20.000 Ισραηλινοί μηνύουν το Facebook

Είκοσι χιλιάδες Ισραηλινοί κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Facebook υποστηρίζοντας πως το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο είχε «νομική και ηθική υποχρέωση» να αφαιρέσει εχθρικά σχόλια Παλαιστινίων, που χρησιμοποίησαν την ιστοσελίδα εκφράζοντας μίσος που οδήγησε  έναν μήνα βίαιων επιθέσεων.
Η οργάνωση Shurat HaDin κατέθεσε την αγωγή στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη Δευτέρα, ζητώντας από το Facebook να κατεβάσει πάνω από 1.000 σελίδες στις οποίες εκφράζονται μηνύματα μίσους και να παρακολουθεί στενότερα μελλοντικές αντίστοιχες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post κύριος ενάγων ήταν το θύμα μιας πρόσφατης επίθεσης, ο οποίος πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, και τώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Αν το Facebook μπορεί να πει τι είδους καφέ πίνετε και να προωθεί διαφημίσεις με βάση τα χόμπι σας, τότε "θα μπορεί και ελέγξει τέτοιου είδους απειλητικά μηνύματα και να κατεβάσει σχόλια ενθάρρυνσης και εξύμνησης τρομοκρατικών επιθέσεων», δήλωσε ο διευθυντής του Shurat HaDin, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, Nitsana Darshan-Leitner.
Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τους ενάγοντες της υπόθεσης πολλοί από τους δράστες παρακινήθηκαν από ό, τι "διαβάζαν στο Facebook από δημαγωγούς και ηγέτες που προτρέπουν τους οπαδούς τους να σφαγιάσουν τους Εβραίους”.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την κατάσταση με τη φράση "ο Οσάμα μπιν Λάντεν συναντά τον Mark Zuckerberg."
Σε απάντησή του το Facebook στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως αυτή η δίκη είναι άνευ αντικειμένου και πως οι ίδιοι θα αμυνθούν σθεναρά. Η εταιρεία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του γιγαντιαίου κοινωνικού δικτύου, πάντοτε καταγγέλλει βίαια και εμπαθή περιεχόμενα, ενώ σε κάθε περίπτωση καλεί τους χρήστες του να καταγγέλλουν ανάλογες περιπτώσεις που υποπίπτουν στην αντίληψή τους.
 
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας