ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στριμώχνουν τους "μικρούς"

Την αλλαγή της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος ευνοούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με την πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον της επιτροπής Θεσμών της Βουλής, να προνοεί διαμοιρασμό του 85% της κρατικής χορηγίας σύμφωνα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων.
Συγκεκριμένα, μετά τη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών τα μέλη κατέληξαν πως το 15% της χορηγίας θα κατανέμεται ισόποσα ανάμεσα στα κόμματα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κατανέμεται, σύμφωνα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Μέχρι σήμερα το ποσοστό ισόποσης κατανομής είναι στο 22%. Να σημειώσουμε πως την αλλαγή στηρίζουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα διαφωνούν και θα καταθέσουν τις θέσεις τους στην Ολομέλεια την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, όπου θα τεθεί προς ψήφιση.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών, Νίκος Νικολαΐδης, είπε ότι "το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, για να ψηφιστεί σε νόμο", ενώ πρόσθεσε πως "ετοιμάζεται η σχετική έκθεση της Επιτροπής παρά τις οποιεσδήποτε επί μέρους διαφοροποιήσεις των κομμάτων". "Θέλω να τονίσω την ομοφωνία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση να υπάρξει ένας πραγματικός εκσυγχρονισμός μια πραγματική βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την πολιτική λειτουργία των κομμάτων και ειδικότερα αναφορικά με τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων", είπε. "Πλέον αυτά τα ζητήματα", ανέφερε, "θα γίνονται μέσα σε πλαίσια πλήρους διαφάνειας και πλήρους δημοσιοποίησης όλων των στοιχειών έγκαιρα ούτως ώστε να ξέρει ο κόσμος πως και με ποιο τρόπο χρηματοδοτούνται τα πολιτικά κόμματα. Επίσης, υπάρχουν μέσα πρόνοιες που αφορούν τις ποινές για τις οποιεσδήποτε παραβιάσεις της νομοθεσίας, που θα αφορά αυτά τα ζητήματα".

Σε ερώτηση γιατί διαφωνούν τα υπόλοιπα κόμματα, είπε: "Εμείς ως ΕΔΕΚ διαφωνούμε, γιατί θεωρούμε ότι η υφιστάμενη κατάσταση ήταν ένα σημείο ισορροπίας, που αναγνώριζε και τις ανάγκες των μικρότερων κομμάτων να καλύψουν κάποια πάγια έξοδα τα οποία έξοδα δεν εξαρτώνται από το μέγεθος των κομμάτων ήταν μια κατάσταση, ήταν ένας τρόπος κατανομής της κρατικής χορηγίας, η οποία ενίσχυε τον πλουραλισμό, ενίσχυε τη δημοκρατία και το διάλογο και τον κοινοβουλευτισμό στην Κύπρο".



Δειτε Επισης

Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης