Σχέδιο Δράσης για πάταξη της γραφειοκρατίας στη Δημόσια Υπηρεσία

Σχέδιο Δράσης, βάση του οποίου αλλάζει άρδην ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της απλοποίησης των πολύπλοκων και χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών σε πολλούς τομείς και τμήμητα της δημόσιας υπηρεσίας, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Με την έγκριση του, το Σχέδιο, το οποίο εμπίπτει στις εργασίες για τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία,  τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.
 
Το Σχέδιο αφορά τη βελτίωση του Ρυθμιστικού Πλαισίου, ανέφερε στο reporter o Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών του δημοσίου και σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δράσεις που έχουν επιλεγεί, επικεντρώνονται σε τομείς και υπηρεσίες  που σχετίζονται άμεσα με την επαφή των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος όπως Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Τμήμα Φορολογίας και Υπουργείο Εσωτερικών (διαδικασίες αδειοδότησης).
 
Αναλυτικά, σε πρώτο στάδιο, η Προεδρία σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία προωθεί:
  • απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού,
  • απλοποίηση σημαντικών διαδικασιών του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ως άμεση προτεραιότητα έχουν επιλεγεί η εγγραφή και καταβολή εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων, η καταβολή ανεργιακού επιδόματος και η πληρωμή πλεονασμού)
  • απλοποίηση των διαδικασιών και εκσυγχρονισμό του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (π.χ. είσοδος και άδεια διαμονής αναφορικά με υπηκόους τρίτων χωρών, έγγραφα διαμονής για πολίτες ΕΕ, χορήγηση κυπριακής υπηκοότητας)
  • αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου για πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής (αδειοδοτήσεις και οικοδομικοί ελέγχοι)
 
Παράλληλα, προωθούνται και οριζόντιες δράσεις όπως:
  • συντονισμός της εφαρμογής και παρακολούθησης των ενεργειών βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου, μέσω λειτουργίας του δικτύου πυρήνων στα Υπουργεία,
  • ετοιμασία κατευθυντήριων γραμμών για την ετοιμασία νομοσχεδίων
  • απάλειψη αχρείαστων γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως η φυσική παρουσία για υποβολή μιας αίτησης,
  • εκπαίδευση για ενίσχυση των ικανοτήτων, την εμπέδωση της σχετικής κουλτούρας και τη διαχείριση της αλλαγής.
  • Προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και συγκεκριμένα
  • ηλεκτρονική διεκπεραίωση αιτημάτων πολιτών/επιχειρήσεων μέσω της κυβερνητικής διαδικτυακής πύλης Αριάδνη,
  • διασύνδεση αρχείων των διαφόρων Τμημάτων του δημοσίου, έτσι ώστε μια φορά μόνο να λαμβάνεται πληροφόρηση/δεδομένα από τον πολίτη/επιχείρηση
  • παροχή πιστοποιητικών ηλεκτρονικών υπογραφών και ηλεκτρονικής αυθεντικοποίησης
  • προώθηση  ηλεκτρονικών πληρωμών
 
Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, το εν λόγω σχέδιο «όχι μόνο καθορίζει συγκεκριμένες δράσεις για απλοποίηση, εκσυγχρονισμό ή ακόμη και κατάργηση διαδικασιών και νομοθεσιών με βάση καθορισμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά παράλληλα καθορίζει τους απαραίτητους μηχανισμούς αξιολόγησης της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των δράσεων και προωθηθεί την αποτελεσματική εισαγωγή της καλής νομοθέτησης».
 
 
Ο κ. Πετρίδης προσθέτει πως «μέσα από την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, διαμορφώνεται και μια νέα δυναμική στην προώθηση και επιτάχυνση ευρύτερων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων».
Όπως μας επισημάνθηκε, το εν λόγω Σχέδιο Δράσης συνεχώς θα ενισχύεται και αναθεωρείται, βάσει εισηγήσεων εμπλεκόμενων Φορέων/Υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από απλούς πολίτες.
 
 

maria.stylianou@imhbusiness.com
 
Follow @stylianou_maria
  
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ