Στα βαθιά σήμερα ο ανιχνευτής Cassini

Βουτιά σε παγωμένο λοφίο του φεγγαριού του Κρόνου, Εγκέλαδου, αναμένεται να κάνει σήμερα ο ανιχνευτής της NASA, Cassini.
Συγκεκριμένα ο Cassini θα κινηθεί σήμερα στις 15:22 (ώρα Γκρίνουιτς), μόλις 49 χιλιόμετρα πάνω από τη νότια πολική περιοχή του φεγγαριού του Κρόνου (την βαθύτερη από την στιγμή που τέθηκε σε τροχιά πριν 11 χρόνια) απ’ όπου και θα λάβει εικόνες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας της συγκεκριμένης περιοχής, με την ελπίδα να μπορέσει να συμπεράνει κατά πόσον η σύσταση του νότιου πόλου του φεγγαριού από την οποία εκτοξεύεται πάγος στο διάστημα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιας μορφής ζωή. Το σημαντικότερο ωστόσο για τους επιστήμονες είναι ότι θα έχουν -μετά τη σημερινή βουτιά του Cassini. - την ευκαιρία να εξετάσουν έναν εξωγήινο ωκεανό.


Τον περασμένο Μάιο, Αμερικανοί ερευνητές υποστήριξαν ότι το υπέδαφος του ωκεανού στο παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου είναι παρόμοιο με εκείνο κάποιων αλμυρών λιμνών της Γης.
Ο Cassini είναι εξοπλισμένος με μία συσκευή ανάλυσης κοσμικής σκόνης η οποία μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι και 10.000 σωματίδια ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει τη NASA να αναλύσει τη χημική σύσταση του νέφους πάγου που απελευθερώνει ο Εγκέλαδος στο διάστημα.

 


Ο Cassini τέθηκε στην τροχιά του Κρόνου το 2004. Η αποστολή στον Κρόνο πρόσφερε μεγάλες ανακαλύψεις σχετικά με τον Εγκέλαδο, ενώ παγωμένα λοφία εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2005.
Ο Εγκέλαδος είναι φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου, ο έκτος κατά σειρά ανακαλύψεως και διαστάσεων. Συγκεκριμένα ανακαλύφθηκε στις 28 Αυγούστου 1789 από τον Ουίλιαμ Χέρσελ, κατά την πρώτη χρήση του τηλεσκοπίου του μήκους 1,2 μέτρου.
 

 

 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας