Αποκαλυπτικό: Προς παραίτηση η Γιωρκάτζη

Εξελίξεις που θα κρίνουν την παραμονή ή όχι της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να σημειωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
 
Όπως αποκαλύπτει στην σημερινή Κυριακάτικη έκδοση του ο «Ρεπόρτερ», η πλέον σημαντική από αυτές τις εξελίξεις είναι η κατάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  του αιτήματος για παύση της κ. Γιωρκάτζη με την κατηγορία της σύγκρουσης συμφέροντος.
 
Το αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη για παύση της κας Γιωρκάτζη έχει ήδη συνταχθεί και θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατό από ιδιώτη δικηγόρο, (και όχι από τον γενικό εισαγγελέα), όπως έγινε και στην περίπτωση της παύσης του τέως βοηθού γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Οπως πληροφορείται ο Ρεπόρτερ, ο γενικός εισαγγελέας, εισηγήθηκε πρόσφατα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως το αίτημα υποβληθεί από ιδιώτη δικηγόρο λόγω της συνεργασίας που αρμοδίως υπάρχει μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας και της Κεντρικής Τράπεζας, σε μια σειρά από σοβαρές νομικές υποθέσεις που εκκρεμούν, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όπως η προσφυγή της Marfin Investment Group και του Ανδρέα Βγενόπουλου με άλλους μετόχους στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η υπόθεση της τράπεζας FBME. 
 
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται από πλευράς Προεδρικού ότι θα καταστήσει αφόρητη την πίεση προς την κα Γιωρκάτζη για παραίτησή της γιατί σε περίπτωση έναρξης της διαδικασίας παύσης της δεν αποκλείεται μοναδική διέξοδος που θα της απομείνει να είναι η εθελούσια αποχώρηση, (που εκτός των άλλων θα της διασφαλίσει μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα). Κι αυτό επειδή εκ των πραγμάτων θεωρείται βέβαιο, ότι δεν θα μπορεί να ασκεί ούτε και στοιχειωδώς τα καθήκοντά της μεσούσης της διαδικασίας παύσεώς της. Το σενάριο της παραίτησής της είναι το πλέον βολικό για το Προεδρικό, που επιθυμεί όπως το ίδιο βολικό καταστεί και για την κα Γιωρκάτζη, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει την πολυτέλεια ενός νέου πλήγματος σε μια υπόθεση της οποίας το κόστος χρεώνεται ο ίδιος προσωπικά.     
 
Από την πλευρά της η κα Γιωρκάτζη δείχνει να είναι σε θέση να ρίχνει τους αντιπάλους της στις παγίδες που της στήνουν. Η απίστευτη τροπή που είχε η σε βάρος της καταγγελία από το μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Στέλιο Κοιλιάρη περί δωροδοκίας του τότε βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου από το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους, της επιτρέπει να αντιστρέφει τα πυρά που δέχεται και να υπενθυμίζει σε φίλους και εχθρούς ότι δεν είναι η μόνη ευάλωτη.    
 
Τα τεκταινόμενα παρακολουθεί και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος όταν ξέσπασε η αντιπαράθεση Αναστασιάδη-Γιωρκάτζη, διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, να ζητείται παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και απαίτησε την τεκμηρίωση των καταγγελιών που διατυπώνονται εναντίον της. 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια