Σε μία ή δύο εβδομάδες στην Ολομέλεια το σύμφωνο συμβίωσης

Στην επόμενη ή μεθεπόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής θα οδηγηθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης, όπως θα ονομάζεται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Γιάννος Λαμάρης, εξηγώντας πως θέλει να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους Βουλευτές που είτε διαφωνούν είτε συμφωνούν να τοποθετηθούν, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί στην κοινωνία.

Μιλώντας μετά την λήξη της συνεδρίας της Επιτροπής ο κ. Λαμάρης είπε ότι κατέληξαν στη φιλοσοφία που διέπει το νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει το δικαίωμα μιας τρίτης επιλογής σε ζευγάρια, είτε ετερόφυλα είτε ομοφυλόφιλα, να δημιουργήσουν οικογενειακή ζωή, νόμιμα, με όλα τα συνεπακόλουθα ενός θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου και να μπορούν επίσης να λύσουν τις διαφορές τους μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται στον περί γάμων νόμο. Το επίμαχο θέμα, είπε, ήταν τα δικαιώματα υιοθεσίας. "Να θυμίσω ότι υπάρχει ο περί υιοθεσίας νόμος, ο οποίος δεν αλλάζει με την ψήφιση αυτού του νόμου και κάποιος μπορεί να υιοθετήσει είτε είναι μονήρης, άντρας ή γυναίκα, είτε ζευγάρι. Το κείμενο που θα πάει στην Ολομέλεια προβλέπει ότι, στην περίπτωση της πολιτικής συμβίωσης, δεν θα μπορεί να ισχύσει ο περί υιοθεσίας νόμος".

Αυτό, ανέφερε, το ΑΚΕΛ το βρίσκει άδικο και για τα ετερόφυλα και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Θεωρούμε, πρόσθεσε, ότι εάν κάνουμε μια τέτοια κίνηση (ως Βουλή) πρέπει να την κάνουμε σωστά χωρίς περιθώρια προσφυγών σε δικαστήρια και ταλαιπωρία. Ο κ. Λαμάρης σημείωσε ότι Βουλευτές των άλλων κομμάτων θεωρούν ότι είναι προχωρημένο σήμερα για την κοινωνία μας το θέμα της υιοθεσίας και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τον υφιστάμενο σχετικό νόμο να υιοθετήσει κάποιος εάν δεν μπορεί να κάνει παιδί "με την κανονική οδό, να μην υπάρξει από τώρα αυτό το δικαίωμα για όλους`.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα κριθεί στην Ολομέλεια που θα έχει τις λιγότερες απουσίες Βουλευτών στο εξωτερικών ώστε να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου. "Θεωρώ ότι είναι ένα κρίσιμο νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί στην κοινωνία και όσο περισσότεροι συνάδελφοι θα είμαστε παρόντες τόσο το καλύτερο".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι με την πρόνοια που μπαίνει στο νομοσχέδιο και προβλέπεται ότι δεν θα ισχύει ο περί υιοθεσίας νόμος για την πολιτική συμβίωση, οι δύο δεν θα μπορούν να πάνε σαν ζευγάρι - να χρησιμοποιήσουν την ιδιότητα της οικογένειας μετά από την σύναψη συμφώνου πολιτικής συμβίωσης- αλλά θα μπορεί να πάει ο ένας εκ των δύο και να αιτηθεί υιοθεσίας. Τότε, είπε, θα κριθεί με τα κριτήρια του περί υιοθεσίας νόμου που ισχύει σήμερα και αν τα πληροί θα μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί.

Στην ερώτηση εάν από την στιγμή που σύναψε την πολιτική συμβίωση δεν θα είναι απαγορευτικό να υιοθετήσει κάποιος παιδί, ο κ. Λαμάρης είπε ότι δεν είμαι νομικός αλλά εξέφρασε την άποψη ότι ούτε στην νομική επιστήμη θα βρούμε μία απάντηση. Το κάθετι κρίνεται σε δικαστήρια επομένως είναι θέμα ατομικής άποψης, δεν είναι κάτι που θα το κρίνεις από τώρα, σημείωσε. Στην παρατήρηση ότι θα εγκρίνουν έναν νόμο που θα κριθεί στα δικαστήρια, απάντησε ότι όλοι οι νόμοι κρίνονται στα δικαστήρια. "Για κανέναν νόμο η Βουλή δεν μπορεί να πει ότι είναι σίγουρη πως δεν θα κριθεί στο δικαστήριο". Ως προς το τελετουργικό ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υπογράφουν το σύμφωνο συμβίωσης σε ληξίαρχο παρουσία μαρτύρων.

Δειτε Επισης

Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού