Απλοποιούνται οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα «νέα τρόφιμα»

Καθώς τα λεγόμενα «νέα τρόφιμα» κάνουν όλο και πιο έντονη την εμφάνισή τους στις Ευρωπαϊκές αγορές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την Τετάρτη μια σειρά από νέους κανόνες, για τον έλεγχο και την αδειοδότησή τους, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
 
Τα «νέα τρόφιμα» περιλαμβάνουν προϊόντα όπως τα έντομα και τα νανοϋλικά αλλά και μύκητες, φύκια και νέες χρωστικές ουσίες. Είναι προϊόντα που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, καινοτόμα τρόφιμα ή τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής. Ως νέα τρόφιμα, ορίζονται επίσης, τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός ΕΕ.
 
Με τον κανονισμό που υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια, στο Στρασβούργο, τα νέα τρόφιμα θα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας και η έγκρισή τους θα γίνεται μέσα από μια πλήρως εναρμονισμένη πανευρωπαϊκή διαδικασία.
 
Παράλληλα, απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης, ενώ οι νέοι κανόνες δεν λειτουργούν εις βάρος της καινοτομίας στην ΕΕ
.
 
 
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν κάποιο τρόφιμο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
 
Μετά το πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο, οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν και από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.
 
Με διαφορετική διάθεση αντιμετώπισαν οι Ευρωβουλευτές την πρόταση για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, καταψηφίζοντας τον προτεινόμενο κανονισμό.
 
Η προτεινόμενη νομοθεσία έδινε στα κράτη μέλη το δικαίωμα να αποφασίζουν τα ίδια για τον περιορισμό ή την απαγόρευση, υπό προϋποθέσεις, εγκεκριμένων από την ΕΕ των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών στην επικράτειά τους.
 
Μετά την απόρριψή του κανονισμού, συνεχίζουν να ισχύουν οι σημερινοί κανόνες, που προβλέπουν ότι τα κράτη μέλη αποφασίζουν με πλειοψηφία την απαγόρευση ή έγκριση τέτοιων τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ αν δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν, αναλαμβάνει η Κομισιόν.
 
Στην ΕΕ, η κύρια καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου οργανισμού (ΓΤΟ) είναι ο αραβόσιτος ΜΟΝ810, με την Ισπανία να διαθέτει τη μερίδα του λέοντος με 137.000 εκτάρια το 2013, από τα 150.000 εκτάρια που καλλιεργούνταν τη χρονιά εκείνη σε συνολικά πέντε χώρες της ΕΕ.
 
Παράλληλα, οκτώ χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει ρήτρες που απαγορεύουν την καλλιέργεια του συγκεκριμένου τύπου αραβόσιτου στην επικράτειά τους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
 
Τέλος, έχουν πιστοποιηθεί 58 ΓΤΟ για εμπορική χρήση, σε τρόφιμα και ζωοτροφές, όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι και η σόγια, ενώ ακόμη 58 περιμένουν έγκριση.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Χάος στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ-Ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις λόγω του ύποπτου αντικειμένου
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση
Η Μόσχα έχει επιταχύνει την προέλαση της στη βορειοανατολική Ουκρανία
Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση
Ρίχνουν 128 εκατομμύρια σε υποδομές για την Υγεία-Ιδρύεται πρότυπο Παιδογκολογικό κέντρο
Στα σκαριά κίνητρα για προσέλκυση ΣΥΟΠ από Υπουργείο Άμυνας-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για «αγοραπωλησίες» ακινήτων στα κατεχόμενα-«Νέα εποχή στον τομέα»