Νέα εκστρατεία προώθησης της ανακύκλωσης από Green Dot και Δήμους Μείζονος Λεμεσού

Με στόχο την ενημέρωση των δημοτών της ευρύτερης Λεμεσού για την ανακύκλωση και τη σημασία της, η Green Dot Κύπρου σε συνεργασία με τους έξι Δήμους της Μείζονος Λεμεσού εγκαινίασαν σήμερα μια νέα εκστρατεία προώθησης της ανακύκλωσης, η οποία θα ολοκληρωθεί αρχές του 2016.

Σε διάσκεψη Τύπου, στην παρουσία όλων των Δημάρχων της Μείζονος Λεμεσού, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου είπε πως τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον τόπο μας και η ανάγκη επίλυσης τους επιβεβλημένη και επιτακτική, σημειώνοντας πως η ανακύκλωση αποτελεί μια από τις βασικές περιβαλλοντικές δράσεις που καλούμαστε να εμπεδώσουμε, ενώ αποτελεί και μια ενέργεια στην οποίαν εύκολα μπορεί κάποιος να συμμετάσχει και να βάλει το δικό του λιθαράκι για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης, συνέχισε, είναι παράλληλα και οικονομικά, καθώς με τη διαχείριση των αποβλήτων μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι και χρήματα, κάτι που θα ενισχυθεί και με τη νέα Μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), στο Πεντάκωμο, αλλά και με τη μαζική συμμετοχή στην ανακύκλωση, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των Δήμων.

Υπενθυμίζοντας δε πως η διαλογή στην πηγή υλικών όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλο είναι από την 1η Ιανουαρίου 2015 υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κ.Χρίστου είπε πως οι Δήμοι μας θα πρέπει εκ των πραγμάτων να καταστήσουν σύντομα υποχρεωτική τη συμμετοχή στην ανακύκλωση.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Green Dot Κύπρου Σάκης Θεοδοσίου, παρουσίασε στοιχεία της ανακύκλωσης στους Δήμους της Λεμεσού από το 2007 ενώ σημείωσε ότι ελλείψει άλλων θεσμικών μέτρων, όπως νομοθεσίες που να καθιστούν υποχρεωτική την ανακύκλωση ή προγραμμάτων που να δίνουν κίνητρα στο κοινό, η ενημέρωση αποτελεί το μόνο όπλο για να πεισθεί ο πολίτης να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία.

Είπε ακόμη ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές εκστρατείες ενημέρωσης με τη συμμετοχή όλων των Δήμων, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη συμμετοχή του 50% του κοινού, ενώ σε ότι αφορά στη νέα εκστρατεία με τους Δήμους της Μείζονος Λεμεσού, ανέφερε ότι αυτή θα περιλαμβάνει διανομή πέρα των 90 χιλιάδων ενημερωτικών εντύπων σε όλα τα νοικοκυριά των έξι Δήμων και σχετικές παρουσιάσεις/διαλέξεις σε Δημοτικά Σχολεία με θέμα τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Επιπρόσθετα, μεθαύριο Σάββατο 31 Οκτωβρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 12:00, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των έξι Δήμων της Λεμεσού θα επισκεφθούν υποστατικά στο Δήμο τους και θα μοιράσουν ενημερωτικά έντυπα.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και το 1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού, στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο της Επίχωσης, μεταξύ 11:00 και 17:00. Το Φεστιβάλ θα έχει ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα διαφόρων οργανισμών, όπου το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για ποικίλα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, ενώ θα λειτουργούν εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά. Παράλληλα θα υπάρχουν κλόουν και ταχυδακτυλουργοί για ψυχαγωγία των μικρών παιδιών ενώ θα διατίθεται φαγητό και ποτό σε χαμηλές τιμές. Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

 Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνεται συλλογή ρούχων και τροφίμων για βοήθεια των άπορων συνανθρώπων μας και ενίσχυση των κοινωνικών παντοπωλείων των Δήμων.

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού