«Απογοήτευση» για τη νέα καθυστέρηση στο πόρισμα για τη βρετανική συμμετοχή στον πόλεμο του Ιράκ
18:42 - 29 Οκτωβρίου 2015
Την οργή των συγγενών Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και την «απογοήτευση» του Πρωθυπουργού Κάμερον προκάλεσε η ανακοίνωση ότι η Επιτροπή Τσίλκοτ δε θα εκδώσει πριν από το προσεχές καλοκαίρι, επτά χρόνια μετά τη σύστασή της, το πόρισμά της για τις συνθήκες εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.
Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ο επικεφαλής της επιτροπής σερ Τζον Τσίλκοτ επιβεβαίωσε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι η έκθεση θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016 και θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.
Ο σερ Τζον άρχισε να εξετάζει το 2009 τις συνθήκες συμμετοχής των βρετανικών στρατευμάτων στην υπό αμερικανική διοίκηση εισβολή στο Ιράκ το 2003. Η επιτροπή συστάθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.
Έκτοτε έχει γίνει στόχος πολλών επικρίσεων για τις μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς έχει υπερβεί σε διάρκεια τη δυτική στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ, όπως επισημαίνουν οι επικριτές. Σημειώνεται δε ότι η έκθεση θα φτάνει τα 2 εκατομμύρια λέξεις, σχεδόν τέσσερις φορές δηλαδή την έκταση του «Πόλεμος και Ειρήνη». Το κόστος της έρευνας θα φτάσει τα 10,3 εκατομμύρια λίρες, περίπου 5,15 λίρες (7,2 ευρώ) ανά λέξη.
Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Κάμερον εκφράζει στον σερ Τζον την απογοήτευσή του και σημειώνει ότι το ίδιο συναίσθημα θα δοκιμάσουν και οι συγγενείς των νεκρών στρατιωτών.
Προσθέτει ο Πρωθυπουργός ότι «θα καλωσόριζε τυχόν βήματα που θα μπορούσα να ληφθούν για να επισπευθούν τα τελικά στάδια της έρευνας». Ο κ. Κάμερον προσφέρει μάλιστα πρόσθετους πόρους που θα μπορούσαν να φέρουν ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας.
Η καθυστέρηση στην έκδοση της έρευνας έχει αποδοθεί στη «μαξγουελική» μέθοδο που ακολουθείται, κατά την οποία σε κάθε πρόσωπο που επικρίνεται στην έκθεση δίνεται το δικαίωμα να απαντήσει.
Επίκεντρο της έκθεσης αναμένεται να είναι οι ενέργειες του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο απολογήθηκε - μιλώντας στο CNN - για λάθη που παραδέχθηκε ότι έγιναν στον σχεδιασμό της στρατιωτικής επέμβασης. Έκανε συγκεκριμένα λόγο για λανθασμένες πληροφορίες ασφαλείας.