Σκληρές μάχες για επικράτηση στον ΔΗΣΥ

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, o Δημοκρατικός Συναγερμός έχει λάβει μήνυμα από το Προεδρικό ότι το Κυπριακό καθυστερεί. Γι’ αυτό και στον ΔΗΣΥ προετοιμάζονται κανονικά για τις βουλευτικές εκλογές στις 22 του ερχόμενου Μαΐου, έχοντας παράλληλα στραμμένη την προσοχή τους και στο Κυπριακό, για να μην τους βρουν απροετοίμαστους οι όποιες εξελίξεις μπορεί να προκύψουν αιφνιδιαστικά. Στόχος του Συναγερμού είναι να αυξήσει τις έδρες του κατά δύο και να φθάσει τις 22, από τις 20 που είναι σήμερα. Ο στόχος θεωρείται ρεαλιστικός, αφού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το μέγιστο ποσοστό που μπορεί να αγγίξει το ΑΚΕΛ είναι το 30%, κάτι που πολύ πιθανόν θα σημαίνει πλην δύο έδρες για την Εζεκία Παπαϊωάννου. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό θεωρούν ότι τους βγαίνει η οικονομία, ότι στο Κυπριακό τα πήγαν μάλλον καλά και ότι η κινητικότητα στο θέμα των υδρογονανθράκων τούς προσθέτει ψήφους.
Και όπως κάθε περίοδο ζυμώσεων πριν από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, έτσι και αυτή τη φορά η ονοματολογία πάει κι έρχεται και οι μάχες έχουν αρχίσει. Η μεγάλη σφαγή θα γίνει στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο. Ακολουθούν Λεμεσός, Λάρνακα και Κερύνεια. Στην Πάφο, και αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ανιαρή, αφού ο Κωστάκης Κωνσταντίνου θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί.
 
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Στην πρωτεύουσα ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει σήμερα επτά έδρες. Σίγουρα αδειάζει η μία έδρα της Μαρίας Κυριακού, που δεν θα επαναδιεκδικήσει, και υπάρχει πιθανότητα το κόμμα να αυξήσει τις έδρες του κατά δύο. Φαβορί θεωρούνται οι Τορναρίτης και Στέλλα Κυριακίδου. Ο πρόεδρος του κόμματος είναι εκτός συναγωνισμού και, απ’ εκεί και πέρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τους Μαππουρίδη και Νουρή. Ο Προδρόμου φαίνεται να επιβιώνει. Για τη Λευκωσία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τρέξουν στην κούρσα των βουλευτικών οι Δημήτρης Δημητρίου (ΟΝΕ), Ανδρέας Πιτσιλλίδης, Ξένια Κωνσταντίνου (ΓΟΔΗΣΥ) και Σάβια Ορφανίδου. Οι Μιχάλης Σοφοκλέους και Σόφη Μιχαηλίδου το σκέφτονται ακόμα.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα ήθελε στο ψηφοδέλτιο του Συναγερμού και τους Γιώργο Λακκοτρύπη (υπουργός Ενέργειας) και Νίκο Χριστοδουλίδη (κυβερνητικός εκπρόσωπος), αλλά κανείς εκ των δύο δεν φαίνεται να συζητά αυτό το ενδεχόμενο. Απομακρυσμένη φαίνεται να είναι σήμερα και η πιθανότητα να διεκδικήσει βουλευτικό έδρανο ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
 
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
Στην Αμμόχωστο η μάχη για την επικράτηση θα είναι σκληρή, είπαν στον «Ρεπόρτερ» πηγές του Συναγερμού. Οι τέσσερις νυν βουλευτές –Χαμπουλλάς, Χατζηγιάννης, Σαμψών, Γεωργίου– δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια μέχρι τον Μάιο του 2016. Και ο λόγος λέγεται Χριστόφορος Φωκαΐδης (ΥΠΑΜ) και Ονούφριος Κουλλάς.
 
ΛΕΜΕΣΟΣ
Οι εκτιμήσεις μέσα στον ΔΗΣΥ θέλουν πρώτο με διαφορά στη Λεμεσό τον Ευθύμιο Δίπλαρο. Για τις τρεις άλλες έδρες, όλα θα εξαρτηθούν από τα νέα ονόματα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο. Παίζουν τα ονόματα του γνωστού δημοσιογράφου Τάσου Τρύφωνος και της διεθνολόγου Ιωάννας Συγκρασίτη.
 
ΛΑΡΝΑΚΑ
Στη Λάρνακα η μάχη θα δοθεί για την έδρα του Αριστοτέλη Μισού, που σκέφτεται να μην την επαναδιεκδικήσει – έτσι κι αλλιώς είναι από τους πολύ αδύναμους κρίκους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συναγερμού. Με τα σημερινά δεδομένα, Ζαχαρίας Ζαχαρίου και Κόκος Τάσου επανεκλέγονται. Απομένει να συμπληρωθεί η τριάδα της Λάρνακας με έναν από τους Γιαννάκη Γιαννάκη (επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ) και Αννίτα Δημητρίου (μέλος της επαρχιακής γραμματείας).
 
ΚΕΡΥΝΕΙΑ
Στην Κερύνεια, τη μία έδρα του ΔΗΣΥ, που σήμερα κατέχει ο Μάριος Μαυρίδης, θα την διεκδικήσει με αξιώσεις ο στενός συνεργάτης του Αβέρωφ Νεοφύτου, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Χαράλαμπος Σταυρίδης.
 
ΟΙ ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ
Την ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού συμπληρώνουν πάντα οι αριστίνδην, τους οποίους επιλέγει ο πρόεδρος του κόμματος. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να έχει δυνατά ονόματα στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την έξοδο από το μνημόνιο και τη σταθεροποίηση της πορείας της χώρας. Σόλωνας Κασίνης, Κλέα Παπαέλληνα και Σταύρος Ζένιος είναι οι τρεις άσοι που κρύβει στο μανίκι του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
ΚΟΝΤΡΕΣ
Στον Δημοκρατικό Συναγερμό βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη διάφορες πολιτικές κόντρες. Η μία είναι μεταξύ του προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, και του υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, με επίκεντρο τις εσωκομματικές εκλογές του 2018.
Η άλλη αφορά στο κοντινό μέλλον και έχει να κάνει με τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, την οποία κατέχει σήμερα ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου. Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής δεν σχολιάζει επί του παρόντος, ωστόσο τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προτίθεται να ανοίξει αυτή τη συζήτηση αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα ήθελε να δει στη θέση του αναπληρωτή προέδρου τον νυν υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη. Για την ίδια θέση ενδιαφέρεται ο Πρόδρομος Προδρόμου και όχι μόνο.
Σημειώνεται πως στον Συναγερμό δεν συγκρούονται μόνο στελέχη, αλλά και τάσεις. Από τη μια είναι το ανανεωτικό ρεύμα που στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού και από την άλλη το συντηρητικό - απορριπτικό κομμάτι του ΔΗΣΥ. Οι εσωκομματικές δημοσκοπήσεις δείχνουν τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του Συναγερμού να είναι υπέρ της λύσης, αλλά ο ΔΗΣΥ χρειάζεται και τους άλλους, για να συνεχίσει να είναι πρώτο κόμμα με διαφορά από το δεύτερο ΑΚΕΛ…
 
 
 

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο