ταγίπτ Ερντογάν έχει κλονιστεί, ιδίως μετά τις φονικές εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό του πρόβλημα. Η Συρία, οι κακές σχέσεις με κράτη της περιοχής του όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, η πρόσφατη ένταση με την Ρωσία, με αντικείμενο τα ενεργειακά και πολλά άλλα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι τα πράγματα σίγουρα δεν είναι όπως ήταν. Επιπλέον, το κουρδικό κόμμα του Σελαχετίν Ντεμίρτας, που στις πρόσφατες εκλογές μπήκε στην Βουλή με 13%, αναμένεται να λάβει πολύ περισσότερες ψήφους αυτήν τη φορά. Και τότε, η διαμάχη με το HDP θα έλθει πλέον ενώπιον του λαού. Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσάπτει στο HDP συνεργασία με το PKK. Ενώ ο συνήθως μετριοπαθής Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραμέλησε σκοπίμως τα μέτρα ασφαλείας στη συγκέντρωση στην τουρκική πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγείται "ενός Κράτους κατά συρροήν δολοφόνου".
 
Τεράστια σημασία θα διαδραματίσει το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές θα κυμανθεί από 84%-86%, καθώς και η Δευτέρα 2 Νοεμβρίου είναι αργία στην Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι δημόσιοι υπάλληλοι και φοιτητές πολύ πιθανόν να εκμεταλλευθούν την πόλη όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για να ψηφίσουν.  
 
Ο Bekir Ağırdır, γενικός διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA, δήλωσε πως το ποσοστό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 91%, κάτι που κατά τον ίδιο συνεπάγεται πώς η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής θα έχει ίση επίδραση στον διαμοιρασμό της πίτας των κομμάτων. Στις 3 Νοεμβρίου 2002, ψήφισε το 79.14% των πολιτών. Το ποσοστό ανέβηκε στο 84% στις επόμενες εκλογές στις 22 Ιουλίου 2007, ενώ στις 12 Ιουνίου του 2011, καταγράφηκε να ψηφίζει το 83.16%. Νούμερο που αυξήθηκε στο 83.92% στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουνίου.  
 
Πάντως, σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα βασικά σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δύο: 
 
Είτε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, δεδομένου ότι η αυτοδυναμία Ερντογάν είναι σχεδόν αδύνατη, είτε ακόμη και να προκηρυχτούν νέες εκλογές σε περίπτωση που ο σχηματισμός κυβερνητικού σχήματος ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές συνιστώσες καταστεί αδύνατος. 
 
Πάντως, σημείο κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα θα καταστεί η διαφάνεια. 70.000 εθελοντές θα φροντίσουν, όχι μόνο για την ομαλή διαδικασία, αλλά και για αξιόπιστα αποτελέσματα και την αποφυγή νοθείας. Εκεί θα κριθούν πολλά. Και κυρίως, αν ο Σουλτάνος παραμείνει «πολύ σκληρός για να πεθάνει», ή άλλοι παίκτες θα καθορίζουν πλέον την τουρκική πολιτική σκηνή.   

Δειτε Επισης

Η εκλογή Τραμπ-Μήνυμα προς την Ευρώπη
Τα Νηπιαγωγεία μας Κρατούν; Η Επείγουσα Ανάγκη Ενίσχυσης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης
Η επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ
Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού