Κι όμως το άλυτο κυπριακό...θα μας γλυτώσει το χαλούμι

Τρεις προθέσεις για ενστάσεις στο φάκελο που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), υποβλήθηκαν μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ αναμένεται άλλη μια. Ωστόσο το θέμα χαλούμι εκλαμβάνεται από πολλές χώρες ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για το Κυπριακό, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για την υποστήριξη των ενστάσεων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, οι τρεις προθέσεις για ενστάσεις προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις εταιρείες Dairy Australia Limited της Αυστραλίας και Consortium of Common Food Name των ΗΠΑ. Όσοι εκδήλωσαν πρόθεση να υποβάλουν ένσταση έχουν δύο μήνες να την στοιχειοθετήσουν, ώστε να αποφασίσει η Επιτροπή ποιες είναι παραδεκτές και ποιες όχι.

Οι ενστάσεις αυτές, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας διαβιβάστηκαν ήδη στην Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες μέχρι το τέλος της ημέρας, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία ακόμα ένσταση από ιδιώτη στη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με τον Υπουργό μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν.

Η αυστραλιανή και η αμερικάνικη εταιρεία που υπέβαλαν ένσταση, είναι εταιρείες που εμπορεύονται χαλούμι, ενώ στην Αγγλία υπάρχουν και εταιρείες που παράγουν χαλούμι.

 

Δειτε Επισης

Χτυπά την Κύπρο η καταιγίδα «Coral»-Φέρνει μαζί της χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια
Λεωφορείο γεμάτο μαθητές ακινητοποιήθηκε στη μέση του δρόμου-Φωνάζουν οι γονείς, ζητούν λήψη μέτρων
Πάνε στην παράταση τα σωματεία για τις οφειλές-Νέα συνάντηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη
«Δικαιοσύνη μέχρι τέλους»-Βγαίνουν στους δρόμους Κύπρος και Ελλάδα για τα Τέμπη
Συννεφιές, βροχές, καταιγίδες και χιόνι στο μενού του καιρού-Στους 19 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Επί τάπητος οι παρατυπίες στα Airbnb και η αύξηση των ενοικίων-«Μόλις το 20% είναι εγγεγραμμένοι»
Σαρώνουν στην ενημέρωση των Κύπριων πολιτών τα social media-Ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν και τι δείχνει έρευνα
«Είπαν σε αθλήτρια αν δεν αποσύρει καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση, δεν θα κληθεί στην Εθνική»
Την Παρασκευή η κλήρωση επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού μοτοσικλετιστών-Πάνω από 1,300 αιτήσεις
Νερό άρδευσης από τη Μια Μηλιά και στους Ε/κ προτείνει ο Χαρμαντζί