Σχέδια ΚΟΤ για προσβάσιμο τουρισμό
16:33 - 27 Οκτωβρίου 2015
Σχέδια δράσης για τον προσβάσιμο τουρισμό ετοιμάζει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), με στόχο την παροχή της δυνατότητας πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην Κύπρο, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα εξειδικευμένο τομέα τουρισμού.
Σε Ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα για τον προσβάσιμο τουρισμό από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμό, τονίστηκε ότι η προσβασιμότητα συνιστά πρωταρχικό δικαίωμα για όλους τους συνανθρώπους μας και παράλληλα ηθική υποχρέωση των εμπλεκομένων φορέων τόσο του κράτους όσο και ολόκληρης της κοινωνίας.
Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου ανέφερε σε χαιρετισμό της, ότι ο προσβάσιμος τουρισμός δεν αφορά μια μικρή ομάδα συνανθρώπων μας. “Στην ΕΕ ζουν περίπου 138 εκ. άτομα με αυξημένες ανάγκες προσβασιμότητας, τα οποία συνήθως ταξιδεύουν για διακοπές σε περιόδους μη αιχμής. Οι φιλικές προς τα άτομα με αυξημένες ανάγκες προσβασιμότητας υποδομές και υπηρεσίες, προσδίδουν μια θετική εικόνα στο νησί μας, αναβαθμίζουν την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος και δείχνουν απτά τον σεβασμό μας και την καλλιέργεια μας ως λαό που σέβεται τον κάθε συνάνθρωπο του”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα άμεσα έσοδα από τον Προσβάσιμο Τουρισμό στην ΕΕ το 2012 ανήλθαν στα €352 δις, απασχολώντας 4,2 εκ. άτομα. Αν ληφθεί υπόψη και η επίδραση του πολλαπλασιαστή, τότε ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξάνεται στα €786 δις. Έρευνες αναφέρουν ότι η βελτίωση προσβασιμότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης κατά 24,2% και στην οικονομική συνεισφορά των Ευρωπαίων τουριστών κατά 18% μέχρι το 2020.
Η κ. Δημητριάδου, σημείωσε ότι ο προσβάσιμος τουρισμός διασφαλίζει σε περισσότερα άτομα τη δυνατότητα να ταξιδέψουν. “Αναμφίβολα η Κύπρος αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό κι έτσι η τουριστική βιομηχανία αποκτά περισσότερους επισκέπτες, που προτιμούν να ταξιδεύουν εκτός περιόδων αιχμής”, ανέφερε.
Ο ΚΟΤ, είπε στο ΚΥΠΕ, η κ. Δημητριάδου, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία διότι πέραν από το να προσελκύει τουρίστες και να επενδύει σε υποδομές γενικά για όλον τον κόσμο είναι ένας τομέας στον οποίο οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε περαιτέρω και να κάνουμε τις σωστές κινήσεις για να το εντάξουμε στις πολιτικές μας. Πρόκειται, σημείωσε, για ένα μεγάλο αριθμό τουριστών που πρέπει να έχουν τις κατάλληλες υποδομές γύρω τους καθώς και στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν για να μπορέσουν να έρθουν.
“Σε 37 παραλίες προχωρήσαμε και δημιουργούμε την υποδομή για να έχουν την ευκαιρία και τα άτομα με αναπηρίες να κάνουν άνετα το κολύμπι τους. Συγκεκριμένα, 11 από τις 37 παραλίες στην Κύπρο έχουν πλήρη εξοπλισμό γι αυτό το σκοπό. Πέραν αυτών, ο ΚΟΤ λειτουργεί σχέδιο επιχορήγησης ξενοδοχειακών μονάδων για αναβάθμιση των υποδομών τους για φιλοξενία ατόμων με αναπηρία”, τόνισε.
Το όλο θέμα, όμως σημείωσε, είναι και θέμα της Πολιτείας. Ο ΚΟΤ, είπε, αν και ευαισθητοποιημένος, προσπαθεί να ρυθμίσει τα όσα τον αφορούν με βάση τη νομοθεσία και κανονισμούς που τον διέπουν, αλλά είναι και θέμα πολιτείας ώστε και το όλο σύστημα να βοηθά και να είναι φιλικό προς τα άτομα αυτά.
Όπως λέχθηκε στην Ημερίδα, ο προσβάσιμος τουρισμός επιτρέπει σε άτομα με ανάγκες πρόσβασης, περιλαμβανομένων κινητικών, οπτικών, ακουστικών και των νοητικών διαστάσεων της πρόσβασης, να δράσουν ανεξάρτητα, με ισότητα και αξιοπρέπεια, μέσω της παροχής Σχεδιασμένων για Όλους τουριστικών προϊόντων, υπηρεσιών και περιβάλλοντος. Ο συγκεκριμένος ορισμός συμπεριλαμβάνει όλους, περιλαμβανομένων αυτών που ταξιδεύουν με παιδιά σε καροτσάκια, ΑμεΑ και άτομα τρίτης ηλικίας. (Darcy and Dickson)
Ο προσβάσιμος τουρισμός θεωρείται επιχειρηματική ευκαιρία αλλά υπάρχει έλλειψη συντονισμού, ιδιαίτερα μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι η προσβασιμότητα αποτελεί γνώρισμα για τα ΑμεΑ και όχι ως πρόσθετη άνεση και υπηρεσία.
ΚΥΠΕ