ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στριμώχνουν τους "μικρούς"
15:00 - 29 Οκτωβρίου 2015
Την αλλαγή της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος ευνοούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με την πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον της επιτροπής Θεσμών της Βουλής, να προνοεί διαμοιρασμό του 85% της κρατικής χορηγίας σύμφωνα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων.
Συγκεκριμένα, μετά τη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών τα μέλη κατέληξαν πως το 15% της χορηγίας θα κατανέμεται ισόποσα ανάμεσα στα κόμματα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κατανέμεται, σύμφωνα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Μέχρι σήμερα το ποσοστό ισόποσης κατανομής είναι στο 22%. Να σημειώσουμε πως την αλλαγή στηρίζουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα διαφωνούν και θα καταθέσουν τις θέσεις τους στην Ολομέλεια την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, όπου θα τεθεί προς ψήφιση.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών, Νίκος Νικολαΐδης, είπε ότι "το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, για να ψηφιστεί σε νόμο", ενώ πρόσθεσε πως "ετοιμάζεται η σχετική έκθεση της Επιτροπής παρά τις οποιεσδήποτε επί μέρους διαφοροποιήσεις των κομμάτων". "Θέλω να τονίσω την ομοφωνία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση να υπάρξει ένας πραγματικός εκσυγχρονισμός μια πραγματική βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την πολιτική λειτουργία των κομμάτων και ειδικότερα αναφορικά με τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων", είπε. "Πλέον αυτά τα ζητήματα", ανέφερε, "θα γίνονται μέσα σε πλαίσια πλήρους διαφάνειας και πλήρους δημοσιοποίησης όλων των στοιχειών έγκαιρα ούτως ώστε να ξέρει ο κόσμος πως και με ποιο τρόπο χρηματοδοτούνται τα πολιτικά κόμματα. Επίσης, υπάρχουν μέσα πρόνοιες που αφορούν τις ποινές για τις οποιεσδήποτε παραβιάσεις της νομοθεσίας, που θα αφορά αυτά τα ζητήματα".
Σε ερώτηση γιατί διαφωνούν τα υπόλοιπα κόμματα, είπε: "Εμείς ως ΕΔΕΚ διαφωνούμε, γιατί θεωρούμε ότι η υφιστάμενη κατάσταση ήταν ένα σημείο ισορροπίας, που αναγνώριζε και τις ανάγκες των μικρότερων κομμάτων να καλύψουν κάποια πάγια έξοδα τα οποία έξοδα δεν εξαρτώνται από το μέγεθος των κομμάτων ήταν μια κατάσταση, ήταν ένας τρόπος κατανομής της κρατικής χορηγίας, η οποία ενίσχυε τον πλουραλισμό, ενίσχυε τη δημοκρατία και το διάλογο και τον κοινοβουλευτισμό στην Κύπρο".