« Μόνο αν συνεργαστεί η Τουρκία θα λυθεί το πρόβλημα των αγνοουμένων»

  Το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας για άλλη μια φορά την Αγκυρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς αυτή την κατεύθυνση. Διαβεβαίωσε επίσης για μια ακόμη φορά ότι η επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, αποτελούσε και αποτελεί για την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα.

Σε ομιλία το πρωί σε επιμνημόσυνη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, την οποία διάβασε ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου, ο ΠτΔ αναφέρθηκε στο έργο της ΔΕΑ, λέγοντας ότι η στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης προς την Επιτροπή με κανέναν τρόπο δεν υποδηλώνει και την ικανοποίησή μας για τους ρυθμούς ή και για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

"Για να ευοδωθεί με επιτυχία το έργο της ΔΕΑ, χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη, αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων, της τουρκικής εισβολής, όπως και της περιόδου 1963-‘67 ακόμα αγνοούνται. Για να προχωρήσει το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία, κατά κύριο λόγο, οφείλονται στην έλλειψη ικανοποιητικής συνεργασίας της τουρκικής πλευράς", ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να εργάζεται και να προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο το θέμα, έτσι ώστε να πεισθεί η Τουρκία να συμβάλει ενεργά στο έργο της ΔΕΑ και να της παράσχει την αναγκαία συνδρομή για την ταχύτερη επίτευξη αποτελεσμάτων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει από πλευράς Αγκυρας η αναμενόμενη ανταπόκριση στο αίτημα του ΓΓ των ΗΕ για να κατατεθούν στη ΔΕΑ όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις περισυλλογές που πραγματοποιήθηκαν από τα πεδία των μαχών μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Βουλής

Σε δηλώσεις για το θέμα των αγνοουμένων προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος της Βουλής, μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην οποία παρέστησαν Υπουργοί της Κυβέρνησης, άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Πρέσβεις, δημοτικές αρχές και άλλα οργανωμένα σύνολα και σύνδεσμοι.

Το θέμα των αγνοουμένων είναι υπόθεση ολονών μας και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι σήμερα, μέρα των αγνοουμένων, ήταν καθήκον και υποχρέωσή μας να προσευχηθούμε “να φανερωθούν επιτέλους ( οι αγνοούμενοι) αλλά και να δώσουν οι τουρκικές αρχές όλες τις πληροφορίες για τους αγνοούμενους μας, είναι ζωντανοί ή έχουν εκτελεστεί από τους Τούρκους στρατιώτες”.

“Μας απασχολεί αυτό το θέμα και είναι απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας διότι εκείνη μπορεί να διατάξει και να δοθούν όλα στην δημοσιότητα, να υπάρξει μια διαφάνεια, πώς έχουν φύγει από τη ζωή όσοι έφυγαν και αν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμη, να τους ελευθερώσουν για να επιστρέψουν πίσω στις οικογένειές τους”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων είναι η πλέον τραγική πτυχή της τραγωδίας του 1974 και η συμπαράταξή μας με τις οικογένειες των αγνοουμένων μας είναι πλήρης και απόλυτη.

“Δυστυχώς με ευθύνη της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια, 41 χρόνια μετά την τραγωδία του `74, δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων μας και επαρκής και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των μελών των οικογενειών τους για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι γιατί αρνείται ακόμη να επιτρέψει έρευνες σε λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, αλλά και γιατί αρνείται να επιτρέψει το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού για να διαφανεί κάτω από ποιες συνθήκες αγνοούνται μέχρι σήμερα εκατοντάδες Ελλήνων Κυπρίων και Ελλαδιτών”, δήλωσε.

`Οπως είπε ο κ. Ομήρου, τη σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας ,επαναβεβαιώνουμε την σταθερή και απόλυτη θέση μας ότι στεκόμαστε δίπλα από τους συγγενείς των αγνοουμένων μας για την πλήρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι μέχρι σήμερα αγνοούμενοι.
 

Δειτε Επισης

Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+