Φυσικό Αέριο από ΗΠΑ σε Βουλγαρία μέσω Ελλάδας

Ελλληνο-αμερικανική συνεργασία στο υγροποιημένο φυσικό αέριο ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αθήνα περί τα μέσα Νοεμβρίου. 
 
Ο διεθνής Τύπος και δη οι εκπρόσωποί του που ειδικεύονται σε ζητήματα φυσικού αερίου αναφέρουν ότι οι διεργασίες πάνω στο θέμα εντείνονται και μάλιστα έρχονται στο φως συγκεκριμένες πληροφορίες πάνω στο θέμα.
 
Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα Natural Gas Europe αναφέρει ότι η προεργασία για την εν λόγω κίνηση έγινε ήδη από την Αμερικανίδα υφυπουργό εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, η οποία επισκέφθηκε τον Ελληνα πρωθπουργό Αλέξη Τσίπρα και συζήτησε μαζί του για το θέμα, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος εν όψει της καθόδου του κου Κέρι στην πρωτεύουσα της Ελλάδας σε λίγες μέρες. 
 
Το σχέδιο βασίζεται στην αξιοποίηση του project για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και έχει αδειοδοτηθεί από το 2011. Πρόκειται για πλωτό τέρμιναλ στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, το πράσινο φως για το οποίο δόθηκε από την Ολομέλεια της ΡΑΕ στα τέλη Ιουλίου του 2011. 
 
Η αξιοποίηση και διαχείριση του τερματικού αυτού σταθμού LNG προβλέπεται να γίνει μέσω κοινοπραξίας στην οποία θα συμμετέχουν η Gastrade, η ΔΕΠΑ, καθώς και μια εταιρεία με την επωνυμία Cheniere Energy, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cheniere Energy θα τροφοδοτεί τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με αέριο, το οποίο προηγουμένως θα έχει ήδη υγροποιήσει στις εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Αμερική. Από την Αλεξανδρούπολη, το αμερικανικό αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας - Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων και της περιοχής. 
Η ιστοσελίδα του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στην Βουλγαρία αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα πως το θέμα τέθηκε από τον κο Κέρι στον κο Τσίπρα και κατά την συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπ. εξωτερικών στα τέλη του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ. Shalemarkets και Lloyd's επίσης αναφέρονται στο θέμα.   
 
Για το θέμα αυτό πάντως, συνάντηση είχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς με τον Βούλγαρο ομόλογό του Daniel Mitov. Ο κος Κοτζιάς μάλιστα ανέφερε ότι το αμερικανικό αέριο είναι το φθηνότερο στον κόσμο, γεγονός που συμφέρει την Ελλάδα: Να προωθηθεί μέσω Ελλάδας δηλαδή από την Αμερική στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πάντως, σημειώνεται ότι ακόμη και με τα ισχύοντα δεδομένα, οι τιμές είναι υψηλότερες από αυτές που κλείνουν χώρες που εισάγουν αέριο από την Ρωσία, ωστόσο εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια και αλλαγή στρατηγικής της Ελλάδας, που θέλει να καταστεί προτιμώμενος κόμβος Φυσικού Αερίου στην περιοχή.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας