Άγιος Δημήτριος ο φρουρός της Θεσσαλονίκης

Λίγοι Άγιοι έχουν ταυτιστεί τόσο πολύ με την πόλη τους, όσο ο Άγιος Δημήτριος με την Θεσσαλονική. Σήμερα 26 Οκτωβρίου, η Χριστιανορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην ελληνική συμπρωτεύουσα. Πώς συνδέεται όμως ένας από τους ενδοξότερους και πιο αγαπητούς Αγίους της Εκκλησίας μας με την Θεσσαλονίκη;
O Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στα 280μ.Χ. (επί αυτοκράτορα Μαξιμιανού), στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε και μαρτύρησε. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, από πολύ νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό, όπου και σε ηλικία μόλις 22 ετών, έφτασε στο βαθμό του χιλίαρχου.
Από μικρός ο Άγιος Δημήτριος ήταν φιλομαθής και ερευνητικός. Στη συνεχή του αυτή αναζήτηση, βρήκε την αλήθεια στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη, όπου και σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών στους οποίους δίδασκε την Αγία Γραφή σε υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Όταν ο αυτοκράτορας του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Δημήτριος του απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Τότε ο Μαξιμιανός εξοργισμένος από τη θαρραλέα στάση του αξιωματικού του διέταξε να τον φυλακίσουν.
Στο μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Μαξιμιανός διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες ζητώντας να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο, ειδωλολάτρη καταγόμενο από το Σίρμιο της Πανονίας (σημερινή Μητροβίτσα Σερβίας). Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστορας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε.
Οργισμένος ο Μαξιμιλιανός από την ήττα του εκλεκτού του, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς.
Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε περίβλεπτος ναός προς τιμήν του και από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, εξού και η ονομασία Μυροβλήτης.
Ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται φρουρός της Θεσσαλονίκης, που μαζί με το λαό αγωνίζεται εναντίον των Σλάβων, Αβάρων, Αράβων, Νορμανδών, Φράγκων, Τούρκων και άλλων βαρβάρων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου 1912), κάτι που πολλοί θεώρησαν θαύμα.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του